Ne, to ni pravljica, to je novozelandska resničnost

T.G.
04.08.2019, 7:59
0
Nobenih strupenih živali ali rastlin. Nobenega kraja, ki bi bil več kot 128 kilometrov oddaljen od morja. Največji naravni izvir tople vode na svetu. Fantastična narava, ki se spreminja vsakih petnajst minut poti. Pravljica? Film? Novozelandska resničnost.

Nova Zelandija
Nova ZelandijaFOTO: osebni arhiv

Aotearoa, maorsko ime za Novo Zelandijo, pomeni Dežela dolgega belega oblaka in v sebi nosi mističnost, ki se prebuja na vsakem koraku te otoške države. Večkrat je slišati, da je Nova Zelandija podobna Islandiji, ali morda celo Sloveniji. Res je, da na kakšnem koraku najdeš podobnost, a ta južnopacifiški biser je zagotovo eden najlepših skritih kotičkov na svetu.

Nova Zelandija je sestavljena iz dveh velikih otokov, Severnega in Južnega, ter manjših pripadajočih otočkov v Pacifiškem oceanu. Njena južna lega jo uvrša visoko na seznam med kraji, ki so najbližje Antarkiti oziroma južnemu tečaju.

Ta pravljični otok, pa je že večkrat gostil snemalne ekipe velikih filmskih produkcij, med drugim so na Novi Zelandiji snemali prizore Zgodb iz Narnije, Poslednjega samuraja, Wolwerineja, Vertikale smrti, Klavirja in King Konga. Najbolj znane pa so zagotovo filmske lokacije filmov Gospodar prstanov in Hobit.  

Tongariro Alpine Crossing: Mount Dumm in Mordor

Kdo ne pozna Mordorja, Črnih vrat in Sauronove utrdbe. Gore pogube in Hobita Froda. Filmske triologije Gospodar prstavov in njenega nadaljevanja trilogije Hobit. Verjetno ste slišali tudi, da je bila večina prizorov teh filmov posnetih na realnih lokacijah Nove Zelandije.

Na Severnem otoku se skriva najstarejši novozelandski naravni park Tongariro, ki si ga lahko ogledate z odhodom na dnevni hiking (sicer traja približno šest ur, a je primeren tudi za začetnike). V Gospodarju prstanov, bi mu rekli dežela Mordorja, saj se v parku skriva Gora pogube (Gora Ngauruhoe) ter nekaj drugih snemalnih lokacij.

Sicer pa je ta naravni park najbolj prepoznaven po smaragdnih jezerih, treh majnih jezerih modro-zeleno-vijoličnih barv, ki imajo močan vonj vulkanske pokrajine. Našli boste tudi nekaj nedelujočih vulkanskih kraterjev in jezer.

Nova Zelandija
Nova ZelandijaFOTO: osebni arhiv

Nova Zelandija
Nova ZelandijaFOTO: osebni arhiv

Edoras: Mount Sunday

Na južnem otoku, v gorski dolini med enimi najvišjih vrhov Nove Zelandije, nedaleč stran od jezera Tekapo, kjer si lahko ogledate eno najlepših zvezdnih nočnih kulis na svetu, leži gora Mount Sunday, filmsko mesto, na katerem je bila postavljena prestolnica Rohancev, Edoras.   

Poletne uspešnice na POP KINO prinašajo triologijo filmov Hobit. Ogledate si jih lahko naslednje tri nedelje, 4.8. 8.8., 11. 8. in 18. 8. ob 20. uri.

Hobbiton

Sir Peter Jackson je z zadnjih letih prejšnjega stoletja iskal idealno lokacijo za Šajersko, deželo Hobitov. Po preletu z letalom jo je našel na novozelandskem severnem otoku, Aleksandrovo kmetijo v Matamati. Skoraj eno leto je ekipa postavljala začasne oziroma provizorične hobitske luknje (skupaj 39), ki služile snemanju filmov Gospodar prstanov, ki je potekalo daleč stran od oči in kot skrbno varovana skrivnost. Po koncu snemanja in skladno s pogodbo so izvirne hobitovske hišice odstranili.

Deset let kasneje, pa so za snemanje triologije Hobit vasico obnovili, tokrat so uporabili prijaznejše in trajnejše materiale. Še danes na Šajerskem stoji 44 hobitovskih lukenj, znameniti hrast, krčma Pri koptiljavčku, kjer lahko poskusite pravo hobitovsko ingverjevo pivo in znameniti mlin. Ogledi po Hobitonu so vodeni, tudi dostop do tja je s posebnimi turističnimi avtobusi.

Nova Zelandija
Nova ZelandijaFOTO: osebni arhiv

Nova Zelandija
Nova ZelandijaFOTO: osebni arhiv

Nova Zelandija
Nova ZelandijaFOTO: osebni arhiv

Nova Zelandija
Nova ZelandijaFOTO: osebni arhiv