7 razlogov, zakaj boste danes spale gole

J.V.
15.06.2019, 8:31
1
Visoke poletne temperature so le eden izmed razlogov, zakaj bi morale danes spati gole. Obstajajo pa tudi številni drugi razlogi, zaradi katerih bi morale pozabiti na pižamo. Tisti, ki imate partnerja, boste tako začinili svoje razmerje, ob dotiku gole kože pa se izboljša tudi razpoloženje. Poleg tega pa ima spanje brez oblačil tudi vrsto pozitivnih učinkov na zdravje.

Tisti, ki spijo goli, lažje shujšajo, saj je v tem primeru metabolizem hitrejši.
Tisti, ki spijo goli, lažje shujšajo, saj je v tem primeru metabolizem hitrejši.FOTO: iStock

1. Četudi je popolnoma normalno, da je 'tam spodaj' ogromno bakterij, lahko njihovo število poveča toplota. Da bi se izognile raznim infekcijam, zato slecite spodnjice in spite svobodne. Vaš partner zagotovo ne bo imel ničesar proti.

2. Četudi vam v hladnih dneh prija toplota in rade spite v pižami, je za dober spanec pogoj hladnejši prostor. Med spanjem temperatura telesa pade, kar je povsem normalno. Z obleko in številnimi odejami telo le pregrejete, zato je veliko bolje, če spite goli. Zagotovo se boste bolje počutili tudi zjutraj.

3. Telo, ki je ponoči pregreto, sprosti manj melatonina in človeškega rastnega hormona. Oba igrata veliko vlogo pri mladostnem videzu, saj vplivata na številne funkcije, povezane s pomlajevanjem, kot so gladka koža, vitalnost, energija in živahnost.

Gola ženska v postelji
Gola ženska v posteljiFOTO: iStock

4. Ko telesna temperatura pade, se sprostijo velike količine rastnega hormona, ki na telesu dela čudeže. Za melatonin pa je znano, da se najbolj sprošča v popolni temi.

5. Dotik gole partnerjeve kože sprošča hormon oksitocin, ki ga mnogi imenujejo tudi hormon ljubezni. Zaslužen je za neverjetne občutke ljubezni in užitka, povzroča pa tudi navezanost, sproščenost, umirjenost in številne druge občutke. Tako spanje brez oblačil pozitivno vpliva na vaše počutje in tudi razmerje.

6. Če boste spali goli, se ne bo izboljšala le kakovost vašega spanca, ampak boste dale telesu tudi možnost, da samo uravnava svojo temperaturo. Ta se namreč tekom dnevna spreminja in prilagaja telesni aktivnosti.

7. Tisti, ki spijo goli, lažje shujšajo, saj je v tem primeru metabolizem hitrejši, s tem pa seveda tudi izgubljanje telesne maščobe, predvsem na predelu okoli trebuha. Med spanjem se namreč sproščajo rastni hormoni, med njimi tudi kortizol, ki skrbi za boljši spanec.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Narcissa
03.08.2017, 14:39:54
142
+12
Za številko 5 ne rabiš spat gol =P Drugače pa v tej vročini bit gol je itak edina možnost.