Prodane v zakon: 'Tepel me je s kabli in me posiljeval'

Ma.K.
06.01.2019, 8:42
14
Čeprav veljajo za tabu temo in se o njih govori kot o nečem, kar se v razvitem svetu ne dogaja, so vendarle tu: prisilne in dogovorjene poroke tudi v 21. stoletju še vedno obstajajo in so še kako aktualne, pa čeprav si pred to problematiko mnogi zatiskajo oči. Celo v Združenih državah Amerike je vsako leto na tisoče najstnic prisiljenih v poroko, kar dokazujejo zgodbe žrtev, ki jim je uspelo pobegniti iz pekla.

Anna je medicinskega tehnika Tima spoznala med zdravljenjem na psihiatrični kliniki, na oddelku za mladoletne bolnike. Slika je simbolična.
Anna je medicinskega tehnika Tima spoznala med zdravljenjem na psihiatrični kliniki, na oddelku za mladoletne bolnike. Slika je simbolična.FOTO: iStockphoto

Anna Jones je imela samo 16 let, ko je šla do svoje mame, ki se je ravno tuširala, in ji dejala, da odhaja. Ta se je le nemočno drla za njo: »Ne moreš kar tako oditi, poklicala bom policijo!« Anna ji je zabrusila: »In kaj jim boš povedala? Da me je ugrabil moj lasten soprog?« Mati je namreč le nekaj dni prej podpisala dovoljenje, da se lahko njena mladoletna hčerka poroči s takrat 30-letnim Timom.

Le dan pred tem, ko je Anna materi naznanila, da odhaja, sta se  s Timom poročila na matičnem uradu. Prav njena mama je uredila vse potrebne dokumente ter dovoljenja za poroko mladoletnice s 30-letnikom. Z novopečenim zetom sta se dogovorila, da bo Anna do zaključka prvega letnika srednje šole ostala pri mami, nato pa se bo preselila k soprogu. A ko sta bila Anna in Tim enkrat poročena, mati ni več imela veliko besede pri odločitvi glede svoje hčerke. »Podpisala se je ona, podpisal se je Tim. Meni ni bilo potrebno podpisati ničesar, pa čeprav sem bila jaz tista, ki se je poročila,« se spominja danes 32-letna Anna.

Izkoristil je njeno psihično nestabilnost

Anna je medicinskega tehnika Tima spoznala med zdravljenjem na psihiatrični kliniki, na oddelku za mladoletne bolnike. Njeno otroštvo je bilo težko od samega začetka. Mama je z njo zanosila, ko ji je bilo 45 let, bila je neželen otrok. Njen oče je bil vedno zdoma, saj je delal kot poklicni šofer tovornjaka. Ko je pri 12-ih letih izvedela, da ji oče boleha za pljučnim rakom, ki je že preveč napredoval, da bi ga lahko zdravili, je vedela, da bo morala hitro odrasti. »Kuhala sem mu, ga preoblačila, umivala. To je bilo zelo težko breme zame, tako mlado, istočasno pa se je v meni rodilo srdito sovraštvo do matere,«pripoveduje Anna.

Videlo se je, da gre samo za dekletce, ki ji je primanjkovalo pozornosti in nežnosti. Slika je simbolična.
Videlo se je, da gre samo za dekletce, ki ji je primanjkovalo pozornosti in nežnosti. Slika je simbolična.FOTO: iStockphoto

Oče je umrl, ko je bilo Anni 13 let, mama pa se je nemudoma odločila, da se s hčerko preselita. Poleg izgube očeta, se je najstnica tako morala soočiti tudi z izgubo prijateljev in privajanjem na novo šolo. »Postala sem nestrpna, ves čas sem se drla, mama pa ni vedela, kaj je narobe z mano, zato me je odpeljala v psihiatrično bolnišnico,« se spominja. Anna je bila vzorna pacientka. Videlo se je, da gre samo za dekletce, ki ji je primanjkovalo pozornosti in nežnosti.

