10 turških plaž, ki jih preprosto morate obiskati!

Ma.K.
02.08.2019, 13:37
0
Slovenci smo bili dolgo zvesti dopustovanjem na sosednjem Hrvaškem, a ker so ti v zadnjih nekaj letih močno podražili počitniške aranžmaje ter cestne in trajektne pristojbine, se vse več posameznikov in družin odloča počitnice preživeti drugje – med drugim tudi v Turčiji, ki trenutno velja za eno najprivlačnejših destinacij. To gre pripisati večim dejavnikom: ugodnim cenam, lepemu vremenu in topli vodi vse do pozne jeseni, prav tako pa tudi prelepim plažam. V nadaljevanju vam predstavljamo deset najlepših!

Turčija se je v zadnjih letih razvila v eno najprivlačnejših počitniških destinacij na evrazijskih tleh. Kar zadeva Slovenijo, gre to v prvi vrsti zagotovo pripisati ugodnim aranžmajem, ki večinoma vključujejo all inclusive storitve, prav tako pa tudi dobrim letalskim povezavam, gostoljubnosti in prelepim plažam, v objemu katerih lahko uživamo tudi še takrat, ko je pri nas že premrzlo za kratke rokave.

Država, ki se lahko pohvali z izjemno bogato zgodovino, nudi dom več kot 7.200 kilometrom precej raznolikega obalnega pasu s številnimi skritimi zalivi, ki jih pred zunanjim svetom čuvajo ruševine starodavnih civilizacij in na katerih se vsekakor splača preživeti kakšen sončen dan ter se namakati v kristalno čistem morju. Da boste lažje našli te slikovite plaže, smo pobrskali po različnih turističnih spletnih straneh, pregledali revizije popotnikov in sestavili seznam desetih najlepših turških plaž, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Blue Lagoon, Ölüdeniz

Blue Lagoon, Ölüdeniz
Blue Lagoon, ÖlüdenizFOTO: Shutterstock

Ölüdeniz velja za najbolj slavno turško plažo, ki je posledično v najvišji sezoni tudi najbolj turistično oblegana. A še vedno se da najti skrite kotičke, kjer gneča ni prehuda. Eden takih je denimo Blue Lagoon oziroma Plava laguna, ki se nahaja v zaščitenem nacionalnem parku, kjer Egejsko morje sreča Sredozemlje. To je nedvomno eden najbolj znanih turških peščenih obalnih pasov in po mnenju nekaterih tudi eden najlepših na svetu. Morje se iskri v stotinah odtenkov modre, gorovje Babadag v zaledju pa predstavlja popolno izhodišče za vse ljubitelje jadralnega padalstva. Vsekakor ena najbolj čudovitih plaž vzhodnega Sredozemlja!

Cleopatra, Alanya

Cleopatra Beach, Alanya
Cleopatra Beach, AlanyaFOTO: Shutterstock

Alanya je že vrsto let priljubljeno letovišče slovenskih gostov, prav tako pa tudi plaža Cleopatra, zavidanja vredna kombinacija naravnih lepot, prestižnih namestitvenih kapacitet in spremljajoče infrastrukture. Vse našteto je krivo, da je ta plaža med najbolje ocenjenimi v Turčiji. Obsega približno 2,5 kilometra dolgo obalo drobnega belega peska, ob katerega buta valovito morje, v zaledju pa se nahajajo številne trgovinice, kavarne in restavracije, ki ponujajo izjemne razglede. Plitvo, kristalno čisto Sredozemsko morje je idealno za kopalce vseh starosti, konstantni valovi pa za ljubitelje različnih vodnih športov.

