Zaradi tega vam izpadajo lasje!

zadovoljna.si
07.08.2017, 14:52
0
Ste opazile, da vam lasje vedno bolj izpadajo in ne veste, kaj je razlog za to? Izpostavljenost stresu, neuravnotežena prehrana ali nepravilna nega in različni fiziološki dejavniki lahko povzročijo, da se lasni cikel skrajša, kar posledično pripelje do čezmernega izpadanja las.

Nega las - 4
Nega las - 4FOTO: iStock

Različne faze las

Las raste ciklično, najprej je faza rasti – anagena faza, zatem faza prehoda – katagena faza ter faza umirjanja, ko las ne raste več – telogena faza. Anagena faza, torej faza rasti, traja od 3 do 6 let, takrat las ne izpade sam. 90 odstotkov las neprestano raste, lasje v telogeni fazi pa so približno od 2 do 6 mesecev, preden izpadejo. Pri ženskah naj bi bil največji odstotek las v telogeni fazi julija, faza pa se konča 100 dni pozneje, torej se v tem času lasna čebulica pomika proti površini lasišča in las izpade. 

izpadanje las
izpadanje lasFOTO: iStockphoto

Začasno in trajno izpadanje las

Poznamo začasne in trajne oblike izpadanja las. Začasno izpadanje las lahko povzročijo stres, neuravnotežena prehrana, hormonske spremembe zaradi nosečnosti in nepravilnosti v delovanju imunskega sistema. Trajno izpadanje las je največkrat posledica postopnega zmanjševanja števila aktivnih lasnih mešičkov, stalne oslabitve delovanja lasnih mešičkov ali različnih kožnih bolezni.
Pri začasnem izpadanju las se težav lahko rešimo, če poiščemo vzrok in ga odpravimo. Rast las lahko spodbudimo in pospešimo z ustrezno nego, le v redkih primerih je potrebno zdravljenje. Trajno izpadanje las težje ustavimo ali pa ga sploh ne moremo. Potrebno je zdravljenje in tudi ustrezna in pravilna nega.

Kako lase obnoviti? 

Da se lasje primerno in v enakem številu obnovijo, morate zanje dobro poskrbeti. Pri tem je treba upoštevati več dejavnikov. Eden izmed njih je zdrava prehrana. Zaradi tega je pomembno, da telo prejme zadostno količino vitaminov B, C, E, A in K, ki jih je treba uživati vsak dan in s pomočjo katerih bodo lasje začeli rasti hitreje in se jim bo povrnil zdrav sijaj. Pomanjkanje le-teh je pogosto razlog za težave, kot so izpadanje, prhljaj, tanki, lomljivi in krhki lasje, ki počasi rastejo, ter lasje, ki se hitro mastijo. Tovrstne hranljive snovi vsebujeta predvsem leča in jajčni rumenjak.

Velik sovražnik las je tudi stres, ki pogosto povzroča predčasno izpadanje las. Pomembno je še, da lase po telesni vadbi sperete z vodo, saj ni priporočljivo, da se na skalpu nabira pot, saj se tako lahko poruši pH ravnovesje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.