Nastja Orel: Kar bo ostalo pomembno, bosta srce in sposobnost razmišljanja.

Nastja Orel
06.05.2019, 10:31
0
Telesna podoba – ti besedi se zadnje čase vse pogosteje pojavljata v medijih, uporabljeni tako pozitivno kot negativno. Kaj pa, ko ju sestavite skupaj, pomenita vam? Je to varnost, ljubezen in vrednota ali spodbuda občutkom sramu in želji po spremembi?

V svetu, kjer nam mediji narekujejo lepotne ideale in smo z informacijami o popolnosti obstreljeni z vseh strani, pomeni zadovoljstvo v lastnem telesu marsikomu velik izziv, saj ne glede na leta vsi vse življenje stremimo k boljšemu, pa če smo si to pripravljeni priznati ali ne.

"Hiša, zgrajena na trhlih temeljih, ne more stati, torej sami dobro poskrbite za svoje," piše ambasadorka Zadovoljna.si.
"Hiša, zgrajena na trhlih temeljih, ne more stati, torej sami dobro poskrbite za svoje," piše ambasadorka Zadovoljna.si.FOTO: osebni arhiv

Vse se začne zelo zgodaj, s prvimi koraki. Sklepam, da v deklici, ki se igra z barbikami, vidite mlajšo sebe: sestro, hčerko, morda vnukinjo? Najverjetneje pa ne prepoznate nepopisanega lista papirja – otroka, ki se mu v misli nezavedno vsiljuje slika idealnega telesa. Marsikatera deklica odrašča v želji po svetlih laseh, vitkem pasu in modrih očeh, v iskanju svojega Kena. S kupovanjem takšnih igrač naivno dopuščamo, da velike družbe vzgajajo v sebe negotove ljudi z nizko samopodobo. Deklice odraščajo s podobami iz katalogov, Instagrama ali ogromnih plakatov, mi pa iz majhnega otroka vzgajamo potrošnika s tono produktov v želji, da bi se počutili lepše. Ampak znanost je že dokazala irelevantnost teh idealov, povedala, da bi imela ženska, ki bi ji implementirali barbikine mere, prostor le za polovico jeter in nekaj centimetrov črevesja, da je njeno telo preprosto nerealno. Hkrati se premalokrat opomnimo, da se za lepimi obrazi in telesi objavljenih slik skrivajo ure obdelave fotografij, da so te prav toliko realne kot barbikino telo. A si na koncu dneva vseeno želimo biti kot ti kupljeni ideali, saj tako pravi naša sodobna družba.

PREBERI ŠE
16-letna Nastja Orel: Ne želim si, da bi me perfekcionizem tako obsedel, da bi pozabila živeti. 

Mi, ljudje 21. stoletja, pozabljamo na pravi pomen lepote, do katerega ključ res ni v številu všečkov, zbranih na objavi, ali v vitki postavi. Je veliko več, skriva se v dobroti in odnosih do drugih ljudi, v stvareh, ki se jih skozi objavo na družbenih omrežjih ne da videti. Zaključke delamo na podlagi videza, brez zavedanja, da je ta le začasen in se bo spremenil. Kar bo ostalo pomembno, bosta srce in sposobnost razmišljanja, v katerih se skriva prava lepota človeka, ki bo vse bolj pomembna pozneje v življenju. Poskrbite torej za svoje telo, saj je edini prostor, v katerem boste morali živeti, ljubite in sprejemajte ga takšnega, kot je, sprejmite se takšno, kakršni ste. Hiša, zgrajena na trhlih temeljih, ne more stati, torej sami dobro poskrbite za svoje.

PREBERI ŠE
Nastja Orel: Verjamem, da se človek uči skozi celo življenje

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.