Patara, Gelemiş

Patara Beach, Gelemiş
Patara Beach, GelemişFOTO: Shutterstock

Plaža Patara s razteza vzdolž turške riviere – enega najprivlačnejših obalnih pasov v Evropi, ki se nahaja v bližini starodavnega likijskega mesta Patara. Gre za vrhunsko, 18 kilometrov dolgo (in s tem tudi najdaljšo turško) plažo, ji je raj za ljubitelje narave in se lahko pohvali s številnimi apnenčastimi vrhovi, valovitimi peščenimi sipinami in dobro ohranjenimi arheološkimi ostanki, ki zagotavljajo slikovito kuliso bleščečemu turkiznemu morju. Plaža se nahaja na območju nacionalnega parka, bogatega z različnimi vrstami ptic in gnezdišči ogroženih vrst želv. Je ena najdaljših, pa tudi najbolj slikovitih in neokrnjenih plaž ob Sredozemskem morju, ki se jo vsekakor splača obiskati!

Iztuzu, Dalyan

Iztuzu Beach, Dalyan
Iztuzu Beach, DalyanFOTO: Shutterstock

Tudi plaža Iztuzu predstavlja enega pomembnejših evropskih habitatov za gnezdenje želv. Poleg tega se ponaša z mehkim zlatim peskom, plitvo, kristalno čisto vodo in kopico kioskov, v katerih strežejo pravi turški čaj in tradicionalne palačinke gözleme. Plaža, ki jo je z ene strani pomagala izoblikovati delta reke Dalyan, z druge pa Sredozemsko morje, je zagotovo ena največjih eko-atrakcij, ki ponuja idiličen prostor za plavanje, sproščanje in mirno poležavanje na soncu, daleč stran od glasnih resortov ter neskončne množice turistov.

Konyaalti, Antalya

Konyaalti Beach, Antalya
Konyaalti Beach, AntalyaFOTO: Shutterstock

Poleg Alanye, Kemerja, Sidea in Beleka, je Antalya ena izmed petih najbolj priljubljenih turška počitniških destinacij med slovenskimi turisti. Če ste jo že kdaj obiskali, ste morda kakšen dan že preživeli tudi na plaži Konyaalti, ki velja za eno osrednjih priobalnih točk destinacije, saj ponuja vse, kar potrebujete za popoln sončen počitniški dan. Razteza se med apnenčastimi mestnimi skalnimi pečinami, slikovitim gorovjem Beydağları in živahnim vodnim parkom Aqualand ter tako predstavlja idealen kraj za vse, ki si želijo zabave na in ob vodi. Obdajajo jo nastanitveni in hotelski kompleksi vrhunske kakovosti, okolica pa je polna trgovinic, restavracij in kavarn, iz zavetja katerih lahko uživate ob pogledu na čudovito obmorsko kuliso. Zvečer se lahko odpravite bodisi na sproščujoč sprehod po priobalni promenadi ali pa se znorite v katerem izmed številnih nočnih klubov.

Cirali, Kemer

Cirali, Kemer
Cirali, KemerFOTO: Shutterstock

Plaža Cirali se nahaja približno uro vožnje južno od Antalye v še enem izjemno priljubljenem letovišču – Kemer. Velja za dragulj med turškimi plažami, ki je z ene strani obsijan z bleščečimi modrimi vodami, z druge pa obdan s spektakularno gorsko pokrajino. Na enem koncu se nahajajo ruševine Olymposa (Tahtalı Dağı), nad njimi pa se dvigujejo večni plameni starodavne gore Chimaera, območja, kjer se iz kamnin valijo metan ter drugi plini in predstavljajo izvor mitološke pošasti, imenovane Chimera. Cirali je zagotovo ena najbolj idiličnih plaž na tako imenovani Turkizni obali, ki navdušuje tako ljubitelje narave kot tudi zgodovine, predvsem pa vse, ki se želijo sprostiti v zavetju čudovite, neokrnjene narave ter uživati v kopanju in sončenju.