Tam je spoznala Tima, ki se je začel spogledovati z njo. Počasi, na nesumljiv način. Pošiljal ji je sporočila v smislu »peljal te bom, kamor boš želela,« že kmalu zatem pa so dobila veliko močnejšo sporočilnost: »moje življenje ne bo več imelo smisla, ko boš odšla od tukaj«. Prvi dan, ko so jo odpustili iz bolnišnice in je prišla domov, je videla neodgovorjen klic s klinike. Bil je Tim, ki jo je poklical tudi drugi dan. Takrat se mu je oglasila. Njun odnos se je razvil preko telefonskih pogovorov, sledili so obiski ob koncih tedna. Anni je bil Tim sprva všeč na tisti dekliški način, ko nekdo osamljeni deklici nudi pozornost in ji govori, da je lepa. Tega od prej ni bila vajena. Enkrat na mesec naj bi Tim prespal v hiši njene matere in čeprav se je zavedal, da je 15 let starejši od nje, je njun odnos nazival s »posebnim« in »drugačnim«, odobravanje s strani njene matere pa je celotno zadevo še olajševalo, jo delalo bolj sprejemljivo.

Postajal je vse bolj nasilen in ob podpori velikih količin alkohola, jo je pričel pretepati, jo dušiti – vse dokler se ni rodila hčerkica. Slika je simbolična.
Postajal je vse bolj nasilen in ob podpori velikih količin alkohola, jo je pričel pretepati, jo dušiti – vse dokler se ni rodila hčerkica. Slika je simbolična.FOTO: iStockphoto

Mati je takoj privolila v poroko

V prihodnje je bila Anna osredotočena na šolo in se ni veliko prepirala. To je materi omogočalo svobodno zasebno življenje, ni se ji bilo treba ukvarjati s hčerko. Prav zaradi tega je štiri mesece pred Anninim 16. rojstnim dnevom, ko jo je Tim vprašal, ali bi dovolila, da se poroči z njeno hčerko, takoj privolila. Čeprav so se dogovorili, da bo Anna še nekaj časa živela pri materi, je imel Tim drugačne, skrivne načrte. Takoj po poroki je spakiral njene stvari in že naslednje jutro svoji novopečeni ženi zapovedal, naj materi naznani, da sta se odločila oditi – in to je pretkano storila medtem, ko se je ona tuširala, saj je točno vedela, da ne bo mogla takoj odreagirati.

V ZDA je, kot v večini držav zahodnega sveta, poroka mlajšim od 18 let, zakonsko prepovedana. A če starši mladoletne osebe podpišejo, da se strinjajo s poroko svojega otroka, je sklenitev zakonske zveze mogoča in veljavna. Tako je bilo tudi v Anninem primeru. Zanimivo je, da večina zakonodaj nima predpisane najnižje starostne meje, ki bi morala biti izpolnjena za poroko, ne glede na podpis staršev.

V ZDA je, kot v večini držav zahodnega sveta, poroka mlajšim od 18 let, zakonsko prepovedana. Slika je simbolična.
V ZDA je, kot v večini držav zahodnega sveta, poroka mlajšim od 18 let, zakonsko prepovedana. Slika je simbolična.FOTO: iStockphoto

Iz nebes v pekel

Anno so vrgli iz šole: najprej zato, ker so mislili, da je noseča, ko pa so spoznali, da ni, so v svoj zagovor povedali, da je samo vprašanje časa, kdaj bo zanosila. Očitno nesposobna za izobraževanje se je torej zaposlila za minimalno plačo, medtem ko je njen soprog Tim dal odpoved v bolnišnici in se začel na veliko zapijati. Imel je konstantne izpade ljubosumja, govoril ji je, da se bo ubil, ji grozil. Ko je bila stara 18 let, je zanosila. Mož jo je takrat odpeljal v striptiz klub in sebe počastil s plesom v naročju, ki ga je striptizeti plačal z njenim denarjem.

Postajal je vse bolj nasilen in ob podpori velikih količin alkohola, jo je pričel pretepati, jo dušiti – vse dokler se ni rodila hčerkica. Takrat je bilo Anni dovolj, zato je zahtevala ločitev, on pa je na razhod pristal samo pod pogojem, da mu prepusti polno skrbništvo nad hčerkico. Rekel ji je, da malčice njej tako ali tako ne bodo dodelili, saj ima kartotetko na psihiatrični bolnišnici. Anna je pristala na soprogov predlog, za kar ji je še danes žal. Po ločitvi je ob delu doštudirala in postala socialna delavka.  Z leti je ponovno vzpostavila stik s hčerko in popravila tudi odnos s svojo materjo, zatrdno pa je bila odločena, da se nikoli več ne bo poročila.

