TOP doživetja na božičnih sejmih

A.K
02.12.2018, 9:29
0
Zadnji mesec v letu s seboj prinese tudi težko pričakovane sejme, ki popestrijo že tako praznično vzdušje. Utripajoče lučke, okraski vsepovsod, v zraku se vije vonj toplih napitkov, stojnice pa kar kličejo po tem, da jih obiščemo in kupimo kakšno malenkost zase in najbližje. Decembrski sejmi so doživetje za vse čute, sploh če jih obiščete s tistimi, ki jih imate najraje. Ste vedeli, da so se božični sejmi začeli v Nemčiji? Za popolno izkušnjo doživetja smo zbrali vse tiste stvari, ki jih enostavno morate doživeti, če se boste odpravili tja.

Za tradicionalne božične sejme so značilne lesene kočice okrašene z lučkami, lokalne dobrote, božični okraski in seveda praznično vzdušje. Kljub temu, da božični sejmi izvirajo iz Nemčije, so se skozi čas razširili po vsem svetu. Lahko bi rekli, da sovpadajo tudi s časom adventa, ki se začne štiri tedne pred božičem. A za pristno izkušnjo se podajte tja, kjer se je vse začelo - v Nemčijo.

Božični sejem v Frankfurtu.
Božični sejem v Frankfurtu.FOTO: iStock

PREBERI ŠE
Tisti, ki prej postavijo božično drevesce, so srečnejši

1. Zbiratelji skodelic

Ste vedeli, da v Nemčiji skoraj na vsakem božičnem sejmu strežejo kuhano vino v posebnih tematskih vrčkih, ki so praznično obarvani. Namesto plastičnih kozarcev za enkratno uporabo si privoščite kuhano vino v vrčku, ki ga lahko tudi odkupite. Nekateri ponudniki zaračunavajo ob kuhanem vinu še depozit (2 do 4 evre) za vrček. Če te možnosti ni, si na stojnici s spominki privoščite kakšnega unikatnega in ročno izdelanega, ki vas bo vedno znova spominjal na praznični duh.

2. Kuhano vino,praznični punč in grog z medom

Nad kuhanim vinom so običajno navdušeni tudi tisti, ki niso največji ljubitelji vina. Pravilno kuhano vino je začinjeno s klinčki, zvezdastim janežem, cimetom in agrumi. Na nemških sejmih je sicer pogostejše rdeče kuhano vino, a se povsod dobi tudi bela različica. Poskrbljeno je tudi za najmlajše in tiste, ki ne pijejo alkohola, in sicer z brezalkoholnim kuhanim vinom ter številnimi drugimi okusnimi zimskimi napitki – vročo čokolado, grogom, kakavom z začimbami,

Ste zbiratelj skodelic? Potem so božični sejmi kot nalašč.
Ste zbiratelj skodelic? Potem so božični sejmi kot nalašč.FOTO: iStock

2. Stojnice za gurmane

Na božičnih sejmih je prostor tudi za vse tipične lokalne dobrote, ki bi jim jih lahko zavidali marsikateri priznani kuharski chefi, zato pojdite na sejem lačni. Ponudba se sicer razlikuje od mesta do mesta, a obstajajo jedi, ki jih skoraj zagotovo najdete povsod. To so: Kartoffelpuffer (krompirjeve palačinke), Spätzle (jajčni rezanci), Stollen (kruh s oreščki, začimbami in kandiranim sadjem).

3. Srca in medenjaki

Kljub temu da pravijo, da so lectova srca in številni medenjaki veliko bolje videti, kot pa imajo v resnici okus, jih številni kupijo prav zaradi spomina. Če bi radi svoji boljši polovici ali najbližjim polepšali dan, kupite ta tradicionalni spominek, ki pa ni nujno v obliki srca. Če vas muči radovednost, kakšnega okusa je, naj vam zaupamo, da gre za neke vrste medeni piškot, začinjen s koriandrom, nageljnovimi žbicami, oreščki, kardamomom in kandiranim sadjem.

Privoščite si okusne zimske napitke.
Privoščite si okusne zimske napitke.FOTO: iStock

4. Božični okraski

Kljub temu, da na nekaterih stojnicah še vedno prodajajo cenene okraske, narejene na Kitajskem, pa najboljši božični sejmi še vedno ponujajo ročno oblikovane izdelke, ki nosijo posebno vrednost. Če iščete kaj unikatnega za spomin ali obdaritev najbližjih, kupite kakšen izdelek za dekoracijo doma. Kaj pa morda leseni Hrestač?

PREBERI ŠE
Gin kroglice za novoletno jelko obstajajo in mi jih hočemo!

Najbolj priljubljeni božični sejmi v Nemčiji:

- Christkindlesmarkt, Nuremberg

- Lucia Christmas Market, Berlin

- Striezelmarkt, Dresden

-Leipzig Christmas Market

PREBERI ŠE
Pozabite na kuhano vino, to zimo pijemo kuhan gin

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.