Istanbul: mesto, ki bi ga moral obiskati vsak

J.V.
03.12.2018, 7:58
1
Istanbul je mesto, ki bi ga moral vsaj enkrat v življenju obiskati vsak. Mesto je pravi koktajl sodobnosti, tradicije, zgodovine, kulture in vere, v katerem lahko na svoj račun pride vsak.

Istanbul je mesto, kjer se stikata Evropa in Azija in kjer se sodobno prepleta s starodobnim. Poleg tega, da boste lahko nakupovali do onemoglosti in barantali na bazarjih, si ogledovali čarobne zgodovinske stavbe in mošeje, je tudi mesto, kjer bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji dobre hrane.

PREBERI ŠE
Lepotica in zver: turška serija, ki vas bo v hipu zasvojila!

6 stvari, ki si jih mora v Istanbulu ogledati vsak

1. TOPKAPI PALAČA

Palača, ki je nekoč služila kot dom sultanov in njihovega harema, je danes ena najpriljubljenejših turških znamenitosti in srce otomanskega cesarstva. Gre za več stavb in paviljonov, ki so nanizani okoli štirih dvorišč, najlepši del palače pa so prostori harema. V teh so nekoč bivale sultanove žene in konkubine. V nekem trenutku je tam bivalo 474 žensk. Znotraj harema so bili sobe, posvečene tudi sultanovi materi, turškim kopelim, sultanovi prostori, soba za obrezovanje ... Skupaj je bilo več kot 400 sob. Danes je harem muzej ločen od palačnega kompleksa. 

Topkapi palača
Topkapi palačaFOTO: Jasmina Voler

Topkapi palača
Topkapi palačaFOTO: Jasmina Voler

Topkapi palača
Topkapi palačaFOTO: Jasmina Voler

Carigrad - 15
Carigrad - 15FOTO: Jasmina Voler

2. MODRA MOŠEJA

Ime je dobila zaradi notranjosti, ki jo zaznamuje več kot 20 tisoč ročno izdelanih modrih ploščic in velja za eno najbolj veličastnih mošej na svetu. Krasi jo kar šest minaretov, njen edinstveni pečat pa so zagotovo tudi verzi iz Korana in velika vitražna okna. Dandanes je glavna carigrajska mošeja, saj je Hagia Sofia preurejena v muzej.

PREBERI ŠE
Lepotne skrivnosti Turkinj, ki bi jih morale poznati

Modra mošeja
Modra mošejaFOTO: Jasmina Voler

Modra mošeja
Modra mošejaFOTO: Jasmina Voler

Carigrad - 25
Carigrad - 25FOTO: Jasmina Voler

3. BOSPORSKA OŽINA

30 kilometrov dolga ožina je naravna meja med Azijo in Evropo, vožnja po njej pa je med obiskom Istanbula 'must have'. Z ladje se vam bo odprl povsem drugačen pogled na mesto in njegove veličastne znamenitosti. Ožino prečkata dva viseča mostova, po njima pa se lahko sprehodite tudi peš in uživate v razgledu. In medtem ko Modra mošeja, Hagia Sofia in Taksim veljajo za najbolj turistično oblegane točke, so Bospor in njegove številne vasice pogosto spregledane. Tam ne boste našli množice turistov, zaradi česar je sprehod po Bosporju odlična ideja za vse, ki ne marate gneče.

Bospor
BosporFOTO: Jasmina Voler

Bospor
BosporFOTO: Jasmina Voler

Bospor
BosporFOTO: Jasmina Voler

4. HAGIA SOFIA

Nasproti Modre mošeje stoji Hagia Sofia, četrta največja cerkev na svetu, ki je danes preurejena v muzej. Njena največja značilnost so zlati bizantinski mozaiki in marmornati stebri, mošeja pa velja za enega največjih svetovnih arhitekturnih dosežkov. Stara je več 1400 let, njena veličastna notranjost pa bo navdušila vsakega. 

Carigrad - 24
Carigrad - 24FOTO: Jasmina Voler

Carigrad - 22
Carigrad - 22FOTO: Jasmina Voler

5. GRAND BAZAR

V mestu bodo na svoj račun prišle tudi vse strastne zapravljivke, ki si bodo lahko dale duška na Grand Bazarju in pokazale svoje sposobnosti barantanja. Zaradi številnih trgovinic in velikosti bazarja se na njem lahko 'izgubite' za več dni. Poleg bogate izbire torbic in modnih dodatkov, šalov iz kašmirja in nakita boste lahko okusili tudi tradicionalne turške dobrote, naredili zalogo čaja in začimb ...

Carigrad - 23
Carigrad - 23FOTO: Jasmina Voler

Carigrad - 10
Carigrad - 10FOTO: Jasmina Voler

Carigrad - 8
Carigrad - 8FOTO: Jasmina Voler

6. GALATA STOLP

Galata stolp je visok 60 metrov, njegovi začetki pa segajo v 6. stoletje, ko so ga uporabljali za nadzorovanje ladij. Danes je v njem tudi restavracija z večernimi predstavami, folk glasbo in trebušnimi plesi, z njega pa se ponuja tudi prekrasen razgled na mesto in Princesine otoke. 

Če ste bile tudi ve velike oboževalke turške serije Moja boš, vas bo razveselila novica, da 10.12. na POP TV prihaja nova turška ljubezenska drama Lepotica in zver, brez katere si v prihajajočih mesecih ne boste znale predstavljati življenja!

Prihaja nova turška ljubezenska drama!
Prihaja nova turška ljubezenska drama!