Ali sadje res redi? Odgovor vas bo presenetil!

J.V.
02.07.2019, 7:45
0
Kolikorat ste že slišali, da na dieti ne smete jesti sadja, ker to vsebuje preveč sladkorja in posledično redi? Prepričani smo, da velikokrat. "Noben se še ni zredil zaradi banane ali jabolka. Sadje in zelenjava so ravno živila, katera bi mogli jest več in ne manj zaradi “sladkorja”. Kar pogreje me, ko kaj podobnega slišim, kot da ni zunaj že dovolj vroče," pravi osebni trener Daniel Jelovič in razbija enega največjih mitov o hujšanju.

Res je, da sadje vsebuje naravni sladkor, kar pa ne pomeni, da se boste od skodelice borovnic po 18. uri zvečer zredili. Kaj v resnici redi? Redi presežek kalorij in premalo gibanja. Redi predelana hrana, pijače, ki vsebujejo veliko sladkorja, izdelki iz bele moke, prenajedanje, alkohol in dejstvo je, da je uživanje sadja še najmanjša težava v vašem prehranjevanju.

Zato tudi kadar se trudite izgubiti kakšen odvečen kilogram, lahko brez slabe vesti med glavnimi obroki posežete po sadju. Raje to kot pa po različnih pekovskih dobrotah. Poleg naravnih sladkorjev sadje namreč vsebuje tudi vodo, vlaknine in veliko vitaminov in mineralov. Zaradi tega je naravni sladkor v sadju manj koncentriran kot na primer sladkor v torti in drugih sladkarijah. 

Osebni trener Daniel Jelovič
Osebni trener Daniel Jelovič

Tako na primer skodelica jagod vsebuje 7 gramov sladkorja, medtem ko žlica javorjevega sirupa vsebuje 13 gramov sladkorja, žlica medu 17 gramov, gumijasti medvedki od 17 do 21 gramov, dva decilitra sladke gazirane pijače pa kar 20 gramov sladkorja. Tudi sadje, ki velja za bolj sladko, je bolj zdrava izbira kot sladice, saj vsebuje veliko hranljivih snovi in varuje pred številnimi boleznimi. Mango na primer telo varuje pred rakom dojke in rakom debelega črevesja, fige prav tako pred najpogostejšim ženskim rakom (rak dojke), ohranjajo zdrave kosti in nižajo krvni tlak, češnje varujejo zdravje vašega srca in še bi lahko naštevali. To seveda ne pomeni, da na dan lahko pojeste 10 banan, dva ali trije kosi sadja pa ne bi smeli biti noben problem. Če ste športno aktivni, pa lahko pojeste še kakšnega več.

Sadje vsebuje tudi številne antioksidante

S tem, ko se izogibate sadju, zmanjšate vnos številnih antioksidantov, ki jih vaše telo potrebuje, saj ga varujejo pred številnimi boleznimi. Antioksidanti, ki jih dobimo z uživanjem koščičastega sadja (češnje, breskve, slive), se namreč razlikujejo od tistih v jabolkih ali hruškah ali v citrusih (pomaranče, grenivke, mandarine), meloni, jagodičevju (jagode, maline, borovnice, robide) in tropskem sadju (banana, mango, papaja). Naše telo pa potrebuje različne vrste antioksidantov.

S tem, ko se izogibate sadju, zmanjšate vnos številnih antioksidantov, ki jih vaše telo potrebuje.
S tem, ko se izogibate sadju, zmanjšate vnos številnih antioksidantov, ki jih vaše telo potrebuje.FOTO: iStock

6 nasvetov osebnega trenerja Daniela Jeloviča, kako zaužiti več sadja

1. Naredite vse skupaj bolj praktično

Na primer: jabolko narežite na krhlje, doma si narežite paradižnik, kumarice in operite solato. Pripravljeno sadje in zelenjavo si spakirajte v manjše posodice ter jih imejte vedno polne pri sebi. Ko vas zagrabi lakota, boste tako posegli po sadju ali zelenjavi, ne pa po nezdravi hrani.

2. Začnite dan s sadjem  

Veliko bolj zdravo bo, če boste za zajtrk imeli sadje ali zelenjavo, kot če boste dan začeli z namazanim kruhom.

3. Jejte sadje ali zelenjavo med obroki 

Kdo pravi, da morate za malico jesti ravno štručko? Ker je običajno, da vsi sodelavci jejo štručko ali sendvič, to še ne pomeni, da jih morate posnemati.

4. Začnite obrok s solato

Več možnosti je, da boste pojedli manj kalorij in več bolj zdrave hrane, če začnete obrok s solato. Tako boste že skoraj siti, ko boste prišli do mesa in priloge, posledično boste tega pojedli manj. Dober trik, ne?

5. Ne bojte se zamrznjene zelenjave

Saj nikakor ne drži trditev, da ima veliko manj hranilnih snovi kot sveža zelenjava. Kdor vam je rekel, da je tako, nima pojma.

6. Pripravite si smoothie

Namesto pekovskih izdelkov si zjutraj raje privoščite kos svežega sadja.
Namesto pekovskih izdelkov si zjutraj raje privoščite kos svežega sadja.FOTO: Profimedia