Zakaj moramo v poletnem času še toliko bolj paziti na kožo?

Nataša Godler Trilardermadiagnostika
10.07.2019, 12:34
0
Poletje s sabo prinese tudi vidno prezgodnje staranje, izgubo vlage, pojav pigmentnih nepravilnosti, vnetja v kože in razgradnjo dragocenih kolagenskih vlaken.

Če je skrb za zdravje, nego in sijoč izgled vaše kože in nasploh celega telesa dnevno v vaših mislih, ste v zadnjem času zanesljivo zasledili veliko govora o fotostaranju in fotopoškodbah. Fotopoškodbe intenzivneje nastajajo prav v poletnem času, vendar pa se seštevajo celo leto in leto za letom. Zelo na kratko lahko rečem, da je v poletnem času, kar se nege kože tiče, zelo pomembno da pazite na kvalitetno in visoko UV zaščito (kar sicer velja celo leto, saj vas UVA žarki starajo prav vsak dan v letu), saj se v poletnem času koža stara bolj intenzivno.

PREBERI ŠE
Ali zdravo sončenje res obstaja?

Nataša Godler Trilar, dermadiagnostika
Nataša Godler Trilar, dermadiagnostikaFOTO: osebni arhiv

Ne samo rdeča, tudi vsaka rjava barva pomeni vnetne procese v koži, ti pa v nadaljevanju povzročajo razgradnjo kolagena in posledično prezgodnje, vidno staranje kože. Poleg UV zaščite je pomembno vzdrževanje vlažnosti kože in pa pravilno površinsko čiščenje, ki povzroča nemalo težav s kožo. Preagresivno čiščenje kože povzroči poškodbo kožne bariere in v nato razvoj vnetja v koži.

V nadaljevanju pa poglejmo kako UV žarki vplivajo na našo kožo, kaj povzročajo in kako lahko sami učinkovito poskrbite, da težko pričakovane počitnice ne bodo pustile vidnih posledic na vaši koži in seveda vašem zdravju.

Zakaj moramo v poletnem času še toliko bolj paziti na kožo?

V poletnem času je sončnim žarkom izpostavljena večja površina kože in tudi čas izpostavitve je veliko daljši. Poleg tega pa je bolj intenzivno tudi samo sevanje.

UVB žarki povzročajo rdečico, opekline, spremembo genskega materiala celic in prekancerogene spremembe. Najbolj aktivni so med 12. in 16. uro. Ne prodrejo globoko v kožo, njihovo delovanje se ustavi tik pod površjem, zato ne zmorejo poškodovati kolagenskih vlaken. Zaradi močnega vpliva na genski material celic, so direktna nevarnost za vaše zdravje, zato dvomov o nujnosti zaščite pravzaprav ni!

UVA žarki pa prodirajo veliko globje v kožo in povzročajo intenzivnejšo razgradnjo dragocenega kolagena. Teh je v atmosferi kar 95 % in so aktivni celo leto. Kar je tudi razlog, da je potrebno kožo, če želimo preprečiti prezgodnje staranje kože, razvoj eritema oz vnetja v koži in nastanek pigmentnih nepravilnosti, zaščititi prav vsak dan v letu.

Fotopoškodbe intenzivneje nastajajo prav v poletnem času, vendar pa se seštevajo celo leto in leto za letom.
Fotopoškodbe intenzivneje nastajajo prav v poletnem času, vendar pa se seštevajo celo leto in leto za letom.FOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Kaj se dejansko dogaja z obrazom v procesu staranja?

Zakaj sonce tako pospešuje staranje naše kože? Kako vpliva na izgubo volumna kože?

Kolagen je za nas izredno pomemben. Ta najmočnejši in najbolj zastopan strukturni protein, o katerem je zadnja leta vse več govora, predstavlja kar 30 % vseh telesnih beljakovin ( predstavljajte si kakšna masa je to glede na našo telesno težo!) in kar neverjetnih 70% debeline oz volumna naše kože!

