Izrael: destinacija, ki bi jo moral obiskati vsak

T.G.
31.07.2018, 7:41
0
Mešanica kultur, veroizpovedi, fantastične prihodnosti s svetovno zgodovino. Najbojše vseh svetov – v hrani, utripu mesta in ljudeh. Skrivnosten, a hkrati popolnoma odprt.

Ker je približno tako velik kot Slovenija, si lahko vzamete čas tako za poležavanje ob morju kot za turistične in zgodovinske oglede. Če kje, je pa v Izraelu teh toliko, da vam prej kot znamenitosti zmanjka časa.

TEL AVIV

Včasih prestolnica, danes drugo največje mesto je mondeno središče Bližnjega vzhoda in točka, ki postaja center hub večjih svetovnih poslovnih korporacij. Na vzhodni strani dolge pečene plaže, na zahodni pa kombinacija nizkih, arabskih hiš in visokih, modernih poslovnih stolpnic.

PREBERI ŠE
10 najlepših italijanskih plaž, ki jih morate videti

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

Na jugu je Tel Avivu priključen Jafo, stari del mesta, kjer se lahko izgubljate v ozkih uličicah tipčnih arabsko-puščavskih mest in si privoščite super hrano in zabavo po relativno ugodnih cenah. V Jafo dopoldne napolnijo nakupovalci v mestnih tržnicah in butikih, zvečer pa vanjo prihajajo željni zabave ali poletnega posedanja v najbližjem domačem baru.

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

JERUZALEM

Glavno mesto Izraela je stičišče in ena od glavnih točk treh ver: judovske, muslimanske in krščanske. Novi del Jeruzalema je popolnoma moderno mesto, ki je, v nasprotju s pričakovanjem, ogromno. Od glavne avtobusne postaje je približno 45 minut hoje do starega dela Jeruzalema, ki je tisto, za katerega bi lahko rekli, da drži velik del zgodovine tega sveta.

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

Na prvi pogled spominja na kombinacijo Dubrovnika z Baščaršijo, le da je tukaj močno opazna prisotnost različnih varnostnih sil. Znotraj starega dela najdete Zid žalovanja, Križev pot, Al-Aqsa mošejo, Baziliko Božjega groba in še mnogo drugih zgodovinskih točk.

PREBERI ŠE
7 top destinacij za neverjetno poceni poletni izlet

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

Na drugi strani starega dela Jeruzalema leži Ojska gora, ki nudi čudovit pogled na mesto, predvsem ob sončnem vzhodu, ko se sonce dviga izza hrbta. Pod Oljsko goro je eno največjih judovskih pokopališč, nekateri pravijo, da lahko ta grob po Oljsko goro odšteješ tudi 150.000 evrov in več.

Neverjetne zdravilne lastnosti Mrtvega morja

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

SEVER/SEVEROZAHOD - CEZAREJA IN HAIFA

Iz Tel Aviva proti severu pot teče večinoma ob morju, s pogledom na čisto vodo in urejene plaže. Po uri vožnje pride v Cezarejo, znamenito antično mesto in luko, ki jo je zgradil Herod Veliki in je bila administrativni center te province Rimskega imperija.

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

Še naprej proti jugu vas pot vodi do velikega pristaniškega mesta Haifa, ki ga boste zagotovo prepoznali po zamenitih vrtovih Bahai, ki se bohotijo iz turističnih slik Izraela podobno kot se na slikah Slovenije postavlja Blejski grad.

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

JUG/JUGOVZHOD,MRTVO MORJE IN MASADA          

Sicer si tako Izraelci kot Jordanci lastijo najnižjo točko na zemlji, je pa dejstvo, da se ob spustu proti Mrtvemu morju pot konča na več kot 400 metrov pod morsko gladino. Verjetno je resnica nekje na polovici zaliva, kjer se zdi meja med Jordanijo in Izraelom dosegljiva z nekaj zamahi kravla.

Ob robu Mrtvega morja se na nadmorski višini nekaj deset metrov nad morsko gladino nahaja znamenita Masada.
Ob robu Mrtvega morja se na nadmorski višini nekaj deset metrov nad morsko gladino nahaja znamenita Masada.FOTO: osebni arhiv

Občutek lebdenja v Mrtvem morju je resnično neverjeten.
Občutek lebdenja v Mrtvem morju je resnično neverjeten.FOTO: osebni arhiv

Občutek lebdenja v Mrtvem morju je resnično neverjeten. Plavati naprej skoraj ne gre, saj se v trenutku prevrneš na glavo. Plavanje na hrbtu pa se občuti podobno kot razvajanje na vodni postelji – brez kakršnega koli napora ležiš na hrbtu in bereš časopis, nežno pa te poboža kar precej slana voda.

PREBERI ŠE
Turška pravljica, ki vzame dih

Ob robu Mrtvega morja se na nadmorski višini nekaj deset metrov nad morsko gladino nahaja znamenita Masada, antična utrdba, zgrajena na osamelcu sredi puščave Negev, ki jo je zgradil Herod Veliki, v zgodovino pa je potonila leta 73 skupaj s spominom na množični samomor, s katerim se je končala prva judovska-rimska vojna ali velika judovska vstaja. Aktivni in vajeni puščavske vročine se nanjo lahko odpravite peš z zgornje strani, bolj ležerne pa čaka dobra tri minutna vožnja z gondolo s strani Metsade ob Mrtvem morju.  

Občutek lebdenja v Mrtvem morju je resnično neverjeten.
Občutek lebdenja v Mrtvem morju je resnično neverjeten.FOTO: osebni arhiv

Izrael
IzraelFOTO: osebni arhiv

CENE

Izraelske cene hrane v lokalih in trgovinah niso nič višje od povprečnih cen v evropskih velemestih, boste pa občutno več odšteli za karkšne koli alkoholne pijače. Ki jih, mimogrede, ne glede na subkulturo, dobite povsod.

Za najem apartmaja v centru starega dela dela Tel Aviva ali polpenzion v letovišču v kakšnem od obmorskih krajev ali Mrtvemu morju boste odšteli prbližno 50 € na nočitev na osebo, za bolj avanturistične pa so cene v hostlih lahko tudi do enkrat nižje.

Cene za najem avtomobila, koles, prevoze z avtobusom in ostalo so podobne kot pri nas. Plačujete v izraelskih šeklih, en šekel je dobre štiri evre.

Plačujete v izraelskih šeklih, en šekel je dobre štiri evre.
Plačujete v izraelskih šeklih, en šekel je dobre štiri evre.FOTO: osebni arhiv

ŠABAT IN KONCI TEDNA

Izrael je mešanica kultur, subkultur in veroizpovedi. Judovska vera zapoveduje Šabat, naš konec tedna in se začne v petek ob sončnem zahodu in konča v soboto ob sončnem zahodu. V tem času je v tradicionalno judovskih delih zaprto vse. V petek od 14.00 ure naprej do nedelje pa ne vozi tudi noben javni prevoz, kot so avtobusi in podobno.

Mrtvo morje je eden najbolj fascinantnih naravnih čudes na svetu. Pa veste vse o njem? TUKAJ si lahko preberete najbolj nenavadna dejstva o Mrtvem morju!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.