Poletna napihnjenost ni mit! To je 5 stvari, s katerimi si lahko pomagate.

S.B.
19.07.2019, 10:40
0
Čeprav se zdi, da pozimi uživamo hrano, ki za naše telo pomeni višek kilogramov, se napihnjenost telesa pravzaprav najbolj pogosto pojavlja v poletnih mesecih. Preberite si, kako ukrepati, da ne bi na plaži, v novih kopalkah, bili videti napihnjeni.

Pomanjkanje vnosa vode v telo, povzroča njeno zadrževanje v telesu.
Pomanjkanje vnosa vode v telo, povzroča njeno zadrževanje v telesu.FOTO: iStock

Ker so poletni meseci vroči, pogosto ugasnemo štedilnike in posegamo po hitri prehrani, zaradi dopustov pa opustimo redne treninge v fitnes centrih ali pa zmanjšamo njihovo intenzivnost. Tudi vročina naredi svoje telesu, saj ta zadržuje več vode kot ponavadi in posledično doživi šok, ki ga kaže skozi napihnjenost. Številni ljudje imajo poleti težave s prebavo, zato vam predstavljamo 5 enostavnih rešitev, s katerimi si lahko pomagate.

PREBERI ŠE
4 živila, ki bodo prebudila še tako 'zaspano' prebavo

Ne prenehajte s pitjem vode

Čeprav mnogi mislijo, da pitje večjih količin vode povzroči napihnjenost telesa, to nikakor ne drži! Ravno pomanjkanje vnosa vode v telo povzroča njeno zadrževanje v telesu, saj telo poskuša narediti zadostno količino, ki jo potrebuje za svoje funkcioniranje."Že zjutraj na tešče popijte velik kozarec tople vode z limono ter tako spodbudite delovanje presnove," svetuje Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka. Dopoldan popijte najmanj 1 liter nehladne vode, lahko ji dodate limono. 

Zmanjšaj pitje gaziranih pijač

Hladne gazirane pijače se odlično priležejo ravno v poletnih mesecih, a če si želite ravnega trebuščka, poskušajte omejiti pitje pijač z mehurčki. S poseganjem po gaziranih pijačah, boste namreč v svoje telo vnesli pline. Le nekoliko kozarcev pa bo vaše telo popolnoma napihnilo. Namesto tovrstnih pijač, poskusite s pitjem naravnih sokov, aromatiziranih vod ali čajev, ki vsebujejo tudi veliko manj sladkorja.

PREBERI ŠE
8 živil, ki bi jih moral jesti vsak

Izogibajte se težki hrani

Predvsem vaš zajtrk naj vsebuje lahkotna živila in ne pretežke hrane. Posegajte po hrani polni vlaknin, kot so jabolka, oreščki, banane, jagodičevje in suhe slive. Idealna izbira je tudi jogurt s probiotikom.

Ne pozabite na gibanje.
Ne pozabite na gibanje.FOTO: Dreamstime

Gibajte se

Ljudje, ki se soočajo z napihnjenostjo telesa, se znajo zaradi slabega počutja zapreti v domove in počivati na kavču. To vsekakor odsvetujemo, saj je gibanje izrednega pomena, da odpravite nevščenosti, kot je napihnjenost. Sprehodite se, plavajte ali se odpravite na kratek tek. Kavč je namreč v tem primeru vaš največji sovražnik.

PREBERI ŠE
10 zdravih navad, ki bi se jih morale držati

Jejte bolj pogosto

Najslabša odločitev, ki jo lahko sprejmete, je manj obrokov na dan. To vsekakor ne bo pripomoglo k manjši napihnjenosti telesa, temveč boste dosegli ravno nasproten učinek."5 dnevnih obrokov, ki vključujejo zajtrk, kosilo in večerjo so nujni, ter vmes še dve malici. Redni obroki uravnavajo metabolizem in zagotavljajo uravnan krvni sladkor, kar preprečuje nihanja v energiji in tisto veliko željo po hrani, ki ni najboljša za nas, ki jo ponavadi dobimo, ko smo že zelo lačni,"svetuje Alja Dimic. Vaši obroki naj bodo manjši in pogostejši. Hkrati priporočamo, da si za posamezen obrok vzamete čas in hrano dobro prežvečite. 

Tri, štiri, zdaj! Naj se vaša borba z napihnjenostjo prične.

PREBERI ŠE
30 hitrih nasvetov prehranske strokovnjakinje za izgubo odvečnih kilogramov

Nikar ne preskakujte obrokov.
Nikar ne preskakujte obrokov.FOTO: iStock