Sončenje? Ne pozabite na lase!

N.J./J.V.
13.06.2017, 8:38
0
Poletje je čas, ko je treba negi las nameniti več pozornosti, sicer se hitro zgodi, da se lasje poškodujejo in izgubijo lesk. Na to vplivata tudi sol in klor, zato si je po kopanju v bazenu ali morju lase vedno treba dobro spraviti, zvečer pa jih umiti tudi s šamponom.

Pred sončenjem moramo tudi lase zaščititi pred UV-žarki.
Pred sončenjem moramo tudi lase zaščititi pred UV-žarki.FOTO: iStockphoto

Lasje bodo ostali sijoči in zdravi le, če jih pravilno negujemo in jim posvečamo dovolj pozornosti. Pravilna nega las pa se mora začeti že zjutraj. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bodo vaši lasje lepi tudi v poletnih mesecih. 

Zaščitite jih pred UV-žarki

Če ste do sedaj verjele, da je za najbolje, če jih ne obremenjujete z različnimi kremami, to ni povsem res. Tako kot kožo, je namreč treba tudi lase zaščititi pred škodljivimi UV-žarki, zato je priporočljivo, da v lase že zjutraj vtrete kremo z zaščitnim faktorjem, ki ga vsebujejo že skoraj vsi izdelki za oblikovanje pričesk. 

Če želimo lepe in močne lase, moramo sol in klor redno sprati z las.
Če želimo lepe in močne lase, moramo sol in klor redno sprati z las.FOTO: iStockphoto

Ali pogosto umivanje las škodi ali koristi?

Mnogi so tudi prepričani, da vsakodnevno umivanje las škodi lasišču. Običajno že, toda ne takrat, ko smo na morju ali se vsakodnevno kopamo v bazenih s klorirano vodo. Po kopanju v morju in bazenih, ko so lasje prepojeni bodisi s soljo bodisi s klorom, je treba lase dobro sprati. Če lase operemo z nežnim šamponom za vsakodnevno pranje las, lasem ne škodimo, le verjetnost, da sol in klor ostaneta na njih, je manjša. Morje z las spere vse zaščitne kreme, ki jih zjutraj nanesemo na lase, sol povzroča dehidracijo las, morebitni ostanki mivke v lasišču dražijo kožo, posledica pa je srbeče lasišče. Previdno le s količinami – zadostuje že za lešnik velika kaplja šampona!

Zaščita potrebna tudi v zaprtih prostorih

Lasje niso na varnem niti takrat, ko smo zaprti v pisarni ali v stanovanju, kjer imamo vklopljeno klimatsko napravo. Klimatiziran zrak destabilizira celice keratina, ki lasem dajejo trdnost. S tem je naravna zaščita las oslabljena in ti so veliko bolj občutljivi, hitreje se začnejo cepiti, lomiti. Za lase še veliko bolj škodljivi so UVA-žarki, ki so jim lasje zelo močno izpostavljeni tako na morju kot v gorah in v mestih. Zaradi teh žarkov lasje oksidirajo. Posledica je, da lasje posvetlijo. UVA-žarki prodrejo v celice in povzročijo stanjšanje las. Lasje, ki so močno izpostavljeni tem žarkom, tudi bolj izpadajo, kar je najbolj opazno predvsem po 2-3-mesečni pretirani izpostavljenosti soncu.