3 razlogi, zakaj obožujemo Ljubljano

A.K
19.11.2018, 8:05
1
Ko ob prostih dneh razmišljamo, kam bi se lahko odpravili na krajši izlet, po krivici pozabljamo na tisto najbolj očitno. Kaj pa, če bi si za spremembo privoščili dan v Ljubljani? Ja, morda se sliši dolgočasno, a s pravim načrtom lahko dan v prestolnici naredite tako bogat in intenziven, da ga boste skoraj zagotovo želeli ponoviti. Ljubljana ni samo staro mestno jedro in nakupovalni centri, temveč tudi čudovita narava, ki jo obdaja. Preverite, kako si lahko organizirate dan v naši prestolnici.

1. Jutro na Barju …

Kje je lepše začeti dan kot na prostranem Barju, ki so ga umestili tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. Ker meri kar 160 kvadratnih kilometrov, idej, kaj tam početi, zares ne zmanjka. Če bi se radi samo malo sprehodili po prostranih poljih, opazovali srne in prisluhnili pticam, se lahko ustavite kjerkoli med Črno vasjo, Igom in Podpečjo. Vredna ogleda je tudi soteska Iški Vintgar, kjer se lahko sprehodite ob strugi Iščice in nadihate svežega zraka. Na južnem delu Barja je v zadnjem času zelo priljubljeno tudi podpeško jezero, na katerem ne manjka pomolov, kjer lahko naredite kakšno fotografijo. Ljubitelje znamenitosti bo zagotovo očarala Plečnikova cerkev svetega Mihaela, ki velja za eno njegovih najizvirnejših stavb, saj je pri njej uporabil tudi elemente grškega templja. Ko se naužijete narave, se podajte proti centru Ljubljane.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
V Trst po najlepše razglede in doživetja

2. Kosilo v starem mestnem jedru …

V strogem centru Ljubljane si lahko privoščite kosilo v enem od lokalov ob Ljubljanici. Izbire je za vse okuse in želje zares veliko. Po kosilu se sprehodite po nabrežju, ki se nadaljuje vse do Prul in Trnovskega pristana, kjer pridete do parka Špica, ki je nekoč veljal za mestno kopališče. Danes je zaradi urejenih mestnih površin in zelenega okolja izjemno priljubljeno zbirališče za mlade in stare. Tam si lahko privoščite kratko kavico z razgledom na ljubljanske splave in barke ali pa čez Hladnikovo brv skočite do botaničnega vrta v neposredni bližini. Če vam starega mesta še ni dovolj, se sprehodite ob Ljubljanici še v drugo smer, vse do Mesarskega mosta, ki neuradno velja za most zaljubljencev, saj na njem ne manjka ljubezenskih zaobljub v obliki ključavnic. V drugi polovici dneva, se lahko odpravite na bližnji hrib.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

3. Popoldne na Rožniku ali Šmarni gori

Če imate še kaj energije in volje, si lahko popoldne popestrite z obiskom Rožnika (391 m), od koder sega lep razgled na del Ljubljane. Nanj se lahko odpravite kar peš skozi park Tivoli, kjer imate na voljo številne rekreacijske poti različnih zahtevnostnih stopenj. Na vrhu Rožnika obiščite cerkev Marijinega obiskanja ali si oglejte Cankarjevo spominsko sobo. Zaradi slavnega pisatelja so vrh Rožnika poimenovali Cankarjev vrh. Če ste bolj aktivne sorte in želite več izzivov, pa se lahko namesto Rožnika odpravite na Šmarno goro (669 m), ki je posebej lepa v večernem času, ko Ljubljana zažari v lučkah. V tem primeru ne pozabite na svetilke in primerno obutev. Na vrhu se lahko okrepčate z domačimi dobrotami in zleknjeni v ležalnik (ja, tudi pozimi) uživate v lepem razgledu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Namig:Dan v Ljubljani lahko začnete tudi obratno. Če se boste odpravili na Šmarno goro v tem času, se bo zelo verjetno zgodilo, da se boste nad oblaki kopali v soncu, kar je v tem letnem času nekaj običajnega. Večer pa lahko končate s sončnim zahodom na Barju, ki velja za posebno doživetje.

PREBERI ŠE
Lepote Slovenije: svež alpski zrak, smaragdne reke in čudoviti razgledi