Z medom do lepe in negovane kože

J.V.
01.05.2019, 10:23
1
Manuka med je lepotna skrivnost številnih pripadnic nežnejšega spola, nanj pa prisega tudi resničnostna zvezdnica Kourtney Kardashian. In ko boste prebrale, koliko pozitivnih učinkov ima, bo manuka med postal nepogrešljiv del tudi vaše lepotne rutine.

Nega kože z medom
Nega kože z medomFOTO: iStock

Manuka med je ena tistih naravnih lepotnih skrivnosti, ki so jih poznale že naše babice in se prenašajo iz roda v rod. In če ste se do sedaj spraševale, čemu Kourtney Kardashian pripisuje svoj sijoč videz kože, vam zdaj ni treba več iskati odgovora. Edina slaba stran manuka medu je njegova cena. Ki pa je očitno tako visoka z razlogom.

Manuka med izvira iz Nove Zelandije in je po svetu poznan, kot eno izmed najbolj dragocenih naravnih živil. Poleg tega, da je naraven antibiotik, dokazano deluje protimikrobno in probiotično, skrbi tudi za zdrav razvoj celic, krepi imunski sistem in pomaga pri različnih težavah s kožo.

Ubija bakterije

Med se že stoletja uporablja v zdravstvene namene zaradi antibakterijskih učinkov, predvsem za zdravljenje kožnih vnetij. In manuka med je pri tem še bolj učinkovit. „Njegove antibakterijske sestavine pomagajo zdraviti okužbe kože,“ pojasnjuje dermatologinja Lily Talakoub in dodaja, da je dovolj že manjša količina, nanešena na rano.

Med
MedFOTO: iStock

Koži daje sijaj

Zaradi njegovih protimikrobnih učinkov je manuka med nepogrešljiv del lepotne rutine, saj se ga lahko uporablja kot čistilno sredstvo. Najprej odstranite ličila, nato pa vzemite približno polovico čajne žličke medu v svojo dlan, ga segrejte s prsti in dodajte nekaj kapljic vode, da se bo lažje mazal. Nato ga namažite na obraz in obraz sperite z mlačno vodo.

Odmaši nos

Še en način uporabe manuka medu je v nosu. Da, prav ste slišale. Študija je pokazala, da se v nosnih prehodih ljudi, ki uporabljajo manuka med skupaj z nosno raztopino, nahaja veliko manj bakterih. Uporablja se pri čiščenju sinusov, ker ima antibakterijski učinek, pa lahko pomaga tudi pri preprečevanju vnetij in težav s sinusi.

Za boljši lepotni spanec

Namesto običajnega napitka pred spancem si raje privoščite dve čajni žlički manuka medu. Majhna količina pred spanjem lahko izboljša proizvajanje melatonina v možganih, hormona in antioksidanta, ki uravnava naš bioritem in spanec. Med lahko dodate tudi v kamilični čaj.

Kourtney Kardashian - 3
Kourtney Kardashian - 3FOTO: AP

Odpravlja akne

Študije so pokazale učinke medu z Nove Zelandije pri zdravljenju aken. Strokovnjaki priporočajo, da si enkrat ali dvakrat na teden privoščite obrazno masko, ki vsebuje manuka med. Ta bo pomirila kožo in omilila pojav aken. Tanko plast medu nanesite na očiščen obraz in jo pustite delovati 20 minut, preden jo sperete s toplo vodo.

Blaži alergije

Jabolko na dan odžene zdravnika na stran, žlička manuka medu na dan pa odžene tudi sezonske alergije. Vsak dan oralno zaužijte eno žličko medu in njegove antimikrobne sestavine naj bi pomagale pri lajšanju simptomov alergije in astme.