Atkinsonova dieta: idealna za mesojede

M. H.
22.08.2008, 15:48
3
Radi jeste meso in si želite shujšati, ne da bi ravno stradali? Poskusite z Atkinsonovo dieto.

Jajca in meso za vitkost?
Jajca in meso za vitkost?

Atkinsonova dieta je dobila ime po svojem “izumitelju” doktorju Robertu Atkinsu, ki je trdil, da človek potrebuje le 20 gramov ogljikovih hidratov na dan. Po njegovi teoriji za zdravje in lepo postavo lahko poskrbite tako, da jeste predvsem meso in jajca ter le malo sadja in zelenjave. Osnovno načelo Atkinsonove diete je torej to, da jeste veliko proteinov in izjemno malo ogljikovih hidratov.

Argumenti „za“ in „proti“ Atkinsonovi dieti

Privržence Atkinsonove diete navdušuje predvsem to, da s preprosto dieto in ločevanjem živil, hitro izgubijo odvečno telesno težo, ne da bi ob tem sploh imeli občutek, da so na shujševalni kuri. Tisti, ki so dieto že preizkusili, pravijo, da ob tej dieti nikoli niso bili lačni.

Se vam zdi to nemogoče? Pa ni. Dejstvo je, da telo najpočasneje predeluje ravno proteine. Torej ravno tisto, česar po Atkinsonovi dieti pojeste največ.

Ker je to relativno preprosta in učinkovita dieta, pa tudi zato, ker si ni težko zapomniti njenih osnovnih pravil, je takšen način hujšanja postal svetovni “bum“, ki traja še po smrti njenega izumitelja. Držijo se je ženske in moški, mlajši in starejši.

Vendar pa je Atkins dvignil tudi kar nekaj prahu. Razen tega, da je omenjena dieta primerna samo za mesojedce, njeni nasprotniki pravijo, da je z njo telo prikrajšano za vitalno pomembne hranilne snovi, ki jih ne more dobiti samo s proteinsko prehrano. Poleg tega uživanje visoko energijske in mastne hrane lahko poveča možnosti za bolezni srca in ožilja in prispeva k povišani ravni holesterola.