Vse, kar morate vedeti, če načrtujete dopust na Tajskem!

Ma.K.
09.08.2019, 13:02
0
Večina strastnih popotnikov se bo strinjala, da bi morala biti Tajska obvezno na seznamu dežel, ki jih je nujno potrebno obiskati. Dežela prijaznih ljudi in čarobnih sončnih vzhodov ter zahodov sodi med izjemno priljubljeno turistično destinacijo, saj je enostavna za raziskovanje, cenovno ugodna in zelo gostoljubna dežela. En obisk skoraj zagotovo ne bo dovolj, da bi si ogledali vse magične kotičke te velike dežele, zato smo pripravili seznam krajev in znamenitosti, ki jih nikakor ne gre izpustiti, še prej pa vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo med popotovanjem prišli še kako prav!

Kraljevina Tajska je obmorska država jugovzhodne Azije, ki je že vrsto let pravi magnet za popotnike z vsega sveta. Poleg ugodnih cen turiste ponavadi prepričata zlasti gostoljubje ter sproščenost, ki ju boste med potovanjem po drugih podobno ogromnih državah sveta le težko našli. Tajci so vedno nasmejani in zanesljivi ljudje: za le nekaj evrov vam bodo brez težav uredili vse, kar si boste zaželeli: od namestitve in dobrega obroka, pa vse do izletov in transporta med različnimi kraji ter otoki.  Tudi zato Tajsko mnogi priporočajo kot optimalno izbiro za prvo potovanje v lastni režiji, saj se je tam praktično nemogoče izgubiti do te mere, da ne bi več našli poti domov.

Kdaj naj Tajsko?

Tajska je 51. največja država sveta in se po velikosti lahko primerja s Francijo, zato je potrebno dopustovanje na tem koščku sveta zelo dobro načrtovati, da si lahko v nekaj tednih ogledate čim več znamenitosti ter ob tem še uživate na rajskih plažah. Zaradi tropskega podnebja vam bo čez vse leto toplo, a poznavalci pravijo, da je najbolj optimalen čas za obisk te države med novembrom in februarjem, ko so temperature znosne in ni dežja. Prav tako lahko Tajsko (zlasti severne dele) obiščete tudi med marcem in junijem, ko so temperature že zelo visoke, manj pa je primerno obdboje od junija do oktobra, ko vlada deževna doba in so tropske nevihte ter vlažna klima del vsakdanjika. So pa takrat cene letalskih kart in namestitev najcenejše!

PREBERI ŠE
Seznam, ki ga potrebujete, če se odpravljate na dopust

Če se boste po Tajskem potepali manj kot 30 dni, vizuma ne potrebujete, za daljše potovanje pa morate zanj zaprositi na tajskem konzulatu. Je pa tudi pri krajših potovanjih pomembno, da je vaš potni list veljaven vsaj še 6 mesecev, da imate (vsaj navidezno) dokazilo o povratnem letalskem prevozu kot dokaz, da boste v državi res manj kot 30 dni in ime vsaj ene namestitve (pa tudi, če tam ne boste prenočili), saj morate ta podatek zapisati na imigracijski kartonček. Denarna valuta, ki se uporablja na Tajskem je tajski baht in jih lahko menjate v vseh večjih mestih ali pa jih dvignete na bankomatih. Za obisk otokov si je priporočljivo denar zamenjati vnaprej, saj se lahko zgodi, da ni bankomata ali so menjalni tečaji v guest housih zelo slabi.

Slikoviti templji na eni in rajske plaže na drugi strani - vse to je Tajska.
Slikoviti templji na eni in rajske plaže na drugi strani - vse to je Tajska.FOTO: Shutterstock

V kolikor veljate za bolj predvidljivega popotnika, ki ima rad vse vnaprej skrbno načrtovano, je namestitve med potovanjem po Tajskem pametno rezervirati vnaprej, sicer pa lahko prenočišča v večini države brez težav najdete tudi sproti, saj jih veliko svoje kapacitete ne oglašuje na svetovnem spletu in lahko za ugodno ceno dobite precej dostojno prenočišče. V tej državi najdete vse: od luksuznih hotelskih namestitev, do apartmajev, tako imenovanih guesthouse namestitev in hostlov, v skrajnem primeru pa lahko prenočite tudi v viseči mreži na kateri izmed plaž. Namestitev si je pred dokončno potrditvijo in plačilom pametno ogledati v živo, kljub že tako nizkim cenam pa se lahko poskusite dogovoriti še za cenejše bivanje.

PREBERI ŠE
10 turških plaž, ki jih preprosto morate obiskati!

Raj za ljubitelje riža in rezancev

Tudi v kulinaričnem smislu bo na Tajskem zagotovo vsak našel nekaj zase. Ponudba hrane je ogromna in obsega tako petična kosila in večerje v prestižnih restavracijah kot poceni obroke za evro (ali še manj) na uličnih stojnicah, pri katerih pa se je najbolje zaustaviti tam, kjer boste videli gnečo domačinov. V osnovi se v tajski kulinariki plepleta pet osnovnih okusov: sladko, kislo, pikantno, slano in grenko. Glavni tajski specialiteti sta riž (khao) in rezanci (sen), ki jih v nešteto variacijah kombinirajo bodisi z mesom bodisi z zelenjavo – ali mešanico obojega. Poleg tega se splača poskusiti tudi sveže ribe, curry, številnim jedem pa so že v osnovi dodani ribja omaka, svež koriander, limonina trava ter limetin sok. Vsekakor države ne smete zapustiti, brez da bi poskusili riževe rezancePad Thai, ali pa rezance s svinjino Ba mii Muu daeng, juho Tom kha gai, curryje Gaeng ped, Gaeng kheow-waan ali Gaeng som ter lepljivi riž Khao lam.

