Nataša Kos Križmančič: Energija ženske je veliko pomembnejša od gubic

Jasmina Voler
23.05.2019, 15:03
0
"Energija ženske je veliko pomembnejša od gubic in številne ženske prevečkrat pozabijo, kakšno moč pravzaprav imajo. Notranja energija je veliko vidnejša in bolj otipljiva, kot bi si mislile," pravi refleksoterapevtka Nataša Kos Križmančič, s katero smo se pogovarjali o sodobni komplementarni metodi zdravljenja – obrazni refleksoterapiji.

Kako ste se začeli ukvarjati z refleksoterapijo? V enem od intervjujev ste dejali, da je šlo za ljubezen na prvi dotik ...

S telesom sem se ukvarjala že kot plesalka. Telo je bilo ves čas v centru mojega zanimanja. Pomembno je bilo biti v formi, tako umsko kot fizično, in biti usklajen duševno in telesno. Plesalec to ponotranji do takšne mere, da o tem ne razmišlja in telo uporablja kot izrazno orodje. S telesom se ukvarjam že od nekdaj, le da se zdaj na drugačen način. Med mojo plesno kariero je prišlo tudi do nekaterih poškodb, ki jih je bilo treba zdraviti in zaradi katerih sem se seznanila z različnimi oblikami rehabilitacije. Zato mi je bilo pravzaprav povsem samoumevno, da sem po plesni karieri zašla v te vode in začela raziskovati terapevtske pristope. Ko sem iskala nadaljnje šolanje, sem naletela na enoletni študij refleksoterapije, ki me je pritegnil. Zanj sem se odločila iz radovednosti, da razširim svoje znanje, po tem pa sem ugotovila, da imam talent, če lahko temu tako rečemo, za ta poklic. Od takrat svoja znanja na tem področju nadgrajujem tudi v tujini. Vse skupaj se je odvilo na zelo naraven način.

Obrazna refleksoterapija je vrsta refleksoterapije, ki se izvaja na področju obraza in glave.
Obrazna refleksoterapija je vrsta refleksoterapije, ki se izvaja na področju obraza in glave.FOTO: Mateja Pivk

Se vam zdi, da se ljudje preveč ukvarjamo s fizičnim videzom in prevečkrat pozabljamo na duševno zdravje? V resnici pa gre oboje z roko v roki ...

Vsekakor. Človeško bitje je zelo kompleksna celota, ki združuje fizično, čustveno, duševno, energijsko in umsko telo. Bistveno je, da vsi ti nivoji sobivajo v ravnovesju. Lahko bi rekli, da je stanje ravnovesja, harmoničnega delovanja vseh vidikov našega bitja, definicija zdravja. To na primer pomeni, da so čustva tesno povezana s fizičnim zdravjem, da lahko generirajo tudi fizične težave. Morda ne takoj, na dolgi rok pa zagotovo. In duševne stiske so tiste, ki lahko privedejo do določenih bolezni. Vse deluje povezano. Sama tudi menim, da je tako duševni kot tudi čustveni nivo le eden od načinov, kako se naše bistvo izraža. Svoje poslanstvo vidim predvsem v tem, da različne plasti človeškega bitja med seboj usklajujem in poskrbnim za ravnovesje. Tako ljudem pomagam, da ponovno vzpostavijo notranje ravnovesje, okrepijo svoje samozdravilne moči in se predvsem bolje počutijo.

Kaj je obrazna refleksoterapija? Gre za prijetno, sproščujočo in povsem nebolečo terapijo, pri kateri s stimulacijo refleksnih con in akupresurnih točk na obrazu se izboljša krvni obtok, stimulira živčevje in meridiane/energijske poti po celem telesu, kar ugodno vpliva na zdravje. Terapije ima tudi učinek naravnega liftinga, saj se z njo omehčajo linije obraza, obenem pa izboljša počutje in omili posledice stresa, težav v menopavzi, predmenstrualnega sindroma, vseh hormonskih motenj, migren, bolečin, alergij, težav s sinusi, parezo obraznih mišic, zaprtje, nespečnost in depresije. Omili tudi simptome in vzroke obolenj kot so demenca, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, Downov sindrom in avtizem.

