Kaj pomeni, če se vam mozolji vedno delajo na istem delu obraza?

S.B.
01.08.2019, 7:36
0
Se vam na predelu brade in čeljusti vedno znova pojavljajo mozolji? Poglejte si, kaj vam razkriva vaš obraz. Ne samo mozolji, tudi izpuščaji lahko kažejo znake nepravilnega delovanja v telesu!

Pojav mozoljev in aken na predelu brade in čeljusti lahko nakazujeta na:

- hormonske težave,
- ginekološke probleme,
- težave z ledvicami.

Največkrat se akne in mozolji na bradi pojavijo pri ženskah po 25. letu starosti. Včasih je razlog za njihov nastanek prenehanje jemanja kontracepcijskih tablet ali pa se pojavijo v času pubertete, ko raven hormonov v telesu drastično niha.

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko vnos maščobnih kislin, kot je omega 3, pripomore k odpravi mozoljev in aken, medtem ko hrana z visoko glikemično vsebnostjo, kot so bel kruh, čips in sladke žitarice, lahko pospešujejo njihov nastanek. Pri težavi z mozolji in aknami si lahko pomagate tudi s probiotiki.

Kaj povzroča neravnovesje hormonov:

- kontracepcija,
- pomanjkanje spanca,
- menstrualni cikel,
- stres.

Ostali deli obraza:

Če se vam mozolji vedno delajo levem licu, to kaže na težave s prenajedanjem in hrano, ki se težko absorbira. Obenem akne na levem licu pomenijo tudi to, da ste pod stresom. Če opazite, da se vam pogosteje delajo na desnem licu, pa naj bi bil to simptom težav s pljuči, alergij, stresa, želodčnih težav ali preveč sladke hrane. 

Nekaterim se akne pogosto delajo nasencah, kar kaže na slab limfni pretok, preveč mastne hrane in probleme z žolčnikom. Akne na nosu so znak zaprtja, napenjanja, prebavnih motenj, slabega krvnega pretoka ...

Akne na čeluso znak težav s prebavo in jetri, kažejo na pomanjkanje spanca in stres. 

Mozolji na bradi in čeljustiso znak trebušnih težav, ginekoloških težav in težav s hormoni, kažejo lahko tudi na probleme z ledvicami. 

Kaj pomeni, če se vam mozolji vedno delajo na istem delu obraza?
Kaj pomeni, če se vam mozolji vedno delajo na istem delu obraza?FOTO: Dreamstime

Kako se znebiti aken in mozoljev?

Pri mozoljih na bradi so kreme in druga topična mazila neuporabna, saj ne učinkujejo dovolj globoko v koži, kjer nastanejo vnetja. Boljša izbira je čistilni gel za mastno in aknasto kožo, s katerim boste odstranili odvečno maščobo in uničili bakterije. Potrebno je tudi redno umivanje obraza, izogibajte pa se dotikanju brade z neumitimi rokami.

Kaj jesti?

Priporočljivo je uživanje zelene zelenjave, kot so zelena listnata solata, špinača, brokoli, ohrovt, saj vsebujejo klorofil, ki spodbuja čiščenje organizma ter zagotavlja zdrava prebavila in v telesu vzpostavlja bakterijsko ravnovesje. Ravno tako je priporočljiva hrana, z vsebnostjo cinka, kot so oreščki, bučna semena, školjke, piščanec, saj je cink močen antioksidant, ki kožo varuje pred zunanjimi vplivi. Za zdravo in čisto polt je pomembno tudi uživanje oranžno-rumenega sadja in zelenjave, kot so korenje, marelice, buče in mango, saj vsebujejo karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A in je nepogrešljiv za zdravo celično rast in obnovo kože.