5 razlogov, zakaj bi morale obiskati Malezijo

A.K
23.01.2019, 7:54
0
V primerjavi z ostalimi državami Malezija v resnici ni zelo pogosta izbira popotnikov in velikokrat služi le kot hiter postanek na njihovi azijski avanturi. Mnogi se odločijo za krajši obisk Kuala Lumpurja, potem pa odletijo naprej – proti priljubljeni Tajski na severu ali v Indonezijo na jugu. A ta južnoazijska država je tako zelo pestra, da vsak del nje govori svojo zgodbo. V njej se najde čisto vsak: ljubitelji zgodovinske dediščine, raziskovalci idiličnih otokov, mestni žurerji ali pa avanturisti, ki se želijo dotakniti divjih tropskih pragozdov. Da, vsak korak proti neznanemu vas v Maleziji nagradi. Obiskali smo jo tudi sami, zato smo vam z veseljem pripravili nekaj predlogov, ne glede ne to, kaj se vam zdi pri potovanjih najbolj pomembno.

Kuala Lumpur

Čeprav velja nenapisano pravilo, da je Kuala Lumpur mesto, ki te lahko navduši ali pa sploh ne, ga je po našem mnenju vredno obiskati. Prvi vtis je morda rahlo kaotičen, a po nekaj dneh v tem mozaiku različnih kultur, mine. Vreden obiska je kultni dvojček Petronas, ki v poznih urah zasije v vseh svoji veličini. Ljubitelje dih jemajočih razgledov čaka tudi stolp Menara, ki na prvi pogled rahlo spominja na tistega v Berlinu. Za tiste, ki imate radi tematske znamenitosti, priporočamo enega največjih parkov s pticami na svetu, v katerem se med njimi tudi prosto sprehajate. Seveda pa je tako kot v vsakem drugem večjem mestu priporočljivo, da obiščete različne četrti, saj ima vsak del mesta svojo zgodbo. Zelo zanimiva je denimo Kitajska četrt in ulica Petaling, kjer dogajanja ne manjka. Ljubiteljice modnih trendov se bodo zaljubile v številne trgovske centre najbolj prestižnih modnih znamk, eden od takšnih pa se nahaja prav v dvojčku Petronas.

Vibratni Kuala Lumpur, prestolnica Malezije
Vibratni Kuala Lumpur, prestolnica MalezijeFOTO: iStock

PREBERI ŠE
Azori - evropsko otočje, ki vas bo pustilo brez besed

Idilični otoki in sanjske plaže

Vsi vemo, kako zelo so priljubljeni Tajski otoki, kajne? Nič čudnega torej ni, da ima tudi Malezija, ki se na severu dotika Tajske, otoke, na katerih bi si zaželeli ostati za vedno. Med najbolj priljubljene na vzhodni obali sodijo otoki Perhetian, kjer si lahko v kakšni od lesenih kolib oddahnete od napornega vsakdana. Perhetiani imajo čudovite skrite zalive, majhne vasice in bujno zelenje. Poleg Perhetianov sta med popotniki priljubljena tudi otoka Tioman in Pulau Redang, kjer poleg ležanja na plaži lahko raziskujete tudi podvodni svet. Zahodna obala sicer nima tako lepih otokov kot vzhodna, a se vseeno najdejo otoki, kjer se splača ustaviti za nekaj dni – to so otok Pangkor, otok Penang in Langkawi. Ti sicer ne sodijo med tiste klasične rajske odklope, kjer se čas ustavi, a klub temu priporočamo obisk. Zakaj, berite naprej.

Sinje modro morje na otoku Perhetian
Sinje modro morje na otoku PerhetianFOTO: iStock

Zgodovinska in kulturna dediščina

V tem delu bi zlasti omenili mesto Georgetown, ki se nahaja na že zgoraj omenjenem otoku Penang in pa čudovito mestece Melaka. Obe mesti sta uvrščeni na seznam svetovne dediščine UNESCO, zakaj, pa postane jasno že na samem začetku obiska. Melaka se nahaja uro in pol vožnje proti jugu iz glavnega mesta Kuala Lumpur in je polna kolonialnih ostalin. Staro mestno jedro se skoraj v celoti bohoti v rdeči barvi, za zabavo pa poskrbijo številne kričeče rikše, s katerimi vas domačini zapeljejo na ogled mesta.Georgetown, ki se nahaja kar nekaj ur vožnje proti severu, pa navduši predvsem z ulično umetnostjo – grafiti, ki so med turisti izjemno priljubljeni.

Živahna in pisana Melaka
Živahna in pisana MelakaFOTO: iStock

PREBERI ŠE
10 TOP evropskih destinacij za podaljšan vikend

Neverjetna divjina

Tisti, ki načrtujejo bolj obširirno potovanje po Maleziji, na seznam zagotovo uvrstijo doživetja v tropskem pragozdu. Malezija je izjemno zelena dežela, zato ne manjka številnih nacionalnih parkov. Za vse ljubitelje narave tako priporočamo divjo džungelsko avanturo v majhnem krajuKuala Tahan, ki zahteva vsaj malo taborniškega duha. V pristni divjini se lahko preizkusite v hoji med drevesi (canopy), raziskujete najvišje vrhove deževnega pragozda in poslušate oglašanje živali. Tiste bolj pogumne pa čaka tudi spanje v jamah v družbi netopirjev, pajkov in drugih živalic. Ljubitelji zelenega pa pridejo na svoj račun tudi v malezijskem hribovju Cameron, ki slovi po neskončnih plantažah čajevcev, nasadih jagod in metuljevih farmah. Odlična izkušnja, ki je ne gre izpustiti.

Idilična čajeva polja v hribovju Cameron
Idilična čajeva polja v hribovju CameronFOTO: iStock

Še nekaj namigov:

– Če vam ostaja čas, potovanje po Maleziji združite še z obiskom Singapurja.

– Malezija ima izjemno razvit javni prevoz z nadstandardnimi avtobusi, tako da je potovanje po državi zelo udobno in enostavno.

– Najboljše obdobje za obisk vzhodne obale je od marca do septembra, zahodne pa od novembra do avgusta.

– Za bivanje do 30 dni slovenski državljani vize za vstop v Malezijo ne potrebujejo.

– Malezija je ena od najbolj razvitih držav jugovzhodne Azije.

PREBERI ŠE
5 TOP arabskih držav, ki bi jih morali obiskati

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.