7 top destinacij za neverjetno poceni poletni izlet

J.V.
12.06.2018, 8:00
Poletje, ki smo ga tako težko pričakovali, je tu in vsi se že neskončno veselimo več kot zasluženega dopusta, da si odpočijemo in napolnimo baterije za nove delovne podvige. Če ne drugega, lahko izkoristimo konce tedna za kratek pobeg na morje, si ogledamo kakšno evropsko mesto ali obiščemo katerega od številnih poletnih festivalov. A čeprav topli poletni dnevi prinašajo malo morje sladkosti, imajo tudi temno plat – gnečo na cesti. Da bi se izognili cestnim zastojem in pot do izbrane destinacije preživeli sproščeno, se lahko odpravite z vlakom. V nadaljevanju vam predstavljamo top poletne destinacije, do katerih bo pot z vlakom pravi užitek.

Ko prispete v Gradec si najprej privoščite kavo s smetano in se sprehodite po mestnih ulicah, nato pa lahko vsi željni raziskovanja pot nadaljujete do Dunaja.
Ko prispete v Gradec si najprej privoščite kavo s smetano in se sprehodite po mestnih ulicah, nato pa lahko vsi željni raziskovanja pot nadaljujete do Dunaja.FOTO: iStock

Turistične destinacije v Sloveniji, na Hrvaškem in drugod po Evropi v brezskrbnih poletnih dneh kar kličejo, da jih obiščemo vsaj ob koncih tedna. Zakaj pa ne?! Da bi vsaj za dan, dva ali tri ’izklopili možgane’ in pobegnili od stresnega vsakdanjika, ne potrebujemo veliko. In za piko na i se lahko izognemo tudi mukotrpni in dolgotrajni vožnji v gneči. Kako? Tako, da se na izlet odpravimo z vlakom in že čas na poti preživimo za druženje, igro in spoznavanja. Če nimate ideje, kam se odpaviti, smo za vas pripravili 7 top izletov, ki ponujajo oblico možnosti za raziskovanje in odkrivanje novih kotičkov, v poletnih mesecih pa ne manjka niti prireditev. In kar je najboljše, vsi izleti so zelo ugodni in v Budimpešto, Opatijo, Reko, Zagreb in Trst se laho odpavite že za od 9 evrov naprej! Za tiste, ki želite videti več, je zelo ugodna izbira vozovnica Interrail. Z vlakom pa so dosegljiva tudi letališča Gradec, Dunaj, München, Frankfurt, Trst in Benetke.

Do Gradca in naprej do Dunaja

Če do sedaj še niste obiskali Gradca, je to poletje odlična priložnost, da skočite na vlak in obiščete drugo največje avstrijsko mesto. Da bo pot zelo prijetna in udobna, vam predlagamo, da si privoščite pogostitev v restavracijskem vagonu ali pa se zleknite v kupe. Ko prispete v Gradec, si najprej privoščite kavo s smetano in se sprehodite po mestnih ulicah, nato pa lahko vsi, željni raziskovanja, pot nadaljujete do Dunaja. Vozovnice iz Ljubljane do Dunaja so na voljo že od 29 evrov naprej.

Med potjo boste lahko občudovali slikovito pokrajino in Blatno jezero, vlak pa vas bo pripeljal vse do središča Budimpešte.
Med potjo boste lahko občudovali slikovito pokrajino in Blatno jezero, vlak pa vas bo pripeljal vse do središča Budimpešte.FOTO: iStock

Prekrasna Budimpešta

Madžarska prestolnica velja za enega najlepših evropskih mest, obiščete pa jo lahko tudi z vlakom, in sicer že od 9 evrov naprej. Med potjo boste lahko občudovali slikovito pokrajino in Blatno jezero, vlak pa vas bo pripeljal vse do središča Budimpešte. Poleg številnih znamenitosti in mostov vas bo ta navdušila tudi z odlično kulinariko, ki jo ponujajo tradicionalne madžarske gostilne ali čardi.

