Recept za fit palačinko: okusen, zdrav in hiter zajtrk!

Alenka Zakojč - ...
30.06.2019, 9:17
0
Tudi ve obožujete palačinke? Si predstavljate, da imate za zajtrk lahko hitro pripravljeno palačinko, ki je zelo okusna, povsem brez sladkorja, z ogromno beljakovinami in vlakninami, bogata z vitamini, minerali in antioksidanti? V nadaljevanju rakrivam recept ...

Palačinke ponavadi pripravljamo iz moke, ki večinoma predstavlja problem za ljudi s celiakijo. Seveda obstajajo tudi brezglutenske moke in podobne procesirane alternative, ki pa pogosto niso ravno najboljšega okusa ali pa so polne maščob. Zato sem receptu namesto navadne ali kakšne druge moke, dodala ovsene kosmiče, ki po bogati sestavi veljajo za vodilne med žitaricami.

Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehrane
Alenka Zakojč - osebna trenerka in specialistka športne prehraneFOTO: Dejan Nikolić

Zakaj bi se izogibali hidratom, če pa jih potrebujemo za energijo? Napaka, ki jo danes ponavlja ogromno deklet, je ta, da se bojijo hidratov in jih zaradi bojazni pred tem, da bi se zredile, brišejo iz svojega jedilnika ali pa enostavno preskakujejo prvi obrok v dnevu – zajtrk.

Hidrati ne redijo, redi prevelik kalorični vnos, ki ga ponavadi presežemo s procesirano in mastno hrano ter sladkorji. Kot zanimivost: 1gram hidratov ima 4 kalorije oziroma 0,016 kilodžula, prav tako 1gram beljakovin, medtem ko ima 1gram maščobe kar 9 kalorij oziroma 0,037 kilodžula.

Privoščite si zdrav in polnovreden zajtrk. Vaša presnova se bo na ta način izboljšala in preprečile boste lakoto do naslednjih obrokov, ki sledijo v dnevu. Praksa je namreč ta, da nas lakota najverjetneje udari med zajtrkom in kosilom in kaj hitro pojemo kakšno neumnost, ki nam pade pod roke.

Fit palačinka
Fit palačinkaFOTO: osebni arhiv

Sestavine za palačinko:

– 1 jajce

– 40 g grobo mletih ovsenih kosmičev (brezglutenskih)

– 30 g whey beljakovin, okus vanilija oz. okus po želji

– 1 dcl vode

Sestavine za preliv:

– pest jagod

– pol banane

Postopek:

Sestavine za palačinko dobro premešamo z vilico. Zmes vlijemo v ogreto majhno ponev, ki jo naoljimo s kokosovim maslom. Palačinko pokrijemo s pokrovko in pečemo na srednjem ognju dobrih 5 minut. Palačinke ne obračamo!

Medtem ko se palačinka peče, pripravimo preliv. Jagode in banano z vilico pretlačimo in jih prelijemo čez pečeno palačinko. Okrasimo lahko še dodatno z borovnicami ali poljubnim sadjem. S prelivom lahko ustvarjamo in uporabimo katero koli sadje, ki ga imamo trenutno na voljo. Tudi banana in kivi sta odlična kombinacija.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.