Živila, ki spodbujajo nastanek kolagena za zdrave in močne lase

Alja Dimiccertificirana ...
17.07.2019, 9:29
0
Vsi vemo, da več, kot imamo v telesu kolagena, bolj napeta je naša koža, bolj trdne so naše kosti in bolj močni, dolgi in sijoči so naši lasje. Kolagen igra veliko vlogo v zdravju črevesja, v pravilni absorpciji hranil iz hrane, vpliva na uravnano delovanje hormonov, je nepogrešljiv pri zmanjševanju maščobnih oblog in je nujen, ko govorimo o preprečevanju prehitrih vidnih in »nevidnih« znakov staranja.

Zaloge kolagena se z leti vedno bolj zmanjšujejo in hrana je tista, ki našemu telesu zagotovi potrebna hranila, ki spodbujajo naravno tvorbo kolagena. Dokazano je, da dodajanje določenih vitaminov v prehrano in sprememba življenskega sloga, lahko vplivajo na pospešeno rast ter zmanjšano izpadanje las. Pravilna  in uravnotežena prehrana lahko zelo pomaga pri spodbujanju rasti las. Za pospešitev ponovne rasti las pomaga dodajanje nekaterih hranil. Naravni izdelki za nego las in lasišča, kot so maske, šamponi in regenaratorji, prav tako lahko zmanjšajo izpadanje las, saj nahranijo in obnovijo naše lase.

Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka
Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtkaFOTO: osebni arhiv

Kaj potrebuje naše telo za izgradnjo kolagenskih molekul?

Uživanje beljakovin pomaga pri rasti las

Ker so naši lasje zgrajeni iz beljakovin, lahko pomankanje le-teh povzroči izpadanje las. V primeru izpadanja las, v prehrano dodajte večje količine beljakovin. Beljakovine najdemo v stročnicah, semenkah, zeleni listnati zelenjavi, oreščkih pa tudi v hrani živalskega izvora, kot so meso in mlečne beljakovine ali v beljakovinskih napitkih. (konopljini proteini, grahovi proteini …)

Najbolj ključni aminokislini sta glicin in prolin

Brez teh dveh aminokislin v telesu ne more nastati kolagen. V telo jih, ob pravilni in zdravi absorpciji in presnovi iz beljakovin (tukaj je ključnega pomena, da imate zdravo črevesje), vnašamo s hrano. Stres, premalo spanja, nezdrava hrana, alkohol in nikotin, to presnovo zavirajo in v temu primeru vam svetujem dodajanje teh potrebnih aminokislin.

Najboljši viri glicina iz prehrane so:

Banane, fižol, zelje, cvetača, kumare, ohrovt, kivi, buče in špinača.

Najboljši viri prolina so:

Alfa kalčki, šparglji, fižol, ajda, zelje, kumare, drobnjak, tempeh, vodna kreša in gorčična semena. 

Za tvorbo kolagena je v telesu nujna tudi aminokislina lizin:

Črni fižol, fižol v zrnju, limski fižol, pistacije, krompir, bučna semena, tempeh in kvinoja. 

Za obnavljanje poškodovanih kolagenskih molekul v telesu sta obvezna lipoična kislina in taurin, ki ju najdemo v česnu. Za proizvodnjo kolagena in preprečevanje poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali in se kažejo kot propadanje kolagena, pa so obvezni antioksidanti: rdeča pesa, paprika, jagodičevje, korenje, buče, sladek krompir, temna listnata zelenjava in borovnice.

Biotin (B7) in vitamini B kompleksa so nujno potrebni za rast las.
Biotin (B7) in vitamini B kompleksa so nujno potrebni za rast las.FOTO: iStock

Vitamin C je nujno potreben za zdrave lase

Vitamin C je obvezen, da se v telesu iz glicina in prolina tvori hidroksiprolin, ki kolagenski molekuli zagotavlja znano trojno vijačnico. Vitamin C deluje kot antioksidant in preprečuje izpadanje las.  Veliko vitamina C najdemo v citrusih (pomaranče in limone) in v zeleni papriki. Telo samo ne more proizvajati C vitamina, zato je ključno, da ga v telo vnašate s prehrano, kot je: jagode, brsični ohrovt, pomaranče, kivi, grenivke, rdeča paprika, papaja, brokoli, ohrovt, ananas.

Vitamini B  pospešuje rast las

Biotin (B7) in vitamini B kompleksaso nujno potrebni za rast las. Vitamin B3 (niacin) pomaga pospešiti prekrvavitev celotnega lasišča, kar pospeši rast las. Biotin je najpomembnejši vitamin za rast las, ker v veliki meri proizvaja keratin. Preprečuje tudi izpadanje in sivenje las. Zaužijemo ga lahko z mlekom, kvasom ali jajčnim rumenjakom. Lahko pa potrebeno količino vitaminov B zaužijemo s prehranskimi dodatki, ki vsebujejo vse vitamine B kompleksa. Odličen dodatek so kvasni kosmiči, ki jih dodajamo jedem in vsebujejo vitamine skupine B.

Viri vitamina B1 (tiamin): deaktivirani kvasni kosmiči, koriander, pinjole, čaj hibiskusa, lubenica, cela zrna, soja, riževi otrobi, pšenični kalčki, sončnična semena, makadamija, tahini, sezamovo seme,  pekovski kvas (aktivni kvas), spirulina, grah in druge stročnice ter šparglji.

