Kako se rešiti iz nasilnega razmerja?

Brane Kastelic
08.06.2019, 18:10
10
Živijo, Brane. Imam vprašanje, za katerega sem se dolgo časa odločala, če bi ga sploh postavila. Naj razložim svojo situacijo. Stara sem 20 let in imam fanta, ki me ima sicer zelo rad, ampak kadar se razjezi, postane nasilen in govori grozne besede. Skupaj sva že eno leto in sčasoma mi je začel prepovedovati stvari. Naj jih omenim samo nekaj: ne dovoli mi, da grem iz hiše, zahteval je, da se ne družim več s prijatelji in redno mi stika po telefonu. Ko se želim o tem pogovoriti, da vseeno želim še imeti kaj od mladosti, začne name kričati in me zmerjati. Če omenim, da imam vsega dovolj, mi začne groziti. Lahko bi rekli, da me ne spusti iz svojih "krempljev". Zavedam se, da bi morala prekiniti takšno razmerje, ampak kako, če se ga bojim. Prosim te, pomagaj mi.

Živijo!

Žal se vse prepogosto dogaja, predvsem ženskam, vendar tudi moškim (ponavadi starejšim), da jih partner(ica) v bistvu zlorablja na vse te in druge še hujše načine, kot tvoj fant zlorablja tebe. Prav si naredila, da si mi pisala, narobe pa misliš, če res misliš, da te ima ta fant zelo rad, ali če kdaj koli pomisliš, da si morda ti kriva ali sokriva za njegovo vedenje in ravnanje, ki je nedopustno. Ti si njegova žrtev. Žrtev njegovih ne vem kakšnih in kako velikih problemov, ki jih ima sam s seboj. Problemov, ki jih ti ne moreš rešiti. Problemov zaradi katerih boš res morala čimprej prekiniti to razmerje (o tem na koncu).

To, kar počne tvoj fant, ni ljubezen, ampak zlorabljanje: besedno, čustveno in očitno tudi fizično, saj si napisala, da “postane nasilen, kadar se razjezi”, nisi pa opisala na kakšen način postane nasilen. Te udari? Tepe? Do tebe bo vse hujši, saj se zlorabe te vrste vedno stopnjujejo. Lahko se “razvijejo” tudi v spolno zlorabo (napoveduje jih zelo grob seks, ki lahko preide v posilstva). Ponavadi se različne zlorabe stopnjujejo razmeroma počasi. Pogosto jih je na začetku, v milejših oblikah, težko prepoznati, ker so podobne ljubosumju, ki je značilno za veliko večino zaljubljenih. Zato je takšna razmerja težko prekiniti “pravočasno” - preden zlorabe prerastejo v hujše oblike. Še preden so kremplji pregloboko. Najbolje jih je prekiniti ob prvih znamenjih zlorabljanja. Ko prerastejo v hujše oblike je takšna razmerja zelo težko prekiniti, posebno, če tisti, ki zlorablja, manipulira s teboj, se opravičuje in obljublja, da ne bo več, zlorabljena oseba pa upa, da je to res (do naslednjega izbruha). In seveda zaradi strahu. Verjemi mi,da se taki tipi nikoli ne spremenijo.

Slika je simbolična
Slika je simboličnaFOTO: iStockphoto

Prepovedi, kričanje, zmerjanje, grožnje, grozne besede, nasilnost… seveda niso “normalno” ljubosumje. Tvoj tip je “bolnik”. Seveda se ga bojiš. Najbolj me skrbi to, da “ti ne dovoli iz hiše”. Kadar bi ti rada šla? Ali…? Tega ne vem, vem pa, da je to dodatni zelo resen razlog za to, da to hišo in njega čimprej zapustiš. Poleg strahu pred njim. Upam, da si vse to, kar si napisala meni, že povedala tudi staršem in prijateljicam/prijateljem. Če nisi, jim povej čimprej, ker se s tem problemom ne boš mogla soočiti sama. Ne bi te rad (pre)strašil, vendar lahko taki tipi postanejo zelo na hitro, posebno pod vplivom alkohola, (zelo) nasilni in (zelo) nevarni. Zato ti svetujem, da greš čimprej, ob prvi varni priložnosti (ko ga ne bo doma) na policijo in tam poveš vse, kar si napisala meni. In se istočasno preseliš nekam, kjer boš varna pred njim (k staršem, ki naj gresta s teboj tudi na policijo). Ni druge rešitve. Res je ni. Seveda moraš prekiniti vse stike z njim.

