Kako varen je v resnici microneedling?

Nataša Godler Trilardermadiagnostika
29.05.2019, 8:35
0
Zadnje leto se zelo veliko govori o postopku microneedlinga. Ali je to res zdravo? Ali ne poškoduje kože? A ni preveč agresivno? Zakaj je sploh dobro za kožo?

Microneedling je poleg radiofrekvence in kislinskih pilingov zanesljivo ena najboljših terapij za povečanje tvorbe kolagena in pomlajevanje kože na naraven način. S pravilno izvedenim microneedlingom, ustrezno nego doma in optimalno kombinacijo tretmajev namreč omogoča čudovite rezultate. Če telesu pomagamo še s prehranskimi dopolnili, pa zagotovimo vnos gradbenega materiala, iz katerega se izgradijo nova kolagenska vlakna in tako rezultate še povečamo.

Microneedling nam dobesedno omogoča preobrazbo kože in pravilno izveden nikakor ni škodljiv. Prav nasprotno, zdrav je za kožo, saj sproži izločanje rastnih faktorjev. Seveda pa ni primeren za čisto vsako kožo. In to je razlog, zakaj ga ne priporočam izvajati doma.

Lepotni tretma ni primeren, če imate rdečico, rozaceo, poškodovano kožo ali kakršna koli vnetja. V tem primeru je potrebno najprej poskrbeti za zdravje kože. Prav tako ni primeren, če ste nagnjeni k brazgotinjenju.

Nataša Godler Trilar, dermadiagnostika
Nataša Godler Trilar, dermadiagnostikaFOTO: osebni arhiv

Kaj je kolagen in zakaj se ga trudimo s terapijami povečati?

Kolagen predstavlja kar neverjetnih 70 % debeline naše kože. Razgradnja kolagena je povsem naraven del procesa staranja, ki smo ga deležni vsi. Vendar pa se lahko kolagen razgrajuje tudi zaradi vpliva UV sevanja ali vnetnih procesov. Za ohranjanje zdrave in mladostne kože, je tako zelo pomembno, da uporabljamo visoko UV zaščito prav vsak dan v letu, ne le v poletnem času ali ko smo na soncu. Tudi ko se nam z leti tanjša koža, to pravzaprav ni nič drugega kot razgradnja kolagenskih vlaken.

Kot zanimivost naj povem, da je kolagen najbolj čvrst in najbolj razširjen strukturni protein v telesu. Ne predstavlja le 70 % debeline vaše kože, temveč tudi kar neverjetnih 30 % vseh telesnih beljakovin in je izredno pomemben za ohranjanje zdravih sklepov, notranjih organov, žil in mišic. Za sam mladosten izgled in zdravje vaše kože je kolagen zelo pomemben. Zato so tudi terapije za povečanje izgradnje kolagena v nenehnem raziskovanju in izboljšanju.

Kaj je microneedling ali CIT oziroma collagene induction therapy?

Microneedling je naravna, nekirurška, neinvazivna metoda za regeneracijo in obnovo vaše kože. Pripelje nas do fascinantnih rezultatov: do zdrave, sijoče, sveže, napete in vidno pomlajene kože. In je popolnoma naravna. Iglična terapija nam omogoča izboljšanje strukture kože in odpravljanje njenih nepravilnosti.

Microneedling vidno vpliva na zmanjšanje globine gub in povečanje čvrstosti oziroma tonusa kože.
Microneedling vidno vpliva na zmanjšanje globine gub in povečanje čvrstosti oziroma tonusa kože.FOTO: Dreamstime

Pri postopku drobne, fine iglice prodrejo v povrhnjico in dermis, kjer z njimi naredimo drobne, kontrolirane mikrovbode v kožo. Pri postopku dejansko ne pride do poškodb povrhnjice, saj se celice epidermisa razmaknejo. Iglice prodrejo v dermis, kjer ustvarijo namenske mikropoškodbe, ki so željene, ciljane in kontrolirane. Na tak način sprožimo intenzivno regeneracijo kože. Z microneedlingom z majhnimi globinami, kot so namenjene za domačo uporabo (0,25 mm) dosežemo neprimerno višjo vpojnost visoko koncentriranih učinkovin v kožo. Vendar pa to ni namen microneedlinga samega po sebi. Microneedling je popolnoma samostojen postopek, ki ga izvajamo brez vnosa aktivnih sestavin v kožo. Njegov namen je povečanje sinteze kolagena v srednji plasti kože, ki jo imenujemo dermis.

Okno priložnosti za vnos različnih aktivnih učinkovin pa lahko v salonu izkoristimo po končani fazi vnetja.Tu veljajo številne zakonitosti kaj vnašati in kdaj. Na to temo obstaja veliko število študij. Pri celjenju številnih miniaturnih vbodov koža tvori nov kolagen, ki omogoča, da se gubice zgladijo na naraven način. Ker se poveča volumen vaše kože (volumen srednje plasti kože – dermisa se poveča zaradi nastanka novega kolagena) se posledično izboljša tonus oziroma čvrstost kože. Cilj microneedlinga je, da izboljšamo funkcije in videz kože.

