Azori - evropsko otočje, ki vas bo pustilo brez besed

A.K
22.05.2019, 8:05
0
Če iščete idejo za naslednji dopust, potem vam bo prav prišel naš predlog treh evropskih otočij. To so Azori, Kanarski otoki in Madeira. Vsi nosijo naziv ’otoki večne pomladi’, vsi so dosegljivi z nizkocenovnimi prevozniki in na vseh boste nedvomno uživali. No, katerega boste izbrali vi?

AZORI

Nekje sredi Atlantskega oceana ležijo Azorski otoki. Prav zaradi njihove lege gre (vsaj za zdaj) še za manj turistično destinacijo, kjer z lahkoto najdete svoj mir. Ne pravijo zaman, da gre za pravo rajsko otočje, saj s svojim bujnim zelenjem, čudovitimi slapovi, termalnimi vrelci in slikovitimi klifi jemljejo dih slehernemu obiskovalcu. Včasih so bili dosegljivi le redki peščici ljudi, z uvedbo nizkocenovnih letalskih prevoznikov pa so postali dostopnejšim vsem vrstam popotnikov. 

Nekaj zanimivosti Azorov:

– Ležijo približno 1300 kilometrov zahodno od Portugalske in so vulkanskega izvora.

– Največji od devetih otokov je San Miguel, ki je tudi najbolj priljubljen med turisti.

– Obiščite plantažo čaja Cha Gorreana, kjer se lahko posladkate s sladoledom z okusom zelenega čaja.

– Če ste ljubitelji pohodništva, vas bo zagotovo prepričal najvišji vrh Azorov, to je gora Pico, visoka kar 2351 metrov. O veličastnem razgledu na sosednje otoke in prostrani Atlantski ocean sploh ne bomo izgubljali besed.

– Vredno ogleda je tudi jezero Lagoa de Santiago, ki leži v samem vulkanskem kraterju.

– Na otoku Faial vsem ljubiteljem živalskega sveta priporočamo plovbo med delfini in kiti.

– Na otoku Flores vaš čaka kar 20 slapov Fajazinha, ob nekaterih lahko celo zaplavate.

– MestoAngra do Heroismo,ki je pod UNESCO zaščito, je idealno izhodišče za bivanje in raziskovanje otoka.

Bujni gozdovi in jezera na Azorih
Bujni gozdovi in jezera na AzorihFOTO: iStock

PREBERI ŠE
7 kanarskih biserov, ki jih morate obiskati

MADEIRA

Tako kot Azori tudi otok Madeira leži v Atlantskem oceanu, le da je nekoliko bližje Kanarskim otokom. Je slikovit otok vulkanskega izvora, na katerega se lahko odpravite vse dni v letu. Tudi tu boste uživali predvsem ljubitelji pohodništva, kolesarjenja in narave, saj ne manjka bujnih gozdov, cvetličnih vrtov in krasnih razgledov na mogočne klife. Pravijo celo, da je Madeira veliko primernejša za avanturiste kot tiste, ki želijo samo ležati ob bazenu, saj s svojo izjemno naravo ponuja zares ogromno.

Pravljična Madeira
Pravljična MadeiraFOTO: iStock

Nekaj zanimivih dejstev o Madeiri:

– Je portugalski otok, vendar je bližje celinski Afriki kot Lizboni. Pravijo ji otok večne pomladi.

– Večina obiskovalcev se namesti v prijaznem mestu Funchal, kjer živi več kot polovica otočanov. Mesto sestoji iz klasičnih belih portugalskih hišk in majhnih cerkva s skrbno urejenimi vrtovi.

– Najvišji vrh Madeire se imenuje Pico Ruivo (1850 m).

– Globoke in nedostopne doline so imele v preteklosti predvsem funkcijo zaščite pred piratskimi napadi. Najbolj znana dolina na otoku je Curral das Freiras.

– Obala otoka predstavlja kombinacijo masivnih klifov in kamnitih plaž. Nekatere pečine veljajo celo za najvišje v Evropi.

– Na severozahodnem robu otoka se nahaja kraj Porto Moniz, ki je znan po svojih ’lava pool’ oziroma lava bazenih, ki se ob plimi napolnijo z vodo. Prizori, ki jim enostavno morate biti priča.

V mestu Funchal na Madeiri je vedno živahno.
V mestu Funchal na Madeiri je vedno živahno.FOTO: iStock

PREBERI ŠE
10 TOP evropskih destinacij za podaljšan vikend

KANARSKI OTOKI

Svež atlantski veter, neskončne plaže, idilični zalivi in pohodniške poti, ki obljubljajo najlepše razglede. Primerni so tako za počitnikarje, ki radi poležavajo ob hotelskih bazenih, kot tudi za neustavljive raziskovalce, ki obožujejo vsak korak proti neznanemu.Vsak otok je svet v malem in prav vsakega je vredno obiskati.

Fuerteveturaje drugi največji otok Kanarskega otočja z najvišjim vrhom Mount Jandi (807 m). Ima kar 150 kilometrov plaž, zaradi vetra pa ga najbolj obiskujejo prav deskarji in kajtarji. Obmorske sipine, čudovita ribiška mesta in plaže, kjer si lahko povsem sam, bodo predvsem navdušili tiste, ki ne marajo gneče. Na severu otoka je najbolj privlačno mesto Corralejo, na jugu pa Morro Jable.

Čudoviti Kanarski otoki
Čudoviti Kanarski otokiFOTO: iStock

Gran Canariaje otok krožne oblike, z najvišjim vrhom Pico de las Nieves (1949 m). Čeprav je celoten otok prava paša za oči, se največ turistov odloča za južni del otoka, kjer se nahajajo znamenite sipine Maspalomas in priljubljena letovišča. Otok zaradi pestre in raznolike pokrajine imenujejo tudi celina v malem.

Tenerifeje najbolj poseljen in največji med otoki. Najbolj ga zaznamuje čudovita vulkanska pokrajina, ki se razteza okoli ikoničnega ognjenika Pico del Teide(3718 m), na katerega se lahko pripeljete kar z gondolo. Na severnem delu otoka vas čakajo znameniti klifi Los Gigantes, ki spadajo med druge najvišje na svetu, na jugu pa je vredna ogleda visokogorska vasica Masca.

Lanzaroteje otok umetnosti, kjer lahko pridejo na račun tudi ljubitelji estetike in arhitekture. Na severnem delu otoka vas čaka čudovita razgledna točka Mirador del Rio, od koder sega pogled na mali otoček Isla Graciosa, v notranjosti pa prava ’vesoljska’ pokrajina – Nacionalni park Timanfaya, kjer je kar 300 ugaslih vulkanov.

Otok Lanzarote in razgled na Islo Gracioso
Otok Lanzarote in razgled na Islo GraciosoFOTO: iStock

PREBERI ŠE
Na obalo Amalfija ali raje v Cinque Terre?

NAGRADNA IGRA: Osvojite vikend paket za 2 osebi na hrvaški obali!

Z malo sreče lahko osvojite potovanje za 2 osebi v New York ali vikend na hrvaški obali. Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za neverjetne nagrade!