To so lahko razlogi, zakaj imate težave s kožo

M.K.
01.05.2019, 10:31
1
Če imate težave s kožo, je zelo verjetno, da je ne negujete pravilno. Žal ni vsaka krema ali maska za obraz primerna. Katero boste izbrali, je odvisno predvsem od vašega tipa kože, ki ga lahko ugotovite s preprostim testom.

Čiščenje kože na obrazu - 2
Čiščenje kože na obrazu - 2FOTO: Thinkstock

Tip določa količina maščobe, ki jo vaša koža proizvaja in izloča. Na to pa vplivajo vaši geni, hrana, ki jo uživate, zdravstvene težave, ki jih utegnete imeti ter zdravila, ki jih jemljete in nenazadnje stres.

Test s papirjem

Najprej si obraz umijete in ga narahlo z brisačo obrišete. Vzamete nežen toaletni ali drugi papir in z njim popivnajte različne obrazne cone (lica, čelo, nos, brada itd).

Med
MedFOTO: ThinkstockČe je vaša koža mastna …

Papir se bo rahlo prilepil na kožo in posrkal vase maščobo, ki jo izloča. Značilnosti mastne kože so še, da se neprestano sveti, lahko je videti umazana, pore so razširjene in se rade mašijo. Pogosto lahko nastanejo akne. Nega mastne kože mora biti uravnotežena. Paziti namreč moramo, da je preveč ne zamastimo ali izsušimo.

Če je vaša koža suha …

Papir se ne bo prilepil, saj ni maščobnih delcev. Suha koža je običajno videti napeta in brez leska, ponavadi je polna drobnih gubic in se lušči. Pore so ozke. Na suhi koži hitro nastanejo drobne gubice okrog ust in oči.

Če je vaša koža mešana …

Papir bo vpil izločeno maščobo le na T-coni (čelo, nos, brada), saj ima mešana koža tako mastne kot suhe predele. Lica so običajno suha, mastni pa so brada, čelo in nos.

Približno 70 odstotkov žensk ima normalno oz. mešano kožo, pravi lepotna strokovnjakinja Rona Berg. Ker pa ni nujno, da ste med temi 70- imi odstotki, je dobro ugotoviti svoj tip kože in jo temu ustrezno negovati.

Bananina maska za mastno kožo

Potrebujete banano, žlico medu in nekaj kapljic limoninega oziroma pomarančnega soka. Banano pretlačite in jo postavite za nekaj ur v hladilnik. Nato primešate še med in malo limoninega (pomarančnega) soka. Maso naneste na obraz in jo pustite učinkovati 15 minut, nato z mlačno vodo masko izperete. Maska je primerna tudi za kožo z aknami.

Maska za obraz - 1
Maska za obraz - 1FOTO: PinterestMlečna maska za suho kožo

Sestavine, ki jih potrebujete so mleko v prahu, med, gel aloe vere in nekaj kapljic aromatičnega olja. Sestavine zmešate in jih pustite stati približno 20 minut, nato maso nanesete na obraz. Učinkuje naj 15 minut.

Maska iz vrtnic za mešano kožo

Potrebujete nekaj lističev vrtnic, sok iz vrtnic, ki ga naredite iz dobro pretlačenih lističev in vode, jogurt ter med. Maso zmešamo, pustimo stati in nato nanesemo na obraz. Pustimo učinkovati deset minut, nato speremo.