3 preprosti načini, kako se znebiti trebuha do poletja

J.V.
26.03.2019, 7:59
0
Najbolj problematičen del telesa tako za moške kot za ženske je in vedno bo trebuh. Maščobni obročki okoli pasu nam največ preglavic povzročajo v toplejši polovici leta, ko se jih zaradi lahkotnih oblačil bolje vidi, zato v predpoletnih mesecih večina išče načine, kako se jih najhitreje znebiti. Kako shujšati v predelu trebuha, kako naj bo sestavljen jedilnik in kakšne so vaje za trebuh, je le nekaj trenutno najbolj pogosto zastavljenih vprašanj!

V fitnesu lahko preživljate ure in ure, a če se ne boste pravilno prehranjevali, se boste ves čas vrteli v začaranem krogu.
V fitnesu lahko preživljate ure in ure, a če se ne boste pravilno prehranjevali, se boste ves čas vrteli v začaranem krogu.FOTO: iStock

Kako se znebiti trebuha, je morda eno tistih večnih vprašanj, na katera vsako leto pred poletjem mrzlično iščemo odgovore in upamo, da je nekdo od lanskega poletja končno odkril čarobno formulo, s pomočjo katere bo trebuh izginil čez noč. A dejstvo je, da se to do sedaj še ni zgodilo in najbolj učinkovit način, kako shujšati v trebuh, je še vedno kombinacija vadbe in zdrave prehrane. 

PREBERI ŠE
Trener svetuje: kako se znebiti trebuha po 30. letu?

1. Spremenite prehrano

V fitnesu lahko preživljate ure in ure, a če se ne boste pravilno prehranjevali, se boste ves čas vrteli v začaranem krogu. Dieta je lahko učinkovita, a le če zagotavlja, da bo vaše telo dobilo vse potrebne minerale in vitamine. Stradanje ne bo prineslo dolgoročnih rezultatov, zaradi njega pa se boste počutili brez energije in utrujeno, trebuh pa bo še vedno tam, kjer je bil. Bodite pozorni, kaj se znajde na vašem krožniku, saj je dovolj samo eno živilo, ki preprečuje topljenje maščobnih oblog.

PREBERI ŠE
To so živila, ki bi jih morali dnevno zaužiti vsaj 30 gramov

Dieta je lahko učinkovita, a le če zagotavlja, da bo vaše telo dobilo vse potrebne minerale in vitamine.
Dieta je lahko učinkovita, a le če zagotavlja, da bo vaše telo dobilo vse potrebne minerale in vitamine.FOTO: iStock

2. Izogibajte se stresu

Stres je eden glavnih dejavnikov, ki vplivajo na vaš videz. Pri ženskah so študije pokazale povezavo med povečano količino kortizola, hormona, ki se v telesu izloča ob stresnih situacijah, in odvečno maščobo v predelu trebuha. Dolgoročni stres povzroča povečano raven sladkorja v krvi, hkrati pa se povečata tudi raven holesterola in obseg okoli trebuha. Da se to ne bi zgodilo, na svoj dnevni urnik uvrstite eno aktivnost, ob kateri se boste sprostili. To je lahko joga, pilates, sprehod, tek ... Da bi omejili proizvodnjo inzulina, morate omejiti tudi vnos sladkorja in ogljikovih hidratov. Izogibajte se alkoholu, belemu kruhu, pecivu, čipsu in sladkim ter gaziranim brezalkoholnim pijačam. Izbirajte živila, bogata z antioksidanti, kot so cimet, klinčki, kurkuma, sveža zelišča, čili, brusnice, brokoli in zeleni čaj.

Zelo pomembna je tudi zadostna količina spanca, namesto brskanja po spletu in telefonu pa pred spanjem raje preberite kakšno knjigo. Moči stresa ni za podcenjevati, zato si vzemite čas zase in za sprostitev. Umirite svoje misli, globoko zadihajte – to se ne bo poznalo le na vašem počutju, ampak tudi telesu. 

PREBERI ŠE
To so najboljše vaje za trebuh

3. Telovadite, a nikar ne pretiravajte

"Napačno je mišljenje, da moramo za rezultate vaditi vsak dan po najmanj eno uro. To je norost. Vedeti moramo, da ni vse samo v porabi kalorij, saj ima telo hormone, ki nam lahko zelo zagrenijo življenje in pot do rezultatov. Če je treninga preveč, začne maščoba na telesu hitro ostajati nespremenjena, ker nam stresni hormoni zadržujejo maščobo. Izguba maščobe je zapleten postopek, kjer mora biti vadbe ravno prav, ne preveč in ne premalo," pojasnjuje osebna trenerka Nuša Gnezda.

PREBERI ŠE
Brezplačna e-knjiga: Kako se znebiti trebuha?

Zdaj je pravi čas za telovadbo.
Zdaj je pravi čas za telovadbo.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.