Microneedling deluje na principu mehanskega spodbujanja dermisa, kjer se nahajata kolagen in fibroblast, to je celica, ki proizvaja kolagen. Z njim spodbudimo tvorbo kolagena, elastina in hialuronske kisline, sestavin ekstracelularnega matrixa (ECM). S postopkom stimuliramo mehanizem celjenja in sprožimo dva postopka, ključna za pomlajevanje kože: kolagenezo (tvorba novega kolagena v koži) in angiogenezo. Sproži se proces celjenja, med katerim se spodbudi izločanje rastnih faktorjev, izrazito se poveča regeneracija, posledica pa je sinteza kolagena in izgradnja normalne, zdrave mreže vezivnih in elastičnih vlaken. Poveča se debelina povrhnjice, koža je napeta in bolj prekrvavljena, videz pa pomlajen in svež.

V zadnjem času je vse bolj v ospredju tudi kombinacija microneedlinga in radiofrekvence, ki daje odlične rezultate tako za pomlajevanje.
V zadnjem času je vse bolj v ospredju tudi kombinacija microneedlinga in radiofrekvence, ki daje odlične rezultate tako za pomlajevanje.FOTO: Dreamstime

Tekom procesa celjenja številnih miniaturnih vbodov v kožo, se tvorijo nov visokokakovostni kolagen, elastin in hialuron, kar omogoča glajenje gub in izboljšanje čvrstosti kože na naraven način.

K rezultatom microneedlinga pripomorejo oziroma ga izrazito povečajo prehranski dodatki, kolagenski peptidi oziroma aminokisline, ki jih telo potrebuje za izgradnjo novega kolagenskega vlakna in pa C vitamin, ki je kofaktor pri sintezi kolagena in je za njegovo izgradnjo nujen. Dodatki so še posebej pomembni, če v telo ne vnašate dovolj beljakovin.

Kaj se dogaja v vaši koži po microneedlingu?

Telo začne izvajati proces celjenja ran. Sliši se malo strašno, ampak to je povsem naraven, željen in neizbežen proces. Pri microneedlingu ne gre dejansko za rane, le za mikropoškodbe. In v temu procesu regeneracije se začnejo graditi nova kolagenska vlakna. Po microneedlingu pa nastopi proces celjenja rane, ki poteka v več fazah. Ker pri pravilno izvedenem postopku ni prisotnih tujkov, prva faza izzveni hitro in prične se regeneracija vaše kože. Tvorba novega dragocenega kolagena in s tem pomlajevanje kože.

Kdaj je terapija priporočljiva?

Microneedling vidno vpliva na zmanjšanje globine gub in povečanje čvrstosti oziroma tonusa kože. Zakaj? Z novo nastalim kolagenom koža pridobi na volumnu. Zaradi nastanka novega kolagena pa se poveča debelina kože. Glede na to, da kolagen predstavlja kar neverjetnih 70 % debeline naše kože, je še kako pomemben in s terapijami za povečanje kolagena, preprosto sprožimo proces nastanka novega in tako na naraven način dosežemo večji volumen in debelino kože.

S postopkom obnovimo tudi epidermis. Zelo dobrodošel in učinkovit pa je tudi za zmanjševanje brazgotin (ki so pogosto tudi posledica aken) in izboljšanje izgleda strij.

Microneedling je tretma za izboljšanje strukture kože. S postopkom dosežemo vidno izboljšanje izraznih/mimičnih gub, elastotičnih gub in zmanjšanje pigmentacij. Je odlično orodje v boju proti prezgodnjemu, vidnemu staranju kože, na katerega vpliva naš življenjski stil (ekstrinzično staranje). Ker se poveča debelina kože, se posledično poveča čvrstost.

Odlične rezultate lahko dosežemo tudi pri fotopoškodovani kože, kjer je razgradnja kolagena povzročena zaradi vplivov UV žarkov.

Z microneedlingom dosežemo vidne rezultate pri izboljšanju brazgotin, pri širokih porah in strijah. Zelo dobre rezultate daje pri obnavljanju rasti dlak (lasišče).

Kolagen predstavlja kar neverjetnih 70 % debeline naše kože.
Kolagen predstavlja kar neverjetnih 70 % debeline naše kože.FOTO: Dreamstime

Po terapiji ...

Je običajno prisotna rdečica, ki je najbolj intenzivna prve 4 ure, nato pa prične izginjati. Občutek na koži je podoben, kot če bi nas rahlo rahlo opeklo sonce. V 3-4 dneh zaznamo vidno bolj gladko in pomlajeno kožo. Pravi rezultati pa so vidni šele približno 2 meseca po terapiji. Postopek ponovimo čez 14 dni (planiranje postopka microneedlinga je individualno in glede na problematiko in stanje kože, zato so navodila lahko nekoliko drugačna).

V zadnjem času je vse bolj v ospredju tudi kombinacija microneedlinga in radiofrekvence, ki daje odlične rezultate tako za pomlajevanje, kot tudi za zmanjševanje brazgotin in težav z nečisto kožo. Postopek radiofrekvenčne iglične mezoterapije je trenutno tudi eden najbolj učinkovitih za povečanje čvrstosti kože v spodnji polovici obraza, ob čeljustni kosti.

In ne pozabite! Prevladujoč mehanizem staranja kože je fotostaranje. UV žarki nepovratno razgrajujejo vaš kolagen, zato zaščitite svojo kožo prav vsak dan. Ta je vaš najdragocenejši plašč, ki ga nosite celo življenje. Negujte jo z ljubeznijo, spoštovanjem, znanjem in kakovostjo. Obrestovalo se vam bo!