Z razgradnjo kolagena naša koža izgublja volumen, kar pomeni da izgublja čvrstost. Tako je kolagen kot sestavina ECM izredno pomemben za mladosten izgled kože. Pravzaprav so vse terapije za pomlajevanje naše kože usmerjene v povečanje izgradnje kolagena, s čimer dosežemo zmanjšanje globine gub in boljšo čvrstost. Skratka bolj mladostno, napeto in sijočo kožo.

UV žarki sprožajo povečano izločanje kožnega barvila melanina in s tem pojav neljubih pigmentnih nepravilnosti, izgubo vlage in povečanja števila škodljivih prostih radikalov. Skratka, izpostavljanje UV sevanju povzroča povečano vnetje v telesu in pa razgradnjo. In vse procese, ki nastajajo zaradi vpliva UV sevanja, imenujemo fotostaranje.

Razgradnja in vnetje sta sestavni del procesa staranja, vendar pa ju lahko učinkovito zmanjšujemo sami! S primerno nego, režimom prehrane, prehranskimi dodatki in predvsem kvalitetno zaščito.

PREBERI ŠE
Ste vedele, da vse to vpliva na staranje kože?

V poletnem času je sončnim žarkom izpostavljena večja površina kože in tudi čas izpostavitve je veliko daljši.
V poletnem času je sončnim žarkom izpostavljena večja površina kože in tudi čas izpostavitve je veliko daljši.FOTO: iStock

Staranje in fotostaranje

Fotostaranje je izraz s katerim opredeljujemo posledice, ki jih na naši koži povzročajo UV žarki. Tu ne govorimo o naravnem fiziološkem staranju, ki je povsem naraven proces in smo ga deležni prav vsi. Intrinzično staranje je gensko pogojen proces in nanj ne moremo vplivati. Prav nasprotno pa velja za ekstrinzično staranje, ki je povzročitelj prehitrega in prezgodnjega, vidnega staranja kože. Ekstrinzično staranje je odraz našega življenjskega sloga.In eden največjih povzročiteljev ekstrinzičnega staranja, je prav izpostavljanje soncu oz UV žarkom.

Fotostaranje je prevladujoč mehanizem prezgodnjega in vidnega staranja kože. Dobra novica pa je, da je ekstrinzično staranje in s tem tudi fotostaranje, pravzaprav naša izbira. Odločitev je v naših rokah. Zato je ena najbolj pomembnih stvari, ki jih moramo paziti čez poletje, kvalitetna zaščita kože pred posledicami škodljivega UV sevanja. Čisto na kratko in zelo poenostavljeno bi lahko rekla, da do staranja pride, ko procesi razgradnje toliko napredujejo, da prevladajo procese izgradnje. In iz tega tudi sledi, da se bomo pomlajevali, če bomo procese izgradnje tako povečali, da bomo prevladali razgradnjo.

Zelo pomembna procesa staranje v našem telesu sta vnetje in oksidacija oziroma vpliv prostih radikalov, ki se med ostalim močno povečata tudi med izpostavljanjem soncu.

Vsak lepotni načrt bi moral biti povsem individualen.
Vsak lepotni načrt bi moral biti povsem individualen.FOTO: Dreamstime

Kako povečamo izgradnjo oziroma procese pomlajevanja sami?

1. Kvalitetna in pravilno izbrana nega glede na tip kože in predvsem pridružena stanja dela čudeže. Ustrezno površinsko čiščenje, izbira serumov (lahko tudi večih) in odlična UV zaščita celo leto bodo zagotovili , da bo vaša koža še dolgo sijoča in predvsem zdrava! Uporabite čistilo brez mila in tonik s Ph 4,5-5,5. Uporabite serum glede na problematiko vaše kože in investirajte v kvalitetno dnevno kremo z mineralnimi in kemičnimi filtri, ter antioksidanti.

