Zato je zelo pomembno, da jeste stročnice!

S.O.
13.10.2018, 8:43
1
Hrana, ki se znajde na našem krožniku, ni namenjena zgolj potešitvi trenutne lakote. Včasih jo izberemo brez premisleka in zgolj po vonju ali pa jo ne prilagodimo svoji telesni aktivnosti, zato organizem nima dovolj časa za samo prebavo. Spet drugič nas premamijo že vnaprej pripravljeni obroki, ki sicer zadovoljijo našo potrebo po hrani, vendar zgolj kratkoročno in brez pozitivnega učinka na samo telo. Da vaš želodec ne bo podlegel polnim krožnikom nezdrave hrane, vam ponujamo nekaj živil za zdravje in srečo.

Stročnice za zdravje in srečo.
Stročnice za zdravje in srečo.FOTO: iStockphoto

Stročnice

Fižol, leča, soja in grah v nekaterih kulturah veljajo za živila, ki prinašajo nasmeh in srečo. Vsebujejo veliko topnih vlaknin, kalija, magnezija, vitamina B in železa, zato stročnice niso primerne zgolj za vegetarijance, temveč so v zmernih količinah priporočljive tudi med dietami. Uravnavajo krvni sladkor, preprečujejo bolezni srca in pomagajo preprečevati raka debelega črevesa. Najbolj razširjeni stročnici pri nas sta fižol in grah.

Zelena zelenjava

Zelena živila, kot so solata, ohrovt in blitva, zmanjšajo tveganje za nastanek sladkorne bolezni, osteoporoze in artritisa. Vsebujejo veliko folne kisline, kalija in drugih hranil, ki telo ščitijo pred visokim krvnim tlakom. Za ohranitev zdravega organizma strokovnjaki priporočajo zeleno zelenjavo vsak dan, če je le možno, jo zaužijemo brez toplotne obdelave. Nekatere kulture pozitivne lastnosti zelene zelenjave pripisujejo predvsem svetlobi, ki je potrebna za razvoj fotosinteze in vitamina D.

Zelena zelenjava je bogata z vitaminom D.
Zelena zelenjava je bogata z vitaminom D.FOTO: iStockphoto

Grozdje

V Španiji in Južni Ameriki na novoletno noč v skladu s tradicijo uživajo sladko grozdje. Ta naj bi prihajajočemu letu prinesel optimizem, srečo in zdravje. Zgodbo naj bi začeli pridelovalci grozdja, ki so želeli ljudstvo spodbuditi, da bi zaužili več sadja. Poleg okusnega in osvežujočega okusa je grozdje nasičeno z antioksidanti, ki preprečujejo staranje organizma, snovmi, ki ščitijo pred okužbami, in hranili, ki preprečujejo bolezni srca in bolečih sklepov. Najbolj zdravo je rdeče grozdje, saj vsebuje največ flavonoidov.

Granatno jabolko

Vitamin C, ki je eden glavnih borcev proti prostim radikalom, pomaga preprečevati pojav različnih vrst raka in v granatnem jabolku opisanega kralja med vitamini ne manjka. Izjemno bogat je z vitaminom B2, kalijem, fosforjem in vsebuje tudi do 20 odstotkov več antioksidantov kot večina sadežev te skupine. Zaradi nenavadne strukture, mesnate lupine in vrste rdečkastih okusnih semenk, so ga že stari Rimljani uvrščali med pomembnejše simbole plodnosti. Sestavine granatnega jabolka pomagajo pri prehladu, krepijo srčno mišico, znižujejo povišano telesno temperaturo in s poživljajočim okusom vplivajo na naše počutje. Kozarec soka ali polovico granatnega jabolka si privoščimo vsaj trikrat na teden.

Ribe

Losos, tuna, sardine in ostale ribe so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, ki varujejo srce in ožilje. Preprečujejo trombozo in aterosklerozo. Ker so omega 3 maščobne kisline esencialne za človeško telo, saj jih organizem ne more proizvajati, jih moramo vanj nujno vnesti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Opisane maščobne kisline spodbujajo izgorevanje maščob, gradnjo veznih tkiv in nižanje krvnega tlaka, zato je prav, da se na našem krožniku znajdejo vsaj enkrat tedensko.

Ribe so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami.
Ribe so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Raza Kovacevic 1
12.01.2012, 19:11:42
30
+3
dobro je znati