4 razlogi, zakaj morate obiskati čarobno Islandijo

J.V.
04.05.2019, 7:40
0
Na Islandiji, ki ji mnogi pravijo dežela med ognjem in ledom, govorijo jezik, ki spominja na vilinskega, ki ga govorijo v filmih Gospodar prstanov, kar nas pravzaprav ne preseneča, saj je tudi sama islandska pokrajina podobna tisti v filmih. Po drugi strani pa je Raykjavik pravo nasprotje dih jemajoči naravi. V mestu, ki prekipeva z modo, boste našli živahno nočno življenje. Kombinacija je resnično nekaj posebnega.

Islandija - 5
Islandija - 5FOTO: Flickr/Pixabay

Vrelci s termalno vodo

Sam otok je morda mrzel, a se lahko pohvali s številnimi termalnimi vrelci, ki ostanejo vroči tudi pozimi. Medtem ko se pozimi znoči, pa je v tem letnem času ena najlepših naravnih znamenitosti severni sij. Če se odločite Islandijo obiskati v pozimi, vas bo potovanje verjetno prišlo ceneje, saj večina turistov tja potuje poleti. Termalni vrelci in severni sij pa niso edina naravna lepota, ki jo tam enostavno morate videti. Pravi spektakel so tudi številni slapovi, ki v poletnih dneh ustvarjajo dih jemajoče mavrice.

Modra laguna je kot nalašč za namakanje.
Modra laguna je kot nalašč za namakanje.FOTO: Flickr/Pixabay

Ker na Islandiji ni veliko ljudi, z malo sreče lahko najdete svoj termalni vrelec in si privoščite sproščujoče kopanje v njem, medtem ko opazujete zasneženo pokrajino okoli sebe. A ne pozabite najprej preveriti vremenske napovedi in se pozanimati, po kateri poti se vrniti v mesto, če se bliža snežni vihar. Če v vas ni toliko avanturista, je tudi v mestu na voljo več bazenov s termalno vodo, kjer se ljudje družijo. To izgleda približno kot druženje v kavarni, le da je namesto tega v bazenu.

Pestro nočno življenje

V Reykjaviku je morda noč pozimi, a to nikogar ne moti. Vse zabave se tako in tako odvijajo ponoči. In ker je le malo krajev, kjer zahtevajo vstopnino, je obisk ene od zabav obvezen. Čeprav vesela ura traja do 23. ure, pa takrat ni še nikogar zunaj. Večina ljudi se tam ven odpravi okoli polnoči, a če ne želite izprazniti bančnega računa, vam svetujemo, da kljub temu ujamete vesele urice. Islandija namreč ni poceni država. Če si želite pristne islandske izkušnje, potem morate poskusiti njihovo vodko, ki jo izdelujejo zunaj Reykjavika in jo filtrirajo skozi kamenje lave.

Islandija - 2
Islandija - 2FOTO: Flickr/Pixabay

Dih jemajoča narava

Prebivalci Islandije verjamejo v škrate in za njih gradijo celo hiše. To je precej razumljivo, ko se enkrat odpravite v naravo. Poleg gora, termalnih vrelcev, gejzirjev in ledenih gora boste našli dih jemajoča naravna čudesa, kot jih niste videli še nikjer. Če na njih naletite ponoči, se bodo bleščali v mesečini, zaradi številnih zvezd pa boste ostali brez besed. Seveda si jih lahko ogledate tudi takrat, ko jih osvetljuje severni sij. Zaradi čarobne pokrajine boste tudi sami začeli verjeti v škrate.

Ledena jama pod ledenikom Vatnajökull
Ledena jama pod ledenikom VatnajökullFOTO: Flickr/Pixabay

Čarobne jame

So vam všeč barvite jame, ki izgledajo povsem neverjetno? Potem si jih na Islandiji enostavno morate ogledati. Po zaslugi številnih vukanov ima Islandija številne čudovite in nenavadne jame. Ker se sama klima med poletjem, ko je 24 ur na dan svetlo in zimo, ko je ves dan tema, močno spremeni, niso vse jame vidne v vseh vremenskih razmerah.

Jamo Gjábakkahellir, ki se nahaja v bližini Narodnega parka, je najbolje obiskati v poletnih mesecih, jami Leiðarendi in Bláfjöll pa sta popolna izbira pozimi. Na Islandiji lahko obiščete tudi vulkan, ki je izbruhnil pred 4 tisoč leti in je danes neaktiven, zato so možni ogledi. Za razliko od ostalih kraterjev se ta ni zgrudil po izbruhu, zaradi česar je neverjeten. Obiščete ga lahko z gondolo, do katere pa morate najprej priti peš.

Največja atrakcija na Islandiji, poleg domačinov, ki se zabavajo do zgodnjih jutranjih ur, je zagotovo narava.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.