O povečanju prsi krožijo številni miti, kakšna pa je resnica?

Andrej Testen
04.06.2019, 13:09
0
Mitov o povečanju prsi je veliko, krožijo po vseh družbenih omrežjih in dobivajo včasih že kar smešne razsežnosti. O najpogostejših se je razpisal estetski kirurg Andrej Testen, ki razkriva tudi to, ali prsni vsadki lahko vplivajo na dojenje in ali jih je po 10 letih treba res zamenjati.

Kaj je najpogostejši mit o povečavi prsi in prsnih vsadkih?

Morda najbolje, da omenim nekaj najpogostejših. To so, da je potrebno vsadke menjati po 10 letih, da kapljičasti vsadki povzročijo videz povešenih prsi, da vsadki povzročajo t.i. bolezen vsadkov (breast implant desease). Potem, da se vsadki vedno vidijo in povzročijo videz umetnih, operiranih prsi. Še eden najpogostejših je, da če si bo ženska povečala prsi, bo videti kot porno zvezda, in 'Po povečanju prsi ne bom več mogla dojiti'. To je le nekaj najpogostejših mitov.

PREBERI ŠE
3 načini, kako se znebiti podbradka

Kapljičasti vsadki so nekoliko bolj čvrsti kot okrogli vsadki, kar je dobro, saj se v stoječem položaju manj posedejo.
Kapljičasti vsadki so nekoliko bolj čvrsti kot okrogli vsadki, kar je dobro, saj se v stoječem položaju manj posedejo.FOTO: Thinkstock

 Ali so to tudi vprašanja, ki vam jih pogosto zastavljajo v ambulanti?

Večinoma … Večina strank je žensk, ki so se jim prsi spremenile po porodu, so prazne, manjše in imajo delni videz povešenosti. To so stranke, ki si želijo le zapolniti praznino, ki jo je povzročilo dojenje in nihanje v telesni teži. Nekaj se jih odloči za povečavo s prenosom maščobe. Večina pa še vedno za prsne vsadke. Sicer pa, da odgovorim na vse mite o vsadkih ... Vsadkov po 10 letih ni potrebno menjati. Vsadki, vsaj tisti, ki jih uporabljam, imajo doživljensko garancijo. Vsadke je potrebno menjati samo v primerih, ko stranka ni zadovoljna, se pravi, v kolikor se ji vsadki zdijo preveliki, premajhni, bi vsadek počil (kar je sicer izredno redko) …Potrebno pa se je zavedati, da se sicer vsadki ne starajo, se pa stara tkivo. Se pravi, po desetih letih se bo človeku lastno tkivo, torej žleza dojke in koža dojke, postarala za deset let, kar pomeni, da bo morda po desetih letih potrebno opraviti manjši popravek. Lahko pa se menja vsadke za večje vsadke, kar ponovno napne nekoliko povešeno kožo.

Kapljičasti vsadki so nekoliko bolj čvrsti kot okrogli vsadki, kar je dobro, saj se v stoječem položaju manj posedejo. Na ta način pridejo višje na prsnem košu in ker je gel čvrstejši, tudi nekoliko bolj razpnejo tkivo, tako v spodnje polu, kot tudi v zgornjem delu prsi. Na tak način povzročijo videz lepih, polnih prsi na vseh potrebnih mestih.

PREBERI ŠE
Anja Jenko: 'Nikoli nisem trdila, da sem popolna!'

Vsadkov po 10 letih ni potrebno menjati.
Vsadkov po 10 letih ni potrebno menjati.FOTO: iStockphoto

Bolezen prsnih vsadkov, pa je zanimiv psihološki fenomen.