In kakšno vlogo ima pri tem obrazna refleksoterapija? Kaj pravzaprav to je?

Obrazna refleksoterapija je vrsta refleksoterapije, ki se izvaja na področju obraza in glave. Deluje vsekakor na celotno telo, in sicer preko živčevja in energijskih poti v telesu. Refleksoterapija stopal ima svojo specifiko, medtem ko obrazna reflekoterapija deluje zelo močno in direktno predvsem na posamezne hormonalne žleze ter na živčevje in možgane. Ko k meni pride stranka z določeno težavo, se najprej temeljito pogovoriva, in se nato dogovoriva za terapijo, ki je zanjo najbolj primerna oziroma učinkovita.

Z obrazno refleksoterapijo uravnovešamo delovanje telesa in odpravimo določene fizične težave, hkrati smo deležni še pomlajevalnega učinka.
Z obrazno refleksoterapijo uravnovešamo delovanje telesa in odpravimo določene fizične težave, hkrati smo deležni še pomlajevalnega učinka.FOTO: Jasmin Falagić

Katere pa so najpogostejše težave, ki jih imajo stranke?

Zelo, zelo različne, kar mi vedno predstavlja izziv. Stranka gre skozi terapevtski proces, kjer so včasih 'stranski učinki' še bolj navdihujoči kot razlog, zaradi katerega je oseba prišla. Zadnje čase je veliko primerov izgorelosti in posledic kroničnega stresa, ki se pri različnih ljudeh kažejo različno, npr. kot zaprtje, nespečnost, neplodnost ali pa visok pritisk. Ljudje prihajajo tudi zaradi konkretnih fizičnih težav, kot so težave s sklepi, preobremenjene mišice, slaba drža ... Pogosto pa je težava tudi preobremenjen um in refleksoterapija obraza je pri tem edinstvena. Globoko sprošča tudi tiste, ki nikoli ne bi pričakovali, da se sploh lahko sprostijo, ker so ves čas napeti in na adrenalinu.

Se vam zdi, da smo predvsem ženske ves čas pod nekim pritiskom, da imamo v mislih ves čas odprtih tisoč zavihkov in se ne znamo ustaviti.

To je zelo res in drži za večino ljudi. Opisali ste način, kako funkcioniramo. Na dolgi rok nam preobremeljenost in razpršenost misli zagotovo prinašata težave. Težave z zdravjem pa se sčasoma pokažejo tam, kjer je naš najšibkejši člen. Res pa je, da je nenehna skrb zase, za svoje dobro počutje in zavedanje samega sebe dandanes velik izziv. Najpomembneje je, da si ne delamo škode. Veliko dobrega naredimo zase že s tem, ko svoje življenje vodimo tako, da si ne škodimo. Treba si je vzeti čas, predvsem kadar se nam najbolj mudi. Ko hitimo, smo namreč najbolj površni, delamo napake, se napačno odločamo in si s tem ne delamo nobene dobre usluge.

Ljudje prihajajo tudi zaradi konkretnih fizičnih težav, kot so težave s sklepi, preobremenjene mišice, slaba drža ...
Ljudje prihajajo tudi zaradi konkretnih fizičnih težav, kot so težave s sklepi, preobremenjene mišice, slaba drža ...FOTO: Mateja Pivk

Pri refleksoterapiji gre tudi za poudarjanje notranje lepote. Kakšen odnos imamo ženske do svoje fizične lepote in notranje lepote?

