'Orange Is the New Black' se vrača, tokrat zadnjič

KRISTINA ŽUSTstrokovnjakinja za ...
29.07.2019, 7:53
0
Serija »Oranžna je nova črna« je že po prvih sezonah dosegla kultni status, v petek 26. julija pa bo na ogled še zadnja 7. sezona, ki jo oboževalci že nestrpno pričakujejo. Le teh ni malo, saj premišljen scenarij z izdelanimi liki ne razočara. Avtorica serije je Jenji Johan, ki je svoje delo opravila odlično. Ljubitelji črne komedije jo zagotovo poznajo tudi kot ustvarjalko serije Gandža (»Weeds«).

Laura Prepon
Laura PreponFOTO: Profimedia

Osnovna tema so seveda spletke v ženskem zaporu, v katerem ne manjka ljubezni, seksa in novih zločinov. Paradna vloga v seriji je pripadla Taylor Schilling, ki igra Piper Chapman, ki se v zaporu znajde po "pomoti". Pred zaporom je imela življenje praktično že povsem udobno začrtano - poroka z prijaznim, uglednim in nadvse ustrežljivim fantom (Jason Biggs), življenje v ameriškem višjem srednjem razredu etc. Potem pa »flashback« iz preteklosti - izda jo nekdanje dekle Alex (odlična Laura Prepon, ki se je spomnite iz humoristične serije Oh ta sedemdeseta), ki naj bi ji pomagala pri tihotapljenju droge.

Sledi selitev v zapor, kjer seveda sreča koga drugega kot - Alex. Schillingova pa je le ena izmed igralk, ki jih je serija izstrelila med zvezde ali jim na novo obudila kariero. Vročekrvno in matriarhalno Rusinjo igra Kate Mulgrew, ki je v preteklosti zaslovela z vlogo v Zvezdnih stezah. Precej pozornosti je bila deležna tudiLaverne Cox, ki je postala ena najbolj znanih transseksualnih igralk. V seriji se pojavi tudi nekaj starih sodelavcev iz Ameriške pite – že omenjeni Jason Biggs in Natasha Lyonne (eden najbolj priljubljenih likov v seriji – »Nicky«).

Serija pripoveduje o življenju zapornic, ki je polno notranjih bojev, napetosti in nasilja, na drugi strani pa tudi prijateljstva, ljubezni in zavezništva. Gledalce serija pritegne, ker pri naraciji zgodbe pogosto posega po humorju, ki prepriča. Gre za edino serijo, ki je bila za emmyja nominirana tako v kategoriji drame kot komedije. V seriji nastopa več izvrstno dodelanih tragikomičnih likov - npr. "Crazy Eyes" (Uzo Aduba) in Lorna (Yael Stone), ki jima v zadnji sezoni res privoščimo zadovoljiv konec.

Adubova naj bi sprva nastopila le v treh epizodah serije, vendar je s svojo pojavo tako prepričala producente, da je postala del stalne igralske zasedbe in kasneje za vlogo prejela tudi dva emmyja.