Starša sta jo pri 8 letih obljubila bratrancu

Številnim staršem so njihove uporniške hčerke v psihično, pa tudi finančno breme, zato se jih želijo čim prej znebiti – pa četudi s prisilo v zakon. Tako je bilo tudi v primeru Naile Amin. V ZDA je živela od svojega četrtega leta starosti. Starša sta jo, ko je imela 8 let, obljubila v zakon njenemu bratrancu v Pakistanu, ki je bil takrat star že 28 let. »Šlo je samo za to, da bi on dobil zeleno karto za bivanje v ZDA. Ko sem imela 13 let, sta me starša med prazniki na silo odpeljala v Pakistan in tam smo podpistali nikah, islamski dogovor o zakonu,« se spominja Naila. Ko se je vrnila v ZDA, je nadaljevala z normalnim življenjem, a se je začela pri 15 letih videvati z nekim ameriškim fantom. Ko je oče izvedel za to, je povsem pobesnel in jo je za kazen poslal v Pakistan k njenemu soprogu.

Na koncu ji je vendarle uspelo. Slika je simbolična.
Na koncu ji je vendarle uspelo. Slika je simbolična.FOTO: iStockphoto

Naila se spominja, da je bila v Pakistanu zapornica v lastnem domu. Mož ji ni dovolil poslušati niti glasbe, brati knjig in časopisov. Zahteval je, da mu ves čas vdano služi. Uprla se je spolnim odnosom z njim, po 10 dneh ujetništva pa je skušala pobegniti. Mož jo je prestregel med begom in jo odpeljal nazaj domov, poklical 30 sorodnikov in prijateljev ter jo pred njihovimi očmi hudo pretepel. Zatem jih je morala pogostiti, ko pa so odšli, jo je mož še zverinsko posilil. »Več dni sem močno krvavela. Za lase me je vlekel od stene do stene,« se spominja svoje travmatične izkušnje.

Zatem so posilstva postala stalna praksa. Govoril ji je, da z njo pač ne more drugače ravnati. Običajno jo je pretepal z električnimi kabli, s pestmi jo je tolkel po obrazu in glavi. Ker nikogar ni mogla poklicati na pomoč, je edini izhod iz pekla videla v smrti. Večkrat je poskušala storiti samomor tako, da je spila škropivo proti pesticidom. Do strupa ji je pomagala sestrična, ki ga je šla kupit za njo. A nekdo od družine je slišal njun pogovor, zato je Nailo soprog ponovno pretepel pred zbranim občinstvom. In to tako hudo, da tri dni ni mogla hoditi, do stranišča se je plazila po tleh.

Videlo se je, da gre samo za dekletce, ki ji je primanjkovalo pozornosti in nežnosti. Slika je simbolična.
Videlo se je, da gre samo za dekletce, ki ji je primanjkovalo pozornosti in nežnosti. Slika je simbolična.FOTO: iStockphoto

Ponovno na svobodi

Naili je v nekem trenutku vendarle uspelo. Ko sta bila s soprogom na obisku pri babici v Pakistanu, je zazvonil telefon. Klicala je njena mama in Naili je soprog dovolil oditi v sosednjo sobo, da bi se pogovorila z njo. Seveda ji je povedala o brezčutnem ravnanju svojega moža, a je mama ni želela poslušati ter ji pomagati. Ko sta končali pogovor, je zato Naila hitro poklicala dežurni preiskovalni urad v ZDA in jim pojasnila svojo situacijo.

Takoj so aktivirali pristojne službe in socialna delavka, ki ji je bila dodeljena, se je mesec dni borila z administracijo, da bi osvobodila mladenko iz krempljev nasilnega soproga. Na koncu ji je vendarle uspelo. A na žalost je zgodb, podobnih Nailini in Annini veliko. In nimajo vse srečnega konca. Poleg tega niso redek fenomen, svetovne statistike namreč razkrivajo, da je po svetu na milijone deklet prisiljenih v poroko z nasilneži, njihovi starši pa jim jih brezglavo ponujajo v roke, samo da se jih rešijo.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