Vitamin B2 (riboflavin):žitna trava, polnozrnata žita, sezamovo seme, špinača, sojino mleko, spirulina, gobe, zelena zelenjava, kvinoja, ajda in suhe slive.

Vitamin B3 (niacin):kvasni kosmiči, čili, kava, spirulina, arašidi, arašidovo maslo, riževi otrobi, ječmen, gobe, krompir, proso, paradižnik, chia semena, riž, ajda, zeleni grah, avokado, sončnična semena in tahini.

Vitamin B5 (pantotenska kislina):pekovski kvas (aktivni kvas), kvasni kosmiči, paprika, gobe, sončnična semena, cela zrna, bokroli, gobe, avokado, paradižnik, sojino mleko, riževi otrobi, sladki krompir.

Vitamin B6 (piridoksin): vsi proizvodi iz soje, banane, lubenica, arašidovo maslo, madlji, sladki krompir, grah, avokado, konopljina semena, spirulina, chia semena, fižol, riževi otrobi, čičerika, suho sadje, sončnično seme, ananas, artičoke, kostanj, buče, brstični ohrovt, pistacije, fige, kvasni kosmiči, pekovski kvas (aktivni kvas) in česen, žajbelj ter paprika.

Vitamin B7 (biotin):mandlji, chia semena, arašidi, sladki krompir, čebula, oves, paradižnik, korenje in orehi.

Vitamin B9 (folat):špinača, fižol, leča, šparglji, zelena solata, paradižnik, brokoli, avokado, mango, pomaranče, polnozrnata živila, kvasni kosmiči, prekovski kvas (aktivni kvas), bazilika, sojini izdelki, arašidi, artičoke, orehi, laneno seme, sezam, svetača, tahini, sončnična semena, grah, zelena, lešniki, meta, por, kostanj.

Vitamin B12 (kobalamin):Sojini izdelki, polnozrnata živila, mandljevo mleko, kokosovo mleko, kvasni kosmiči in spirulina.

Zmanjšajte vnos alkoholnih pijač, nikotina, sladkorja in gaziranih pijač, saj vse to izčrpava zaloge kolagena in pospešuje izpadanje las.
Zmanjšajte vnos alkoholnih pijač, nikotina, sladkorja in gaziranih pijač, saj vse to izčrpava zaloge kolagena in pospešuje izpadanje las.FOTO: iStock

Železo zmanjšuje izpdanje las

Minerali železa pospešijo prekrvavitev lasišča, poleg tega pa predstavljajo »gorivo«, ki pospešuje rast las. Živila, ki vsebujejo veliko mineralov železa so: suho sadje, marelice, slice, špinača, blitva, rozine, aronija. 

Pitje zadostne količine vode pomaga pri pospešeni rasti las

Približno ena četrtina naših las predstavlja voda, zato je pomembno, da na dan popijete vsaj 4 do 8 kozarcev vode. S tem zagotovite ustrezno hidratacijo las in omogočite njihovo rast.

Zmanjšajte vnos alkoholnih pijač, nikotina, sladkorja in gaziranih pijač, saj vse to izčrpava zaloge kolagena in pospešuje izpadanje las. Prav tako alkoholne pijače na splošno upočasnijo rast las. Z zmanjšanjem oziroma prekinitvijo uživanja alkoholnih pijač, pripomoremo k pospešeni rasti las

Kajenje zmanjšuje dotok krvi v lasišče in zavira rast las. Prenehajte kaditi, če želite pomagati svojim lasem

Vpliv hormonov na rast las

Hormoni vplivajo na produkcijo las. Koncentracija hormonov v krvi z leti upada in tako se upočasni tudi rast las. Priporočljivi so naravni dodatki, ki spodbujajo delovanje žlez in izločanje hormonov.

Za proizvodnjo kolagena in preprečevanje poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali in se kažejo kot propadanje kolagena, pa so obvezni antioksidanti.
Za proizvodnjo kolagena in preprečevanje poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali in se kažejo kot propadanje kolagena, pa so obvezni antioksidanti.FOTO: Shutterstock

Vitamin E pripomore k rasti las

Stimulira prekrvavitev lasišča, vzpodbuja rast las in skrbi za boljšo absorpcijo kisika v lasišču. Lahko ga zaužijemo s hrano bogato z vitaminom E (mandlji, koruzno olje, žitarice, repa) ali v obliki prehranskega dodatka

Vitamin A je dejansko vir zdravih las

Vitamin A pomaga ustvariti močne, sijoče lase, saj sodeluje pri sintezi maščob v lasnih mešičkih, preprečuje izsušitev lasišča in nastanek prhljaja.  Živila, ki vsebujejo vitamin A so: buče, ohrovt, korenje, mango, pomaranče in druga oranžna zelenjava in sadje.

Za najhitrejšo tvorbo novih kolagenskih molekul ter hitro obnovo lasnih mešičkov, zelo priporočam dodatek hidrokolagena, ki ga jaz jemljem že več kot 6 let in ki so mi ga svetovali dermatologi v eni najbolj priznanih klinik v Angliji, za zdravljenje različnih oblik plešavosti in izpadanja las, saj sem se tam zdravila zaradi alopecije areate oz. zaradi krožnega izpadanja las.

Pravilna  in uravnotežena prehrana lahko zelo pomaga pri spodbujanju rasti las.
Pravilna  in uravnotežena prehrana lahko zelo pomaga pri spodbujanju rasti las.FOTO: iStock