Modni kos, ki je navdušil Anelo, bo tudi vas

J.V.
13.09.2019, 8:11
"Zavedno sprejemam kot pomemben dejavnik pri kakovosti življenja, in ne samo kot trenutni trend, da si 'in'," pravi priljubljena blogerka, modna navdušenka in strastna popotnica Anela Šabanagić, ki jo njeni sledilci poznajo pod vzdevkom Streetchatella. "Vsako leto sem bolj predana nakupu manj kosov, ki pa so zato bolj kakovostni, zdržijo dlje in še pozitivno vplivajo na naše okolje." To je tudi eden od razlogov, zakaj jo je navdušila nova Conscious kolekcija blagovne znamke H&M, ki že nekaj časa podpira izdelavo oblačil in modnih dodatkov iz recikliranih materialov. Ker si želi, da bi trajnostna moda postala vodilni modni trend, te vabi, da se ji pridružiš pri nakupovanju in tudi ti postaneš zavedna. In zadovoljna.

Kako bi opisala svoj modni stil?

Ne preveč opredeljen, precej sproščen in klasičen, pa vendar vedno presenetim z detajlom "drugačnosti".

Je moda zate način izražanja in nekaj, pri čemer si lahko kreativna? Kje ponavadi črpaš svoj modnih navdih?

Zagotovo je tudi način izražanja. Moda je tako kot kuhinja, kjer se z različnimi sestavinami/kosi oblačil res lahko izražaš in si daš duška. Navdih pa je odvisen od letnega časa, države, v kateri se nahajam, in priložnosti, za katero ustvarjam stajling.

Njen modni stil je praktičen, preprost in udoben.
Njen modni stil je praktičen, preprost in udoben.FOTO: Robert Leskovar

Kako dosledno slediš modnim trendom in kateri te je v zadnjem času najbolj navdušil?

Modni trendi so zaradi dela v modni industriji vedno prisotni v mojem življenju. Včasih me navdušijo in jih z veseljem vključim v svoj osebni slog, velikokrat pa se tudi ne najdem v trendih, ki so v danem trenutku izpostavljeni, zato gre veliko njih kar mimo mene. Eden tistih modnih muh, ki jo vedno izkoristim, je zagotovo vsak nov trend superg, ki ustrezajo skoraj vsakemu stajlingu, saj sama nisem ljubiteljica petk.

Iz katerih modnih kosov je sestavljen ta hip tvoj najljubši modni stajling?

Dober jeans, kakšen lep top, bele supergice in črna usnjena jakna – klasika.

Koliko pozornosti posvečaš materialu, iz katerega so oblačila narejena, in njegovi kakovosti?

Vedno bolj. Sploh odkar sem imela možnost od blizu spoznati in sodelovati z Matejo Benedetti, ki je ustvarila nemogoče – naravni in reciklirani materiali in najboljša mogoča kakovost.

Kakšno je tvoje mnenje o hitri modi?

Na žalost je hitra moda zelo, še preveč, prisotna na trgu, tako da smo, hoteli ali ne, vsi malo krivi za njen obstoj z nakupi poceni in nekakovostnih izdelkov. Se je pa sama poskušam čim bolj izogibati

Kakšno mesto pa ima v tvojem življenju trajnostna moda?

Ko je človek mlad in služi svoje prve "dinarčke", težko razume ali si privošči kose, ki izhajajo iz trajnostne mode, zato sem tudi sama vsako leto bolj predana nakupu manj kosov, ki pa so zato bolj kakovostni, zdržijo dlje in še pozitivno vplivajo na naše okolje. Oziroma vsaj ne negativno.

PREBERI ŠE
Prijavi se in osvoji šoping v vrednosti 300 evrov!

Se ti zdi, da oblačila kupujemo preveč masovno, namesto da bi kupili tisto, kar res potrebujemo in bomo lahko nosili nekaj let? Da dajemo prednost količini pred kakovostjo? Kako bi ti spremenila to mišljenje?

Nizka cena spodbuja hipne odločitve za nakup. Dve stvari pa vseeno pomagata pri spremembi tega ravnanja. Hitro ugotoviš, da izdelki, kupljeni v trgovinah s hitro modo, po dveh pranjih že izgubijo prvotno obliko zaradi slabe kakovosti, druga stvar pa je vsesplošno vedno bolj glasno spoznavanje, kaj se dogaja z okoljem.

