Lea Sirk: 'Možnosti za zmago ni!'

STA/J.V.
01.05.2018, 16:00
2
Še deset dni loči Leo Sirk od evrovizijskega nastopa v Lizboni. Pred odhodom je vsem, ki jo bodo spremljali v domovini in na Portugalskem, obljubila, da bo dala vse od sebe. Pravi, da možnosti za zmago nima, stavi pa na iskren in dovršen nastop, ki bo v njenih očeh zmagovalen.

Lea Sirk
Lea SirkFOTO: Arhiv izvajalca

"Zmage niso cilj v mojem življenju, ampak postojanke. Zato sem se že takoj naslednji dan po zmagi na Emi zakopala v delo in se nisem ustavila," je povedala. Za sabo ima tako dva meseca trdega dela, številne neprespane noči in sklenjene kompromise. Še najmanj naporni so bili v tem času, kot je dejala, nastopi v Tel Avivu, Amsterdamu in Madridu, kjer je v okviru promocijskih dogodkov za evrovizijske izvajalce predstavljala svojo zmagovalno pesem Hvala, ne!

V tem času se je morala odreči številnim drugim projektom. Najbolj glasno pa sicer Hvala, ne! izreka maskam na obrazih ljudi, ki si jih nadenejo, da bi jih drugi vzljubili: "Z maskami na obrazih ljudi, sploh zdaj, ko spoznavam toliko novih ljudi, se še vedno najtežje spopadam. Včasih imam občutek, da osebi ne morem priti blizu, tudi če se ima za najbolj odprto na svetu."

Pesem, s katero potuje na Evrovizijo, ostaja v večini podobna prvotni

Tudi odpela jo bo v slovenščini, zaključila pa, kot je povedala na druženju z novinarji pred odhodom v Lizbono, v portugalščini. Nikoli ni skrivala, da ji je ta jezik izjemno všeč. Nekaj portugalščine se je denimo naučila na enem od obiskov Portugalske, na otoku Faial, kjer je nedavno posnela evrovizijsko razglednico. Portugalska je nanjo že pred evrovizijsko vročico naredila velik vtis. Poleg tega, da ima rada jezik, obožuje tudi njihovo kulturo in hrano: "Komaj čakam, da se spet vrnem na Portugalsko! Če ne drugega, bom vsaj dobro jedla."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ob tem je poudarila, da so Portugalci, kljub temu, da vedno zamujajo, dobrosrčni ljudje, ki so po temperamentu podobni Italijanom in tudi njej, saj so zelo glasni in nasmejani. Prizorišče treh evrovizijskih večerov med 8. in 12. majem bo Arena Altice v Lizboni, kamor je 63. tekmovanje za pesem Evrovizije pripeljal lanskoletni zmagovalec Salvador Sobral. Lea Sirk bo oder zavzela na drugem predizboru 10. maja in se v boj za finale podala kot predzadnja. Ob njej bodo nastopile plesalke Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Möderndorfer, kot spremljevalna vokalistka pa Karin Zemljič. Tudi koncept nastopa v večini ostaja enak.

"Glede na to, da sem dvakrat že bila na Evroviziji, točno vem, kako vse to poteka. Imamo dve pomembni vaji, pa nastop v Evrovizijski vasi, kjer bom predstavila še dve drugi svoji pesmi, potem bo nastopil zadnji teden priprav, ko bomo v areni tudi po osem ur na dan," je povedala glasbenica, ki je kot spremljevalna vokalistka leta 2014 na Eurosongu spremljala Tinkaro Kovač v Koebenhavnu, dve leti kasneje v Stockholmu pa ManuEllo.

Za zmago se bo potegovalo 43 držav, a Slovenija možnosti zanjo po njenem mnenju nima. Sama stavi na dovršen nastop, ki bo v njenih očeh zmagovalen. Z rezultatom, obleganjem medijev in drugimi nastopajočimi oz. svojo konkurenco se, kot pravi, ne obremenjuje. Konkurenca je sicer kot vsako leto huda, se pa ta izniči v nastopih v živo.

Lea Sirk
Lea SirkFOTO: POP TV

Nekaj evrovizijskih predstavnikov je že uspela spoznati na promocijskih koncertih.

Ugotovila je, da so najbolj prepričljivi tisti, ki so sami napisali svoje pesmi, ter da je na odru bolj od pompoznosti in samih pesmi prepričljivejša osebnost. Izpostavila je, da so ji po osebnosti najbolj všeč srbski predstavniki, s katerimi so postali nerazdružljiva klapa. V spomin sta se ji med drugimi vtisnila tudi Nemec in Belgijka.

Glasbenica je priznala, da je evrovizijski svet, ki ga je že dodobra spoznala v preteklih letih, precej poseben. Vsako leta ga namreč preplavijo istospolno usmerjeni in zdi se, kot da gre za njihov zasebni festival. Zares velika oboževalka Eurosonga ni, je pa vsakič navdušena nad evrovizijsko evforijo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

kajpavzdevek
03.05.2018, 19:02:37
Ta pesem mi ni všeč niti malo. Tale Lea pa zelo zelo !!
exdetektiv
02.05.2018, 8:19:55
83
+5
Lea dobra si ...v vseh pogledih. Eurosong ti ne seže niti do kolen ...sicer razumem zakaj si se znašla na eurosongu.