Razkrivamo 11 fotogeničnih destinacij tega poletja

A.K
01.07.2019, 7:49
0
Kaj se vam bolje sliši – vas Smrkcev, pastelne hiške ob obali ali pisana londonska četrt? Seveda je to le peščica od številnih slikovitih in nadvse fotogeničnih krajev, ki so popolna izbira za poletni oddih. Če se vam ne ljubi drenjati v najbolj obljudenih počitniških letoviščih, se potopite v pisano paleto barvitih vasi, mest in otokov, ki so prava paša za oči in dušo. Dobra ideja je tudi kombinacija obojega – teden ali dva lenarjenja na morju in nekaj dni raziskovanja teh čudovitih krajev.

Costa Nova, Portugalska

Le nekaj minut vožnje od mesta Aveiro, ki ga nekateri imenujejo tudi portugalske Benetke, se nahaja pisana Costa Nova. Priljubljena plaža je začela pridobivati sloves že v 19. stoletju, saj so se na njej zbirali umetniki in intelektualci. Največja posebnost plaže je nenavadna zbirka tradicionalnih lesenih hišk z imenom palheiros, pobarvanih v pisane črte. V preteklosti naj bi jih ribiči uporabljali kot skladiščne prostore, danes pa služijo kot kulisa za čudovite dopustniške fotografije.

Costa Nova
Costa NovaFOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
5 enodnevnih idej za izlet v Italijo

Otok Burano, Italija

Veliko turistov obisk Benetk združi tudi z obiskom čudovitega otoka Burano, ki je dosegljiv z vodnim avtobusom – vaporetom. Če ga še niste, si ga oglejte, saj je otok, ki ga obkrožajo beneške lagune, znan po dveh stvareh: tradiciji izdelovanja čipk in pisanih fasadah hiš, ki dajejo pravljični vtis. V zvezi s tem krožijo govorice, da so z barvanjem hiš v kričeče barve začeli prav ribiči, saj naj bi se s tem lažje razmejili od sosedov, hiša pa je tako bolj prepoznavna tudi z morja. Kakor koli že, otok je videti čudovito.

Torbole, Italija

Na slikoviti severni obali Gardskega jezera se nahaja mestece Torbole, za katerega je Goethe nekoč zapisal, da je "čudovito naravno in očarljivo mesto", in kako prav je imel. Tako po atmosferi kot po videzu je mesto na pol sredozemsko in na pol alpsko, kar mu daje poseben čar. Biser mesta zagotovo predstavlja majhno pristanišče, ki ga, če ga pogledate od daleč, obdajajo hiše v pastelnih tonih. Sicer pa je okoliš tudi izjemna lokacija za športnike po duši.

Torbole
TorboleFOTO: Shutterstock

Cinque Terre, Italija

Pravljičnih pet vasic Corniglia, Manarola, Riomaggiore, Vernazza in Monteroso al Mare, ki se razprostirajo na pečinah italijanske riviere, pobožajo dušo in sprostijo um vsem, ki jih obiščejo. Najbolj slikovit razgled na mavrične terasasto posejane hiške je nedvomno z morja, zato vam predlagamo izlet z ladjico in seveda vzpon na katero od razglednih točk. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč že Instagram, na katerem najdete širok nabor idej za najlepšo poletno fotografijo.

Juzcar, Španija

Ste vedeli, da prav zares obstaja vasica malih modrih bitij – Smrkcev? Ne, ne obstaja le v risanki, pač pa se malo naselje hišk, ki se bleščijo v odtenkih turkizno modre, nahaja v Andaluziji, natančneje v provinci Malaga. Obdaja jo slikovita gričevnata pokrajina, kjer boste z lahkoto našli idealen razgled na vas, ki se jo brez vsakega dvoma splača ovekovečiti. Zgodba, ki se skriva zadaj, pa sega v poletje leta 2011 – takrat naj bi se v okviru tržne kampanje za film Smrkci 3D odločili, da bodo eno od belih španskih vasic prebarvali kar v modro. No, če boste letošnje poletje raziskovali tiste konce, se splača ustaviti na Smrketini kavi.

Juzcar
JuzcarFOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
7 kanarskih biserov, ki jih morate obiskati

Kanal Nyhavn, Kopenhagen, Danska

Slikovita četrt NyhavnizKopenhagna je v preteklosti veljala za ’igrišče’ mornarjev, danes pa z ozkimi in pisanimi hišami velja za eno najbolj trendovskih območij v mestu. Zgrajene so bile v 17. in 18. stoletju, prvotno pa so bile namenjene revnejšemu sloju prebivalstva, medtem ko so bili impozantni dvorci na drugi strani kanala namenjeni eliti. Vredno vsaj nekajdnevenega postanka.

Reykjavik, Islandija

Če niste za vroče ali pa ste se letos odločili za skok v hladnejše države, potem je mesto Reykjavik kot nalašč. Najmanjše in najbolj severno mesto v Evropi je morda res izolirano, hladno in na trenutke tudi turobno, kar pa nikakor ne drži za domačine. Odsev njih samih se najbolj kaže v pisanih hiškah, ki še nabolj spominjajo na popolno postavljene Lego kocke. Zagotovo eno od najbolj fotogeničnih mest v Evropi.

Reykjavik
ReykjavikFOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Ne, to niso Maldivi. To je Albanija!

Notting Hill, London, Anglija

Morda v tej znameniti londonski četrti ne boste srečali Julie Roberts in Hugha Granta, boste pa zagotovo navdušeni nad pastelnimi ulicami, ki so prava paša za oči. Zapomnite si ime Portobello Road in sledite rdeči, modri in vijolični barvi. Predel je še posebej znan po karnevalu Nothing Hill in tedenskemu marketu Portobello Road, poleg tega pa imate na voljo polno ljubkih kavarnic, knjigarn in malih butikov. Ob naslednjem obisku Londona ga torej ne izpustite.

Otok Procida, Italija

Le streljaj od Neaplja in na drugi strani otokaIschia leži mali otoček Procida, ki velja za biser neapeljskega zaliva. Ta majhen vulkanski otok se ponaša z idiličnim pristaniščem, v katerem se zdi, kot bi se ustavil čas, na obali pa se razprostirajo stare hiške v rožnatih, modrih in rumenih odtenkih. Po našem mnenju je to ena od letošnjih top izbir za kratek poletni oddih.

Procida
ProcidaFOTO: Shutterstock

Sighisoara, Romunia

Skoraj stavimo lahko, da še niste slišali za najbolj barvito mesto v RomunijiSighisoara. Umeščeno je na seznam svetovne dediščine Unesco, kako tudi ne, saj predstavlja fascinantno kombinacijo saksonske arhitekture, gotskih detajlov in srednjeveških legend. Med znamenitosti sodijo tudi pisane hiše, ki so posejane po tankih in zvijuganih ulicah.

PREBERI ŠE
Seznam, ki ga potrebujete, če se odpravljate na dopust