Poiščite pomoč!Če ste tudi same žrtve nasilja, poiščite pomoč! Telefon kriznega centra vam je na voljo vse dni v tednu, 24 ur: 031 233 211.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

soba666
02.07.2014, 15:50:09
60
+6
hitro stran punca, do sedaj si že verjetno ugotovila, zakaj se razjezi, a si ti vzrok ali kaka malenkost, nato pa jo pripiše tebi oz. te vplete v svoje izbruhe, odločitev je preprosta, prvo na policijo in umik
SonyGirl
01.07.2014, 16:45:59
20
+2
Temu se baje reče mejna osebnostna motnja in se zdravi pri usposobljenih zdravnikih.
DeBill
01.07.2014, 13:38:18
20
+2
uf, taki bolniki so ta pravi za narukat.
strauski
07.07.2014, 16:25:26
verjemi da verjetno ni niti tega vreden
beyoncee
28.06.2014, 23:42:56
111
+10
še js ti bom napisala: TAKOJ NA POLICIJO IN STRAN !!! pusti to kolk ga imaš rada in kolk ma on tebe ''rad''. če si želiš dobro upoštevaj to in ne čakaj na ''boljše čase''. TAKOJ !!!
nimaškej
27.06.2014, 9:03:44
140
+14
Ne razlagaj mu, da imaš vsega zadosti - ko ga ne bo doma pokliči prijateljice ali pa starše, na hitro spokaj svojo kramo in odidi. Če tako dela s teboj, mu nisi dolžna pojasnjevati zakaj boš odšla. Pa obvezno pojdi dat prijavo na policijo, če boš kdaj v prihodnje potrebovala vložiti prepoved približevanja bo pomagalo, da obstaja predhodna prijava.
slovenc79
26.06.2014, 23:35:12
59
-4
ni več seksi mačo, a ne? STRAN, takoj! če ne drugega pa v varno hišo. naslednjič pa se raj ravnaj po pameti, ne po srcu in tamali.
*sweet*
26.06.2014, 10:14:13
177
+10
In koliko je star ta fant?A to si pa zamolčala.Mogoče 30 ali celo čez trideset let?Potem se tako ne čudim ,da je tako. Tip misli ,da ima mlado frajlo ,ki lahko z njo dela kaj hoče.Pred prijatelji se hvali kako mlado ima itd.Verjemi! Čim prej ga pusti pa si dobi tipa svoje starosti. Punca ni vse v kešu , avtu in hiši upam ,da si zdaj to opazila ,ko je nasilen do tebe.
MCblue
27.06.2014, 14:42:42
63
+3
eh, ne kaki.. prej bi reku, da je njene starosti. klasičen fulerant:)
*sweet*
28.06.2014, 11:43:41
32
+1
Po guglaj malo o zgodi Samante Škrjanec pa boš videl o čem pišem.
lusesita@email.si
26.06.2014, 8:22:10
410
+41
Jaz sem se komaj podobnega tipa rešila! Hitro zbeži k staršem in jim povej kaj se dogaja! Če te bo klical in pisal, blokiraj njegovo številko IN NIKOLI SE NE OGLAŠAJ VEČ NA TELEFON. Če ne bo dal miru, zagrozi s policijo in počakj kaj bo naredil. Če bo dejansko še nadaljeval s klici in nadlegovanjem, je najboljše da greš na policijo s kakšno pričo in poveš svojo zgodbo. Takšnim tipom drugače ne bo šlo v glavo, kot pa da nujno nekaj ukrepaš, da se zaščitiš!!!! In kot je Brane napisal, to NI ljubezen ....