Gre za skupek bolezenskih simptomov. Mislim, da jih je okoli 30. V zadnji številki strokovne literature JPRS – Journal of plastic surgery ameriškega združenja plastičnih kirurgov, so vpisani vsi do zdaj znani simptomi, od depresije, slabega počutja, težav z ledvicami …Avtorji se resno ukvarjajo z vsemi aspekti bolezenskih vsadkov, vsemi znanimi študijami (resnimi študijami) in so prišli do zaključka, da ni nobenih dokazov, da bi vsadki povzročili omenjene bolezenske simptome. Nekatere pacientke, ki so imele omenjene težave, so po odstranitvi dejansko ozdravele, kar je najverjetneje posledica placebo efekta, kar je načeloma popolnoma vseeno. Glavno je to, da se stranka počuti bolje. Sicer pa telo, okoli vsakega tujka v telesu, ustvari ovojnico in se s tem zaščiti proti vplivu tujka v telesu.

Za operacijo prsi pri estetskem kirurgu Andreju Testenu, se je odločila tudi znana Slovenka Anja Jenko.
Za operacijo prsi pri estetskem kirurgu Andreju Testenu, se je odločila tudi znana Slovenka Anja Jenko.FOTO: Tibor Golob

Veliko vojnih veteranov je imelo v telesu veliko zares strupenih svinčenih tujkov, pa niso zaradi njih nič prej umirali ali zbolevali za boleznijo metkov, ali svinčenih vstavkov … Kar stranke včasih pozabljajo je, da se telo stara. Ko si pri 24 letih povečajo prsi, potem pa so pri 33 letih nekoliko utrujene in depresivne, ko imajo morda dva ali tri male otroke, moža, službo in vedno manj časa ter so deset let starejše. Imajo pravico biti nekoliko utrujene, občasno depresivne, a to je povsem nepovezano z vsadki. Zanimivo je, da silikonski zadnjični vsadki, vsadki za male sklepe (prste), ki so prav tako silikonski, ne povzročajo teh istih bolezenskih znakov. Sicer pa sem vedno mnenja, da ima vsak pravico do svojega mnenja. Vsak naj se odloči po svoje, naloga strokovnjakov pa je, da obveščamo in osveščamo objektivno na podlagi znanstvenih dokazov in izmerljivih parametrov. Javnost pa si lahko ustvari svoje mnenje.

PREBERI ŠE
Bizarni lepotni poseg, ki navdušuje ženske

Kakšne vrste vsadkov obstajajo?

Obstaja veliko različnih vsadkov. Od okroglih, anatomskih, extra okroglih, s katerimi lahko ustvarimo videz popolno umetnih playboy prsi in skoraj popolnoma neopaznih naravnih prsi. V tem primeru se večinoma odločimo za hibridni poseg, kjer se opravi manjšo povečavo z anatomskim vsadkom in istočasnim prenosom maščobnih graftov iz drugih delov telesa. Za posege se v moji praksi odločajo predvsem (približno 70 odstotkov) mlade mamice, ki želijo videza naravnih prsi.

Vsadki ne povzročijo motnje v sposobnosti dojenja.
Vsadki ne povzročijo motnje v sposobnosti dojenja.FOTO: iStock

Ali vsadki vplivajo na dojenje?

Vsadki ne povzročijo motnje v sposobnosti dojenja. V kolikor je stranka imela mleko pri predhodnih nosečnostih, ga bo imela tudi po povečanju prsi. Je pa res, da nekatera dekleta nimajo mleka po porodu. Vsadek je namreč obdan z telesu lastno ovojnico, ki deluje kot bariera med vsadkom in telesom. V bistvu je kot mali Las Vegas. Kar se zgodi znotraj ovojnice, ostane znotraj ovojnice.

Ali so stranke po posegu zadovoljne z videzom, rezultati?

Zelo. Kljub temu, da gre za poseg, ki ga ne smemo jemati zlahka, gre vseeno za operacijo, ki je namenjena izboljšanju počutja in življenjskega sloga. Čeprav pri operaciji uporabimo medicinsko napravo - vsadek, podobno kot npr. pri menjavi kolenskega sklepa, je rehabilitacija veliko krajša, saj se stranke večinoma vrnejo na delovno mesto že po tednu dni. Za hitrejše celjenje in bolj prožno kožo, pa strankam svetujem jemanje hidrokolgena.

PREBERI ŠE
Resnica o kolagenu in kaj spodbuja njegov nastanek