Iz Opatije se lahko zapeljete z dvema direktnima vlakoma na dan še nekaj postaje dlje, do Reke.
Iz Opatije se lahko zapeljete z dvema direktnima vlakoma na dan še nekaj postaje dlje, do Reke.FOTO: iStock

Svetovaljanska Opatija

Če vas vabi vonj morja, potem je odlična izbira jadranska Nica, kot mnogi imenujejo Opatijo, ki velja za eno izmed najbolj turističnih destinacij na Hrvaškem. Očarala vas bo s svojo svetovljansko dušo, obenem pa je odlična izhodiščna točka za nadaljevanje poti z ladjo ali trajektom. Iz Opatije se lahko zapeljete z dvema direktnima vlakoma na dan še nekaj postaj dlje, do Reke. Železniška postaja v Reki se namreč nahaja v neposredni bližini obale. Enosmerna vozovnica iz Ljubljane vas bo stala le 9 evrov.

Do Pulja ali Splita

Gneči se lahko izognete tudi, če se odločite za izlet z vlakom do Pulja ali Splita, ki je največje in najpomembnejše mesto v Dalmaciji ter čudovito izhodišče za obisk katerega od bližnjih otokov oziroma nadaljevanje poti do Dubrovnika, Makarske riviere ... Pot iz Ljubljane do Pulj in nazaj vas bo stala 29 evrov, za vožnjo do Splita in nazaj pa boste odšteli 76,60 evra.

Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z največjo kakovostjo življenja.
Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z največjo kakovostjo življenja.FOTO: iStock

Nočni izlet do Züricha

Ste se že kdaj odpravili na nočni izlet? Privoščite si ga lahko iz Ljubljane do Züricha, in sicer so vozovnice na voljo že od 29 evrov naprej. Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z največjo kakovostjo življenja in ponuja številne možnosti za raziskovanje. Znana je tudi po živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi.

V Zagrebu se sprehodite po starem mestnem jedru, obiščite živalski vrt ZOO Zagreb, potovanje pa lahko nadaljujete proti Beogradu.
V Zagrebu se sprehodite po starem mestnem jedru, obiščite živalski vrt ZOO Zagreb, potovanje pa lahko nadaljujete proti Beogradu.FOTO: iStock

Do Zagreba in naprej v Beograd

Z vlakom je dosegljiva tudi hrvaška prestolnica, do katere se lahko zapeljete samo za 9 evrov. Po ponudbi City star pa lahko družina potuje še ceneje. Povratna vozovnica za dva odrasla in dva otroka iz Ljubljane do Zagreba namreč stane le 30,30 evra. V Zagrebu se sprehodite po starem mestnem jedru, obiščite živalski vrt ZOO Zagreb, potovanje pa lahko nadaljujete proti Beogradu. Za vstopnico iz Ljubljane boste odšteli 29 evrov, Beograd pa je tudi popolna izhodiščna točka za potovanja v notranjost Srbije ali na črnogorsko obalo.

Do Trsta in naprej

Le korak od priljubljenih ulic z modnimi butiki vas vsak dan iz Ljubljane pripelje SŽ avtobus. Ta namreč ustavi pri železniški postaji Trst, vozovnica pa stane le 9 evrov. Po dnevu nakupovanja in sprehajanja po mestnih ulicah priljubljenega italijanskega mesta lahko pot nadaljujete s hitrimi vlaki Le Frecce. Do Rima tako prispete že v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah. Po tej ponudbi so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino. Ugodna je tudi povezava do Pariza. 

Sponzorirana vsebina

Po dnevu nakupovanja in sprehajanja po mestnih ulicah priljubljenega italijanskega mesta, lahko pot nadaljujete s hitrimi vlaki Le Frecce.
Po dnevu nakupovanja in sprehajanja po mestnih ulicah priljubljenega italijanskega mesta, lahko pot nadaljujete s hitrimi vlaki Le Frecce.FOTO: iStock