Kaputaş, Kaş

Kaputaş Beach, Kaş
Kaputaş Beach, KaşFOTO: Shutterstock

Plaža Kaputaş se nahaja tik ob priobalni cesti, ki povezuje turški sredozemski mesti Kaş in Kalkan. Popotnika tukaj hitro zaslepita, prav tako pa tudi povsem očarata bleščeča peščena plaža ter čisto turkizno morje. Nahaja se ob ustju kanjona, zato ni čudno, da se ta majhen delček raja pogosto znajde na naslovnicah številnih potovalnih brošur in vodičev. Da bi dosegli tiho, idilično plažo, se morate spustiti po strmem stopnišču, sestavljenem iz 187 stopnic, a vsi, ki so že kdaj obiskali plažo Kaputaş, radi poudarijo, da je podoba, ki jo ugledate na koncu, vredna vsakega koraka navzdol in (pozneje) navzgor. A tudi, če niste ravno rekreacijski tip človeka ali pa si dopust želite preživeti povsem brez fizičnih naporov, nič hudega: dih jemajoč je tudi pogled od zgoraj, zato se vsekakor splača ustaviti na tem koščku Turčije.

Icmeler, Marmaris

Icmeler Beach, Marmaris
Icmeler Beach, MarmarisFOTO: Shutterstock

Za vse, ki si na dopustu želijo dobršno mero adrenalina, bo turška plaža Icmeler prava izbira. Gre za točko, kjer boste našli pestro ponudbo različnih vodnih športov: od parasailinga, do smučanja na vodi in potapljanja. Nahaja se približno 8 kilometrov južneje od mesta Marmaris in ponuja popoln paket zabave, adrenalina, sprostitve in navdušenja. Azorno morje, zlati pesek in cela vrsta morskih živali so sinonim tega koščka Turčije, za slikovito kuliso pa skrbijo bližnja ribiška vasica in okoliški gozdovi, ki kraju vsekakor dajejo poseben čar.

Lara, Antalya

Lara Beach, Antalya
Lara Beach, AntalyaFOTO: Shutterstock

Plaža Lara je ena najbolj obiskanih plaž turškega priobalnega mesta Antalya. Ponaša se z znakom modre zastave, kar pomeni, da je po evropskih standardih ena najbolj čistih ter brezhibno urejenih plaž v Evraziji. Če ob tem dodamo, da jo obdaja še kristalno čisto morje, je jasno, zakaj je tako zelo priljubljena med turisti z vseh vetrov. Peščen priobalni pas obdajajo številni kioski in kavarne, v katerih se lahko okrepčate in uživate v čudovitem sproščujočem razgledu na sončni zahod. Na plaži Lara je živahno do poznih večernih (včasih celo jutranjih) ur, zato je pravi kraj za vse, ki si na dopustu želijo pestrega dogajanja in zabave.

Kabak, Fethiye

Kabak, Fethiye
Kabak, FethiyeFOTO: Shutterstock

Plaža Kabak je še en v nizu čudovitih osamljenih zalivov ob Turkizni obali. Nahaja se nedaleč stran od Doline metuljev (Butterfly Valley), kjer prebivajo nekatere najbolj edintvene vrste metuljev. Kabak ni močno obljudena plaža, zato predstavlja idealen kraj za vse, ki si želijo dopust preživeti v pristnem idličnem turškem vzdušju, sploh če ste ljubitelji narave, joge, kampiranja in pohodništva. Če želite priti do majhne, lepe plaže, boste namreč morali prehoditi nekaj malega pohodniške poti. Že z vrha klifa se odpira nepozaben razgled na peščeno enklavo in globoko modrino Sredozemskega morja in čeprav utegne spust po kamniti pečini morda izgledati nekoliko zastrašujoč, so si tisti, ki so plažo že obiskali, enotni, da se napor vsekakor izplača. Nagrada je sproščujoče uživanje v miru, ob mehki toplini čistega peska in plitvini mirnega morja.

 

Viri, uporabljeni pri raziskovanju: Telegraph.co.uk, TripAdvisor.com, Theculturetrip.com, Goturkeytourism.com, Travelaway.me, Traveltriangle.com, Touropia.com, Themediterraneantraveller.com, Lonely Planet