Sama izvajam in tudi poučujem japonski cosmo lifting po originalni metodi Lone Sorensen. Notranja lepota je resnična lepota. Je nekaj, kar je živo in ni samo fizično, je energija, je nesnovna lepota. Ta metoda naravnega liftinga obraza omogoča, da se prebudi notranja energija in se uravnovesi delovanje telesa. Ko se v telesu vzpostavi ravnovesje, harmonija, je pot  življenske energije neovirana, pretočna, izrazi se tudi na obrazu. Vsaka ženska je lepa. Če si to dovoli biti in izraziti, njena lepota še toliko bolj zažari. Res pa je, da s to metodo ženski lahko pomagam, da začuti sebe in potrebo, da to svojo lepoto izrazi. Obraz se sprosti, postane mehak in ženstven. Energija ženske je veliko pomembnejša kot so gubice in številne ženske prevečkrat pozabijo, kakšno moč pravzaprav imajo. Notranja energija je veliko vidnejša in bolj otipljiva, kot bi si mislile. Tudi če vprašate moške, kaj jih pri ženskah najbolj privlači, bo skoraj vsak dejal, da ga pritegne njena energija. Negovati je treba svojo notranjo energijo in vesela sem, da s svojim delom lahko v ženski prebudim vitalno energijo in ji pomagam na površje.

Pa ima obrazna refleksoterapija tudi pomlajevalni učinek?

Z obrazno refleksoterapijo uravnovešamo delovanje telesa in odpravimo določene fizične težave, hkrati smo deležni še pomlajevalnega učinka. Japonski cosmo lifting pa ima pomlajevalni učinek že po prvi terapiji, njegov stranski učinek je dobro počutje. Mislim, da je preplet lepote in zdravja za ženske zelo pomemben in dragocen. Pogosto se mi je že zgodilo, da je stranka po nekaj terapijah dejala, da se ji ni treba niti pogledati v ogledalo, saj se tako dobro počuti. Zaradi dobrega počutja so gubice manj pomembne.

"S telesom sem se ukvarjala že kot plesalka."
"S telesom sem se ukvarjala že kot plesalka."FOTO: osebni arhiv

Gre za naraven način pomlajevanja. Kakšen pa je vaš odnos do estetskih posegov?

Gre za osebno odločitev. Mislim, da se bo vsak dober in odgovoren lepotni kirurg pred samim posegom prepričal, da odločitev zanj prihaja iz pravih razlogov in da je premišljena. Sama sem sicer del skupine, ki jim invazivni načini pomlajevanja niso tako blizu in raje posegam po naravnih metodah. Meni osebno so gubice všeč in z metodo, ki jo izvajam, lahko zmanjšamo njihovo globino. Obenem pa dodam tudi tisto, česar kirurški poseg ne more dati, to so mehkoba obraza, izžarevanje notranje lepota in energija, dobro počutje. Opažam, da je vedno več zanimanja za naravne metode in da vedno več žensk uporablja naravno kozmetiko.

V prihodnjih dneh se pri nas začenja drugi festival obrazne refleksoterapije. Kdo vse se ga lahko udeleži in o kakšnih temah boste tam razpravljali?

Tudi tokrat bo osrednja gostja festivala priznana danska refleksoterapevtka in avtorica inovativnih metod zdravljenja Lone Sorensen. Prisluhnili bomo lahko številnim predavanjem, ki so namenjena strokovni in laični javnosti, ter posameznikom, ki iščejo odgovore na številna vprašanja, povezana z lajšanjem simptomov nekaterih zdravstvenih težav ali avtodestruktivnih vedenj. Pogovarjali se bomo o revmatičnih obolenjih, motnjah hranjenja, mišični distrofiji ter samopoškodovalnem vedenju pri mladostnikih ter kako lahko z refleksno terapijo pripomoremo k izboljšanju stanja. Mladostniki in tudi odrasli se težav in morečih občutij velikokrat lotevajo na nezdrav in nekonstruktiven način. Razumeti je treba ozadje samopoškodovalnega vedenja in motenj hranjenja, saj je to prvi korak k reševanju stiske. Na večernem brezplačnem predavanju za širšo javnost, ki bo potekalo v ponedeljek, 27. 5., v domu starejših na Trnovem, nas bo predavateljica seznanila z refleksno terapijo za nevrodegenerativne bolezni: Alzheimerjevo bolezen, ostale demence, Parkinsonovo bolezen. Spregovorila bo tudi o depresiji starostnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.