Zakaj na road trip s prijateljicami? Zato!

A.K.
14.08.2018, 7:53
0
Poletje je čas za sprostitev, polnjenje baterij, prijatelje, odkrivanje novih krajev in za vse tisto, kar čez leto nimamo časa. In ker je pred nami še kar lep košček dni, ki obljubljajo brezskrbnost, je zdaj idealen trenutek za načrtovanje daljšega ali krajšega pobega s prijateljicami. Kaj pa, če bi tokrat pustila ob strani vse destinacije, na katere ne prideš drugače kot z letalom in se odpraviš na road trip? Po pripovedovanjih vseh tistih, ki so se že podali na takšno pot, ti zagotavljamo, da ti ne bo žal. Kaj potrebuješ? Ščepec drznosti, nekaj izvirnih idej, dobro prijateljico ali več njih in pa seveda cilj. Preberi si nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pri organizaciji te nepozabne avanture, in preveri, zakaj bo to izkušnja, ki je ne boš nikoli pozabila.

Z avtomobilom boš odkrila vse tisto, kar pri potovanju z letalom ne moreš.
Z avtomobilom boš odkrila vse tisto, kar pri potovanju z letalom ne moreš.FOTO: Amos Bar-Zeev

"Ni važen cilj, ampak pot," pravi ena od modrih misli in za road trip to še kako drži. Gre za posebno avanturo, ki – če jo želimo zares izživeti – zahteva veliko mero spontanosti. Le tako doživimo tisti neverjeten občutek svobode in domov prinesemo zvrhan koš zabavnih fotografij, neprecenljivih spominov in želje po še. Ni važno ali se odpravite na road trip po Sloveniji ali jo mahnete v druge države, pomembno je le, da se odločite in greste.

Če še nisi povsem prepričana, si preberi 5 ključnih razlogov zakaj na roadtrip:

1. Ker boš poskusila nekaj novega in zapustila varno cono udobja

Običajno so vsa potovanja povezana s širjenjem obzorij in pridobivanjem novih izkušenj, kar je pri road tripu še bolj intenzivno. V avtomobilu ste prepuščene samo vašim idejam in zamislim, brez potovalnega agenta, ki bi vam krojil pot in načrte. Ni to še posebej vznemirljivo? Takšen način potovanja zagotovo zajema osebnostno rast, saj boste vse pomahale domači in varni coni udobja v slovo in se naučile, da je kontrolo včasih dobro pustiti na stranskem tiru. Šele takrat, ko gremo izven svojih okvirjev, doživimo stvari, ki jih drugače nikoli ne bi. 

2. Z avtomobilom boš odkrila vse tisto, česar z letalom ne moreš

V primerjavi z organiziranimi izleti in potovanji, je pri načrtovanju road tripa zelo priročno to, da imaš popolnoma vse niti v svojih rokah in da nimaš fiksnih urnikov. Datum odhoda in prihoda, čas postankov, ki se lahko brez težav podaljšajo tudi na več dni in pa seveda spontanost. Vse je prilagojeno vašim željam in prioritetam ter seveda nepričakovanim zanimivim stvarem, ki jih boste doživele na poti. Ko boš izbrala mesto ali državo, v katero se želite podati, je vsa organizacija v vaših rokah.

V izogib kasnejšim zapletom se dogovorite, kako se boste izmenjevale pri vožnji, sploh, če je ta daljša
V izogib kasnejšim zapletom se dogovorite, kako se boste izmenjevale pri vožnji, sploh, če je ta daljšaFOTO: rawpixel

Spoznala boš nove ljudi in odkrila skrite kraje

Kaj je boljšega za spontano odkrivanje skritih kotičkov kot road trip? Ne glede na to, ali boste zanimive kraje imele že prej načrtovane, pa boste na poti zagotovo našle tudi bisere, ki jih ni v nobenem turističnem vodiču. Poleg tega boste na poti srečevale in spoznale toliko zanimivih ljudi, da se boste ob prihodu domov čudile, koliko novih kontaktov imate. Če ga še nimaš, morda srečaš celo ljubezen svojega življenja, kdo ve.

Prijateljice boš spoznala še v drugi luči

Biti skupaj 24 ur na dan je privilegij in izziv obenem, zato bodi že doma pozorna na to, da s seboj povabiš tiste prijateljice za katere veš, da bi takšen način potovanja sploh zmogle. Vedeti je potrebno, da takšni izleti niso za vsakogar in prijateljice, ki imajo raje poležavanje na plaži, brezskrbne počitnice s knjigo v roki in kontrolirano okolje raje pustite doma. Takšna pot je zagotovo zalogaj, a obenem tudi priložnost, da se s prijateljicami spoznate še v drugi luči in doživite stvari, ki vas bodo povezovale za vedno.

PREBERI ŠE
10 top tatujev za vse popotniške navdušenke

Ne glede na to ali boste imele kraje, kjer se boste ustavljale že prej načrtovane, pa boste na poti zagotovo našle tudi bisere, ki jih ne boste želele izpustiti
Ne glede na to ali boste imele kraje, kjer se boste ustavljale že prej načrtovane, pa boste na poti zagotovo našle tudi bisere, ki jih ne boste želele izpustitiFOTO: iStock

Naučila se boš sponatnosti in si dvignila samozavest

Ker je vsaka pot nepredvidljiva in nikoli ne veš, kaj se ti lahko na njej pripeti, boš s takšne avanture gotovo prišla bogatejša za številne izkušnje. V življenju se boš lažje soočala s stresom, postala boš bolj spontana in pripravljena na improvizacijo, kar bo dvignilo tvojo vero vase.

Pred odhodom ne pozabi na:

- v izogib kasnejšim zapletom se dogovorite, kako se boste izmenjevale pri vožnji, sploh, če je ta daljša

- izbor najljubših glasbnih hitov s katerim si boste popestrile dolge kilometre

- fotografski aparat, ki razvija fotografije v istem trenutku in album, v katerega boste dodajale fotografije z zabavnimi pripisi

- prigrizke in dovolj tekočine

- seznam ’moramo videti’ stvari in krajev

- telefonske številke ljudi, na katere se lahko obrnete po nasvet v primeru zagate

PREBERI ŠE
10 najlepših italijanskih plaž, ki jih morate videti

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.