Anela je strastna popotnica in modna navdušenka.
Anela je strastna popotnica in modna navdušenka.FOTO: Robert Leskovar

Uporaba izraza zavedno se v družbi vedno bolj uporablja kot boljši način vedenja in življenja. Kaj tebi pomeni zavedno življenje in kako ga vključiš v svoje vsakodnevno življenje?

Zavedno sprejemam kot pomemben dejavnik pri kakovosti življenja, in ne samo kot trenutni trend, da si "in"! Sama se trudim zavedno odločati pri majhnih vsakodnevnih stvareh za boljšo kakovost življenja danes in čim manj posledic za prihodnost. Zelo sem navdušena nad vedno več ponudbe v trgovinah z živili in čistili, ki nudijo ponovno polnjenje izdelkov, ali pa H&M-ovo akcijo staro za novo, ko prineseš stara oblačila in dobiš simbolično vrednost pri nakupu novih.

Zakaj se sama vedno več odločaš za trajnostna oblačila? Je kakšen poseben razlog? Zakaj ti je to pomembno?

Iz že zgoraj navedenih razlogov, boljša kakovost je prvi razlog, če pa s tem pripomorem k boljšim obetom, je to dodaten plus!

Trajnostna moda, trajnostni izdelki, trajnostna ličila. Vse se vrti okoli trajnosti in skrbi za planet. Bi rekla, da se večina ljudi tega danes že bolj zaveda in so spremenili svoj odnos do okolja?

Vsekakor. Sem optimistka in zaupam v ljudi. Vsesplošno mislim, da smo na pravi poti, pa vendar bo potrebnih še valiko majhnih korakov za konkretne spremembe.

Kako bi ti vplivala na potrošnike, da bodo pri potrošnji bolj trajnostni?

Ljudje se lahko spreminjamo samo z védenjem nečesa in razumevanjem tega. Zato imajo glavne vloge izobraževanje, osveščanje potrošnikov in podjetij.

Kako velik vpliv imajo po tvojem mnenju znani in influencerji? Tudi sama čutiš odgovornost?

Influencerji/mediji na sploh imajo danes velik vpliv pri ljudeh. Velikokrat na žalost napačnega. Zato se zagotovo čutim odgovorno, kaj in kako komuniciram s svojimi sledilci.

Mislim, da je odlično širiti besedo o trajnosti in življenju bolj prijaznemu življenjskemu slogu. Ali imaš še kakšne bloge ali vire, ki jih lahko priporočiš bralcem?

Meni najljubša na to temo je naša Matea Benedetti, ki premika gore s svojo zgodbo v svetu trajnostne mode.

V novi Conscious kolekciji blagovne znamke H&M jo je navdušil karirast suknjič.
V novi Conscious kolekciji blagovne znamke H&M jo je navdušil karirast suknjič.FOTO: Robert Leskovar

Je še kakšen trajnostni problem, za katerega meniš, da ga je treba nujno postaviti v središče pozornosti?

Plastika. Vse okoli nas je obdano s plastiko, imamo pa toliko načinov za zmanjšanje uporabe le-te.

Za nekoga, ki želi začeti bolj trajnostni življenjski slog, kaj bi priporočila, da je njegov prvi korak?

Vsak izmed nas mora sam pri sebi uvideti, kje in na kakšen način lahko pripomore k trajnostnem/boljšemu življenjskemu slogu. Koraki so zelo majhni, pa vendar, če bi vsak izmed nas naredil en majhen korak, bi to bil velik korak za vse nas.

Nekaj lahkih in hitrih sprememb, ki jih lahko bralci naredijo ta konec tedna, da postanejo njihove lepotne in wellness rutine bolj trajnostne?

Uporaba naravnih domačih sestavih za nego obraza ali piling telesa je ena izmed njih.

Osvojite nepozaben šoping v H&M z eno od influencerk!

Med vsemi, ki boste izpolnile spodnjo prijavnico, bomo 20. 9. 2019 izžrebali 4 srečnice, ki se bodo podale na nepozaben šoping izlet z influencerko po njihovi izbiri, v vrednosti 300 evrov. 

Sponzorirana vsebina