2. Pravilno izbrane profesionalne terapije in negeza vašo kožo. Vsak lepotni načrt bi moral biti povsem individualen, sestavljen glede na potrebe in problematike vaše kože oziroma glede na pridružena stanja. Pred odhodom na dopust kožo izdatno navlažite in poskrbite za preventivo pred prezgodnjim staranjem.

3. Preverite celostno stanje kože in poskrbite za ustrezno preventivo in v primeru poškodb tudi kurativo. Parametri, kot so meritev vlažnosti kože, melanina, stanje vnetja v koži, stopnja fotopoškodb in morebitne razgradnje kolagena, poškodbe bariere in drugi, vam podajo celovito sliko stanja kože in so odlična osnova za arhitekturo nege, pisane na kožo le vam! S ciljano in pravilno izbranimi terapijami, kot so radiofrekvenca, mezoterapija, dermakorekturne nege, lahko vidno zboljšate izgled kože in poskrbite tako za zdravje, kot lepoto.

PREBERI ŠE
Resnica o kolagenu in kaj spodbuja njegov nastanek

Z razgradnjo kolagena naša koža izgublja volumen, kar pomeni da izgublja čvrstost.
Z razgradnjo kolagena naša koža izgublja volumen, kar pomeni da izgublja čvrstost.FOTO: Dreamstime

4. Vašaprehrana. Pomlajevalna ali antiage prehrana se sliši nekoliko eksotično, vendar to ni nič drugega kot preprosto protivnetna prehrana. Prehrana, ki zagotovi telesu gradnike za dobro regeneracijo, poskrbi za vsa potrebna hranila in zmanjšuje vnetja. Obilje sveže zelenjave, kvalitetnih beljakovin za regeneracijo, kot so ribe, jajca in meso kvalitetnega izvora. Sveže sadje z manjšim deležem sladkorja. In nobenega dodanega sladkorja. Veliko kvalitetnih hladno stiskanih maščob oziroma olj, oreščki ... Skratka veliko sveže, nepredelane, nekonzervirane hrane, ki vam bo zagotovila dobro počutje, sijaj, energijo in zdravje. Izogibajte se kavi, mleku, gaziranim pijačam z dodanim sladkorjem in enostavnim ogljikovim hidratom, kot so kruh, krompir in testenine.

5. Zelo dobrodošli so prehranski dodatki. To je vaša prava pravcata varnostna mreža, ki vas varuje in dela za vas 24 ur na dan.

• omega 3 maščobne kisline, ki zmanjšujejo vnetja v telesu
• antioksidanti, ki zmanjšujejo škodljivo delovanje prostih radikalov
• hidrokolagen nm kolagenski peptidi, ki ohranjajo vaš dragoceni kolagen

Glede na dejstvo, da predstavlja kar 70 % debeline vaše kože in se razgrajuje pod vplivom UVA sevanja, je kolagen izrednega pomena za staranje oz pomlajevanje kože.

• C vitamin, ki je močan antioksidant in kofaktor pri izgradnji kolagena
• elementi v sledeh

6. Spanje in uravnoteženo gibanje sta izredno pomembna za naše psihofizično stanje. Med spanjem se naše telo (in koža, ki je del sistema) obnavlja. Izločajo se nas življenjsko pomembni hormoni. Kvaliteten spanec v kombinaciji z gibanjem je nujen za naše dobro počutje in posledično sijoč izgled. Pilates, meditacija, joga in vaje za moč vas bodo ohranjale vitalne in prožne.

Za zdravje in sijoč izgled kože lahko zelo veliko naredite sami! Negujte jo s kvaliteto, spoštovanjem in ljubeznijo. Le eno imate. In obrestovalo se vam bo.

Spanje in uravnoteženo gibanje sta izredno pomembna za naše psihofizično stanje.
Spanje in uravnoteženo gibanje sta izredno pomembna za naše psihofizično stanje.FOTO: Dreamstime

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.