'Včasih dvigne roko nad mano, kriči name, ubistvu ponori ...'

Brane Kastelic
30.11.2018, 10:37
0
Pozdravljen Brane! Sploh ne vem, kje naj začnem. Želim si samo, da se nikoli ne bi zaljubila v njega, ker mi ga je zdaj tako težko pustiti, ker si ne predstavljam življenja z njim, čeprav sem zelo zaljubljena vanj. Problem z njim je, da nimava istih ciljev v življenju, v bistvu stojiva na mestu. Sicer sva vsak dan skupaj, tudi spiva skupaj. Kar zaboli me, ko pomislim, da bi šla narazen. Stara sem 20 let, moj fant je 24. Skupaj sva že malo več kot dve leti. V razmerju z njim nisem srečna. Rekla bi, da je najino razmerje zelo toksično in nezdravo. Vem, da ni prav, da sem zelo pogosto trmasta ali pa si želim, da je po moje, ampak njegova reakcija ni normalna. Včasih dvigne roko nad mano, kriči name, ubistvu ponori, me tudi kdaj potisne in grdo ravna z mano. Na koncu se mi opravičuje in pravi, da sem jaz kriva, da tako reagira. Nimam pojma, kaj naj naredim. Ne predstavljam si življenja z njim, prav tako pa tudi ne brez njega. Lahko bi rekla, da se ne počutim izpopolnjeno. Rada bi spoznavala nove ljudi, ker ne vem, če je je z njim to to. On je v bistvu moj prvi fant. Vem pa tudi to, da če bi ga pustila, bi naju oba to zelo potrlo in prizadelo, četudi bi bilo morda to za oba bolje. Je ljubezen dovolj, je potrebnega kaj več, da par ostane skupaj? Ker sva enkrat že šla narazen, ker me je nekdo poljubil in me je v srcu zelo bolelo. Imela sem občutek bolečine in da mi nekaj manjka. Vem, da je noro, ampak občutek, da je nekaj v meni umrlo. Ne vem, kaj naj naredim. Vem, da mi boste odgovorili, da o tem vi ne morete odločati, ampak si želim neko konkretno mnenje o tem ter kaj bi vi naredili na mojem mestu. Ker čutim, da tako ne morem več naprej. Vem pa tudi, da ni imel lepega otroštva, zato mislim, da se je zato tako začel obnašati. Ljubim ga, ampak tako ne morem več naprej. Lp Neodločna

Če se tako vede šele zadnje tedne ali mesece, je zelo verjetno, da je njegov problem poslabšalo to, da se je čustveno ohladil do tebe.
Če se tako vede šele zadnje tedne ali mesece, je zelo verjetno, da je njegov problem poslabšalo to, da se je čustveno ohladil do tebe.FOTO: Profimedia

Pozdravljena Neodločna!

Sama si postavila pravo vprašanje: je ljubezen dovolj je potrebnega kaj več, da par ostane skupaj? Žal ni dovolj. Kot ti prepričljivo kaže tvoja osebna izkušnja. O malem je škoda, ker mi nisi zaupala o čem pogosto trmariš ali želiš, da je po tvoje, da bi imel popolnejšo sliko o tebi, a to ni ključno. Ne oziraje se na to, kako pogosto si trmasta ali si želiš, da je po tvoje, in ne oziraje se na to, kaj je razlog za to, ali tvoja narava ali (ne)dogajanje v tvojem razmerju s tem fantom, ti nisi kriva za njegove reakcije, ki res niso normalne. To, da ni imel “fajn” otroštva, ne opravičuje njegove očitne vzkipljivosti oziroma tega, da včasih dvigne roko na teboj, kriči nate, v bistvu ponori, te tudi kaj potisne in grdo ravna s teboj. Takšnih ravnanj v razmerju enostavno ne sme biti in jih ni, če gre za pravo ljubezen. To je nasilništvo, ki se bo samo stopnjevalo, če fant ne bo poiskal “strokovne” pomoči. Potrebuje jo tudi zato, ker, ko se opravičuje, za svoje ravnanje ne krivi sebe, ampak tebe, kar ga razkriva tudi kot manipulatorja. Če se je tako vedel od vsega začetka ali kmalu po vajinem začetku, ima toliko večji problem. Če se tako vede šele zadnje tedne ali mesece, je zelo verjetno, da je njegov problem poslabšalo to, da se je čustveno ohladil do tebe.

Ti govoriš samo o tvoji ljubezni do njega. Ne predstvaljaš si ne življenja z njim, ne življenja brez njega, praviš. Si lahko predstavljaš življenje in ljubezen z nekom, ki nikoli ne dvigne roke nad teboj, ki nikoli ne kriči nate, ki nikoli ne ponori, ki te nikoli ne potisne in ki nikoli ne ravno grdo s teboj? Bolj ko si lahko predstavljaš takšno življenje in ljubezen, lažje se boš odločila in naredila to, kar veš, da moraš narediti: prekiniti to zelo toksično nezdravo razmerje v katerem nisi srečna in se ne počutiš “izpopolnjeno” in v katerem ni istih ciljev. Prebolela ga boš. Hitreje kot si zdaj misliš. Ko boš doživela zares lepo razmerje.

Ponovil bom to, kar rad ponavljam: imejmo razmerja, kakršnih si želimo, ne pa razmerja, kakršnih si ne želimo, saj se ne vodijo nikamor kot v vse slabše razmerje. Samo še to. Ne vem, kako natančno nate in tvoje ravnanje in odločitve vpliva to, da si “zelo pogosto trmasta ali si želiš, da je po tvoje”, vem pa, da pretiravanje pri prvem in drugem ni dobro za nikogar (ne za posameznika ne za pare). Srečno!

Imate vprašanje za Braneta?
Imate vprašanje za Braneta?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.