Kaj se dejansko dogaja z obrazom v procesu staranja?

Karin Velikonjainštruktorica joge ...
24.05.2019, 7:54
0
Ko pomislimo na besedo staranje obraza, se nam v očeh najprej prikažejo gubice in povešena koža. To ni tako čudno, saj je koža na obrazu prva stvar, ki jo vidimo, v vsaki trgovini in salonu pa lahko najdemo različne proizvode za nego kože in glajenje gub. Z leti naša koža izgublja prožnost in tonus, vzrok za to pa se ne nahaja na površini, ampak v globini. Spreminjati se začne količina kolagena in elastina.

Ključno je, da mišice aktiviramo, ozavestimo njihovo pozicijo in jih začutimo.
Ključno je, da mišice aktiviramo, ozavestimo njihovo pozicijo in jih začutimo.FOTO: iStock

Znanstveno je dokazano, da po 20. letu naša koža vsako leto proizvede za odstotek manj kolagena, ki ji daje trdnost in strukturo. Količino kolagena lahko vzdržujemo s pravilno prehrano, prehranskimi dodatki (hidrokolagen, antioksidanti in vitamini ...), “od zunaj” pa lahko zanjo poskrbimo s pravilno nego in uporabo kakovostne kozmetike. Večina ljudi pa se ne zaveda, da je naš obraz sestavljen iz več plasti, ki pa se z leti prav tako spreminjajo in starajo.

Za kožo se namreč nahajajo še maščobno tkivo, obrazne mišice in kosti, ki obrazu dajejo obliko, čvrstost in poskrbijo, da koža stoji na “svojem mestu”. Zavedati se moramo, da se ne stara samo koža, ampak se nam z leti dejansko spreminja celotna obrazna forma. Po tridesetem letu začnemo pospešeno izgubljati kostno maso – ja, tudi na obrazu. Čeljustni sklep začne spreminjati obliko in postaja vse manj formiran (tudi to prisostvuje pri podbradku), očesne jamice se zaradi izgube kostne mase začnejo širiti kar povzroči, da se oči začnejo udirati, zgornja veka padati, spodnja veka pa poglabljati.

PREBERI ŠE
Ste vedele, da vse to vpliva na staranje kože?

Karin Velikonja, inštruktorica joge obraza
Karin Velikonja, inštruktorica joge obrazaFOTO: osebni arhiv

Tudi maščobne blazinice se na obrazu z leti manjšajo, zaradi vpliva gravitacije pa se začnejo tudi povešati in koncentrirati na spodnjem predelu obraza. Obraz zato postaja upadel in povešen. Nenazadnje pa se spremembe dogajajo tudi v samih obraznih mišicah. Na področju obraza in vratu imamo več kot 50 mišic, ki so med seboj tesno povezane. Večine sploh ne uporabljamo in zato atrofirajo, nekatere – predvsem tiste na področju čela in med obrvmi – pa “izrabljamo” oziroma uporabljamo na nepravi način, s čime povzročamo mimične gube.

Atrofirana mišica začne izgubljati volumen, pod vplivom gravitacije pa se začne še dodatno povešati. Zaradi pomanjkanja gibanja se na tem področju zmanjšuje tudi pretočnost krvi, limfa pa začne zastajati. Na zastoje limfe kaže zabuhlost pod očmi in zabuhlost celotnega obraza.

Zavedati se moramo, da je koža tesno povezana s samimi mišicami in bo zato sledila premikom obraznih mišic. Ko mišica izgubi volumen, koža nima več zadostne podlage in se zato naguba ter povesi. Ko mišica “pade” pod vplivom gravitacije, koža padcu sledi in se povesi. To pogosto vidimo kot vrečke ob straneh brade in upadlo kožo na ličkih ter nasolabilne gube. Ko je mišica v krču zaradi nepravilne uporabe – mimiciranja in izražanja čustev, ta naguba kožo. Zato se pojavijo gubice med obrvmi in na čelu.

PREBERI ŠE
4 pravila za kožo, ki bi se jih morale držati po 30. letu

Tudi maščobne blazinice se na obrazu z leti manjšajo, zaradi vpliva gravitacije pa se začnejo tudi povešati in koncentrirati na spodnjem predelu obraza.
Tudi maščobne blazinice se na obrazu z leti manjšajo, zaradi vpliva gravitacije pa se začnejo tudi povešati in koncentrirati na spodnjem predelu obraza.FOTO: Thinkstock

Procesu staranja ne moremo ubežati, lahko pa ga upočasnimo 

Dejstvo je, da maščobnih blazinic na obrazu, ki so odgovorne za volumen (razen tako, da pridobimo na teži), ne moremo nadomestiti po naravni poti. Več lahko storimo pri ohranjanju kostne mase. Kostno maso lahko ohranjamo s pravilno prehrano in prehranskimi dodatki ter redno vadbo – tudi vadbo obraza.

Največ pa lahko za pomlajevanje storimo s pravilno uporabo obraznih mišic. Ključno je, da mišice aktiviramo, ozavestimo njihovo pozicijo in jih začutimo. Na tak način se jih bomo naučili pravilno uporabljati (preprečili bomo mimiciranje in posledično mimične gube), hkrati pa jih bomo s treningom učvrstili, jim povrnili tonus in volumen. Aktivirane in čvrste mišice napnejo in prekrvavijo kožo ter dvignejo in učvrstijo celoten obraz – na naraven način.

Poleg tega pa se za treningom obraznih mišic skriva še dodaten ključ pomlajevanja. Prek vadbe namreč pospešimo pretok krvi (s kisikom in hranilnimi snovmi) do čisto vsake celice in na tak način pospešujemo njihovo regeneracijo – ne samo v mišicah, ampak tudi v kosteh, koži in po celotni lobanji. Mišice na obrazu le niso tako drugačne kot tiste po telesu.

Vsi vemo, da telesna vadba prinaša vrsto blagodejnih učinkov, vadba z mišicami na obrazu pa deluje po zelo podobnem principu. Izjemna prekrvavitev celotne lobanje med vadbo prinaša tudi blagodejne učinke na počutje in zdravje. Najpomembnejši korak je, da izberemo pravilne vaje in se treninga obraznih mišic lotimo na pravilen način. Zavedati se moramo, da nenadzorovana in nepravilna  uporaba mišic (tako kot pri vseh drugih tehnikah in športu), ne prinese najboljših rezultatov in v skrajnem primeru lahko vodi do nastanka gub.

PREBERI ŠE
Kaj vam poskuša povedati vaša koža?

Po tridesetem letu začnemo pospešeno izgubljati kostno maso – ja, tudi na obrazu.
Po tridesetem letu začnemo pospešeno izgubljati kostno maso – ja, tudi na obrazu.FOTO: Dreamstime

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke