Zakaj se v beli moški srajci počutimo tako seksi?

Klara Vrbnjak
01.05.2019, 8:52
0
Težko rečemo, da je fenomen ''bele srajce'' modna muha, saj nas spremlja že vrsto let. Temu smo priča zlasti v medijih (filmi, revije, oglasi …). Kaj pa se dogaja v zasebnih življenjih povprečnih žensk? Gre samo za utvaro iz filmov ali to dejansko prakticiramo? Zakaj se ženske počutijo tako privlačne, ko si zjutraj nadenejo na pol preveliko moško srajco in v njej skuštrane pripravljajo zajtrk?

Na to vprašanje ni pravega odgovora, zagotovo pa je tu pomembna tista dimenzija privlačnosti, ki jo ženske občutijo. Nekaj prijateljic sem povprašala, kaj si mislijo o tem šik intimnem trendu in odgovori so sledeči:''To je čisto hollywodska stvar…'', ''Meni se zdi seksi, ker imam na sebi samo srajco'', ''Jaz se v preveliki srajci počutim suho in zato še bolj privlačno'', ''Tega nikoli nisem razumela …'', ''Tako označim svoj teritorij. Všeč mi je, da njegova srajca diši po meni…'', ''… pravzaprav ga samo želim videti zgoraj brez.'',''Obožujem vonj po moškem parfumu …'', ''… zdi se mi izjemno seksi'', ''… to naredim takrat, ko začutim, da sem res njegova in bi ga rada še malo čutila na sebi. Všeč mi je ta njegov vonj ...''.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Odgovori so različni, pa vendar potrjujejo, da ne gre samo za mit, temveč za trend, ki vpliva na dobro počutje, na občutek privlačnosti in na žensko samozavest. Kakšen pa je globlji psihološki pomen fenomena ''bela srajca''? Na to vprašanje lahko pogledamo z več zornih kotov, zato tudi odgovor ni en sam.  

Domačnost in zavezanost

Bela srajca namreč lahko predstavlja most med žensko in moškim. Ženska na takšen način neverbalno sporoča, da moškemu zaupa in da ima kvalitete, navade in osebnost, ki ji ustrezajo. Sporoča mu, da se ob njemu počuti udobno in domače. Gre za miniaturni signal, ki sporoča: ''Zdaj sem del tvojega življenja.'' Gre za tiho sporočilo svetu: ''Tvoja sem.'' Ne nazadnje gre za neformalno potrditev resne zveze: ''Zdaj je uradno.''

PREBERI ŠE
'Biti samski ni nič slabega, ravno nasprotno ...'

Priročnost

Možna razlaga je tudi preprosta pragmatičnost. Lahko, da za nošenje njegove srajce ni posebnega razloga. To je edini primer, ko ženskam pride prav moška dezorganiziranost. Ker moški srajce pred spanjem ni pospravil v omaro, je to prvi kos, ki ga ženske zagledajo. Srajca je na dosegu roke, je ravno dovolj dolga in udobna, zato se je ne branijo. 

Vpliv medijev

Ker imajo ženske v glavi podobo prikupne Julie Roberts v beli srajci in še na stotine drugih igralk, se želijo z njimi poistovetiti. Bela srajca je najboljši približek našim idolom. Z nič truda se v manj kot minuti počutijo kot privlačne dive.

Klasično pogojevanje

Vsi poznamo Pavlove pse, tu pa gre za podobno zadevo. Ker ženske navadno oblečejo moško srajco po romantični noči (ali pa ta predstava obstaja iz filmov), to pri moških vedno sproži zelo pozitivne občutke. Kadarkoli ima ženska na sebi preveliko srajco, moški začutijo poželenje in žensko vidijo kot boginjo.

PREBERI ŠE
Kaj je ljubezen?

Barva

Tudi barva ima svoj pomen. Seveda ni nujno, da je njegova srajca vedno bela, vendar, če malo posplošimo, je najpogosteje tako. Bela je barva popolnosti, jasnosti, čistosti in nedolžnosti. Je barva novih začetkov, barva miru in udobja. Bela je nevtralna barva, ki ne spodbuja čustev, a odpira nove poti. Vsa ta simbolika lahko subtilno prispeva k temu, da se ženske v beli barvi počutimo naravnost odlično.

Čeprav gre za navidezno površinski modni trend, se zadaj skriva kopica psiholoških motivov. V tem primeru resnično lahko zaključimo, da ''obleka naredi človeka'', saj s tem kar nosimo, komuniciramo s seboj in s svetom.

PREBERI ŠE
Kdo je torej kriv, da ni časa za prijateljstvo?

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.