lordslayer
28.07.2017, 8:07:22
157
+8
thja, kaj naj rečem, ena "lepših" strani islama ...
Mejduš
27.07.2017, 20:46:23
61
+5
To verjamem da se dela tako jaz trdi ki se ločujejo da je 80 C moških ki so krivi za ločitve,če je punca fantu všeč fant pa ne punci,fant tako dolgo slini zanjo in vse gobca kaj se bo zgodilo da res na silno jo dobi in ko pride do nosečnosti ji pa začne govoriti,kako ga je mučila da sedaj bo to vse dobila nazaj,a če pa punc mu ni všeč samo toliko da se jajce spraznejo in če ne gre od njega dobi takoj klofuta in še bi lahko našteval ki imajo moški napake,saj so nekateri tako grobi in se delajo kaj so hodijo tako kot bi imeli bikove jajce,to napisal moški,seda pa ste vi na vrsti.
tomi.passion@gmail.c ...
27.07.2017, 19:22:29
626
-20
Feministične organizacije, ki skrbijo za načrtno širjenje kampanj o večno trpečih ženskah, po svetu obračajo milijone. Plačane so od vsake "žrtve" in seveda, teh žrtev je vedno več. Kvazi. Skratka, dober biznis. Te zgodbe se vsekakor dogajajo in potrebno je storiti vse, da teh žrtev ne bo. Vendar pa po drugi strani, razne organizacije in mediji načrtno potencirajo te stvari, saj za njimi stoji odličen business. Kdor dvomi, naj si pogleda proračune teh organizacij, celo naših, raznih SOS telefonov in podobno, koliko denarja jim namenjajo države, občine....Seveda jim ni v interesu, da žrtev ne bi bilo.
lunaa12
06.01.2019, 21:09:34
01
-1
uh, se pa počutiš zelo ogroženo ...
baubax
27.07.2017, 17:39:26
721
-14
Malo pravljično mi to zveni... Ne morem trditi, da ni res prav tako ne morem reči, da je res. Samo po filingu mi deluje izmišljeno.
jvj
27.07.2017, 14:10:13
633
+60
Tudi pri nas se dogaja nekaj podobnega. Če učitelj v šolim poboža učenko je že pedofil, če nek pripadnik neke etnične, ali verske skupnosti občuje z 12 letnico, ali se poroči z njo je pa to kulturni običaj. Pri nas oblast, kakor tudi sodišča in socialne službe namerno zatiskajo oči pred temi dejstvi, če kdo kaj reče pa ga označijo za ksenofoba in rasista. Skraka izprijenost pod pretvezo multikulturnosti.
jvj
27.07.2017, 14:05:28
255
+20
Tudi pri nas je tega kar nekaj, a celo oblast raje molči in prikriva zadeve. V imeniu multi-kulti seveda. Če bo učitelj v šoli pobožal učenko bo to že pedofilija, če nek pripadnik neke etnične ali verske skupnosti občuje ali se celo poroči s 13 letnico je pa to kulturna tradicija. Si upa kdo kaj reči javno? NE. Takoj bo popljuvan kot ksenofob in rasist.
stari mačkon
27.07.2017, 14:01:10
haha, mati je takoj privolila v poroko ... kak članek ej
oxy.elite
27.07.2017, 13:18:38
142
+12
Prispevek je simboličen.
booomm
27.07.2017, 11:14:30
121
+11
ne sprašujte se, herojsko pokličite na 113 za kršenje človeških pravic. tudi starši bi morali biti obravnavani kdaj točno so ub il kateregakoli otroka z brezavedanjem ki ne znajo pomagat pešpot skozi življenje. (Kar se Janez-ek nauči to zna.(kar se ni učil pa ne zna))
PadliAngel
27.07.2017, 11:02:41
190
+19
Pol pa se ljudje čudijo zakaj je čedalj več samskih žensk oz. ljudi...še več jih bo v prihodnosti.
gangsterist
27.07.2017, 10:17:03
280
+28
s sekiro ga ubijem ko spi
Pikica123456
27.07.2017, 9:27:52
384
+34
''Večkrat je poskušala storiti samomor tako, da je spila škropivo proti pesticidom.'' Kakšne butaste cvetke ... pomislite malo kaj ste napisali, škropivo je pesticid ...
GR.GO.
27.07.2017, 9:19:38
218
+13
Joj POPtv, kakšna zaplankanost in antisemitizem. V Pakistannu posilstvo moža nad ženo NE obstaja. Pravzaprav v Islamu posilstvo sploh ne obstaja; . Hitro, zbrišite tisto "tragično" zgodbo o Muslimanki in dajmo se pretvarjati, da so poroke z otroci problem belcev.Če nekdo posili nekoga, recimo 9 letno punčko, potem jo mora samo v kratkem času prisilno poropčiti in njuna zveza je pred Allahom sveta