6 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti banane

J.V.
23.06.2019, 9:07
0
Ena banana je dovolj, da pogasi psihološko lakoto, ki bi jo sicer potešili z nezdravimi slanimi ali sladkimi prigrizki. Banane pospešijo prebavo in metabolizem, prav tako vsebujejo odporen škrob, ki pomaga pri izgubi odvečnih maščobnih oblog. To je vrsta dietne vlaknine, ki je 'odporna' na prebavo v telesu in se ne absorbira. Na ta način poveča sposobnost telesa za izgorevanje telesne maščobe ter zmanjša občutek lakote.

Banane so koristne bodisi pred vadbo ali takoj po njej.
Banane so koristne bodisi pred vadbo ali takoj po njej.FOTO: Thinkstock

1. Dvignejo energijo

Banane so odličen prigrizek, saj ponujajo ogljikove hidrate v obliki sladkorjev, ki se hitro sprostijo in jih telo lahko uporabi za takojšnjo energijo. Po intenzivni vadbi telo uporablja te ogljikove hidrate za polnjenje in popravilo mišičnih vlaken, ki so bila poškodovana. Banane so koristne bodisi pred vadbo ali takoj po njej, saj telesu zagotavljajo zadostne količine ogljikovih hidratov in hranil, ki pripomorejo k okrevanju.

2. Bogate s kalijem

Veste, kateri je največji problem sodobnega načina prehranjevanja? V svoje telo vnašamo vse preveč soli in premalo kalija. Banane so eden najboljših virov kalija na svetu. Kalij je še ena hranilna snov, ki je ključnega pomena za tiste, ki ste fizično aktivni, kalij pa ima tudi številne druge koristi. Kalij je koristen pri preprečevanju visokega krvnega tlaka in lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni in možgansko kap z uravnavanjem cirkulacije, zadrževanja natrija in vode v telesu.  Pomaga pa tudi pri preprečevanju mišičnih krčev po vadbi in učinkovitejšem zdravljenju ter izgradnji mišic. Zaradi tega je še posebej pomembna hranilna snov za vsakogar, ki je fizično aktiven, kot tudi za tiste, ki okrevajo zaradi poškodb.

PREBERI ŠE
Za zajtrk pojejte banano in zgodilo se bo to!

3. Izboljšajo prebavo

Vsaka banana vsebuje približno tri grame vlaknin. Vlaknine v bananah lahko pomagajo preprečiti zaprtost, napenjanje in druge neželene prebavne nevšečnosti.

 

Pomagajo omiliti želodčne težave.
Pomagajo omiliti želodčne težave.FOTO: iStock

4. Izboljšujejo razpoloženje

Banane vsebujejo aminokislino, imenovano triptofan. Triptofan se uporablja za proizvodnjo serotonina, enega od glavnih "srečnih hormonov". Zdrava raven serotonina deluje tako, da dvigne naše razpoloženje in prepreči nihanja razpoloženja, kot sta anksioznost in depresija. Banane vsebujejo antioksidante, ki pomagajo pri sproščanju dopamina v možganih. Dopamin je še en hormon, ki izboljšuje razpoloženje. Redno uživanje banan lahko dvigne vašo energijo in prepreči utrujenost.

PREBERI ŠE
Vsak dan je pojedla 51 banan. Ne boste verjeli, kaj se je zgodilo!

Banane so eden najboljših virov kalija na svetu.
Banane so eden najboljših virov kalija na svetu.FOTO: Thinkstock

5. Dober vir mangana

Če boste na dnevni jedilnik dodali banano ali dve, boste s tem povečali vnos mangana. Mangan je pomemben za številne funkcije v telesu, vključno za ohranjanje zdrave kože, močnih kosti, normalno delovanje možganov in zmanjšanje poškodb prostih radikalov. Študije so pokazale, da lahko mangan pomaga pri zdravem delovanju možganov in pri preprečevanju bolezni, kot sta epilepsija in Parkinsonova bolezen. Nekatere študije kažejo, da lahko dodajanje mangana pomaga povečati mineralno gostoto kosti in lahko celo pomaga pri preprečevanju stanj, kot je osteoporoza. Poleg tega deluje kot protivnetno in antioksidantno sredstvo, kar sta dve ključni lastnosti, ki sta koristni pri naravno upočasnjenem staranju.

6. Spodbujajo hujšanje

Banane imajo malo kalorij, a so bogate s prehranskimi vlakninami, pomembnim hranilom, ki pomaga ohraniti občutek sitosti. Dejansko so nekatere študije pokazale, da je lahko večji vnos sadežev, bogatih z vlakninami, povezan s povečano izgubo teže skozi čas. Zaradi tega so banane pogosto priporočene kot osnovna sestavina v zdravi prehrani za hujšanje za tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov. Ker vsebujejo veliko vlaknin in imajo veliko vsebnosti vode, vas nasitijo in pomagajo preprečiti, da bi med obroki posegali po predelani hrani. 

PREBERI ŠE
12 dni je jedla samo banane, in kar se je zgodilo, vas bo presenetilo!

Banane imajo malo kalorij, a so bogate s prehranskimi vlakninami, pomembnim hranilom, ki pomaga ohraniti občutek sitosti.
Banane imajo malo kalorij, a so bogate s prehranskimi vlakninami, pomembnim hranilom, ki pomaga ohraniti občutek sitosti.FOTO: iStock