Tajska slovi po izjemni ulični hrani.
Tajska slovi po izjemni ulični hrani.FOTO: iStock

Edino, pri čemer morate biti na Tajskem pozorni, je uporaba čilija; domačini ga namreč uživajo v velikih količinah in je veliko bolj pekoč kot tisti, ki ga poznamo pri nas, zato ob naročilu opozorite, kako pekočo jed si želite. Glede na vročino ter visoko vlažnost bo kar zadeva pijačo najbrž prva izbira voda, ki pa naj bo ustekleničena in dobro zaprta, pazljivost se priporoča tudi pri uporabi ledu. Prav tako so med turisti izjemno priljubljeni kokosova voda neposredno iz oreha, pa številni sveži sadni sokovi ter ledeni čaj, ki je precej bolj sladek kot pri nas in običajno postrežen s kondenziranim mlekom. Glede na to, da originalna energijska pijača z rdečim bikom v logotipu izvira prav iz Tajske, boste tukaj našli tudi poplavo tovrstnih pijač, a naj opozorimo, da bodo te brez mehurčkov, nekoliko gostejše in da bodo vsebovale večje količine kofeina. Alkoholne pijače bodo nekoliko dražja izbira, a turistom še vedno povsem dostopna, dobro pa je vedeti, da med polnočjo in 11:00 dopoldan, ter v popoldanskem času med 14.00 in 17.00 velja splošna prepoved prodaje alkohola.

Priljubljena pijača na Tajskem je kokosova voda neposredno iz oreha.
Priljubljena pijača na Tajskem je kokosova voda neposredno iz oreha.FOTO: Shutterstock

Kako potovati po Tajski?

Tajska se lahko pohvali z zelo dobro urejenimi transportnimi povezavami med različnimi deli države ter otoki, tako da premikanje med kraji ne bo težava. V velikih mestih lahko uporabite taksi, ki je zelo ugoden, če se boste le uspeli dobro zbarantati oziroma boste voznika uspeli prepričati, da vklopi taksimeter. Prav tako lahko za manjše razdalje skočite tudi v znameniti tuk-tuk, za krajša potovanja med mesti pa se splača preizkusiti tudi songthaewe, manjše tovornjake oziroma pick-upe, ki so običajno opremljeni z dvema klopicama za sedenje. Za vse primere pa velja: za ceno se dogovorite, še preden se usedete v prevozno sredstvo! Če ste radi neodvisni od javnega prometa, lahko razmislite tudi o najemu oziroma izposoji skuterja ali motornega kolesa, s katerim boste zlasti na otokih najlažje raziskovali okolico. Za daljše relacije bo verjetno bolj primeren najem avtomobila, a pozor! Zaradi vročine raje plačajte malenkost več in si izposodite avtomobil z brezhibno delujočo klimatsko napravo, ki vam bo močno olajšala potovanje.

Večje razdalje boste na Tajskem najlažje premagovali z avtobusom ali vlakom. Avtobusna mreža je zelo dobro razvita, v ponudbi pa imajo več različnih kategorij avtobusov, primernih za vse želje ter okuse. So udobna in poceni možnost potovanja, je pa pred rezervacijo dobro preveriti ocene različnih ponudnikov na spletnih straneh, kjer popotniki delijo ter ocenjujejo svoje izkušnje, saj je med njimi tudi veliko prevarantov. V vsakem primeru pa bodite pripravljeni na močno kllimo, zato kakšna jopica ali šal v izogib prehladu kljub zunanji vročini zagotovo ne bosta odveč. Druga priročna in udobna možnost potovanja med mesti je vlak (zlasti spalni vagoni), ki dobro povezuje vse večje kraje države; od Chang Maija na severu pa vse do malezijske meje na jugu. Ker so (predvsem na bolj priljubljenih razdaljah kot sta Bangkok in Chang Mai) vozovnice hitro razprodane, jih je priporočljivo kupiti vsaj nekaj dni vnaprej. To vam lahko za minimalno provizijo uredijo v kateri koli lokalni turistični agenciji, tudi v najbolj odročnih krajih.

Za krajša potovanja med tajskimi mesti se splača preizkusiti songthaewe, manjše tovornjake oziroma pick-upe, ki so običajno opremljeni z dvema klopicama za sedenje.
Za krajša potovanja med tajskimi mesti se splača preizkusiti songthaewe, manjše tovornjake oziroma pick-upe, ki so običajno opremljeni z dvema klopicama za sedenje.FOTO: Shutterstock

Na otoke se lahko odpravite z ladjami ali čolni, katerih ponudbe je prav tako mogoče najti na vsakem koraku, a je zaradi prihranka časa bolj priporočljivo vsaj del popotovanja med mesti opraviti z letalom. Večina se namreč ne zaveda razsežnosti države, dokler je ne obišče in je soočena z neskončnimi razdaljami med kraji, ki si jih želi obiskati. Znotraj Tajske in v sosednje države lahko letite s številnimi nizkocenovnimi ponudniki (med najbolj znanimi je Air Asia) po zelo ugodnih cenah. Če si letalske karte rezervirate že kakšen mesec prej, jih lahko dobite po precej ugodnih cenah, ki niso dosti višje od transferjev z busom/vlakom.

PREBERI ŠE
Špela Urbanc o odhodu na Bali: Šlo je za željo po novi izkušnji in svobodi.

Najbolj priljubljene turistične točke Tajske

In končno tisto najpomembnejše: katere tajske kraje se obvezno splača obiskati? To je v prvi vrsti odvisno od želja in zanimanj posameznika, vsekakor pa v osnovi ne gre zamuditi snorkljanja in potapljanja na otokih, ogleda tajskega boksa Muay Thai, sproščanja z originalno tradicionalno tajsko masažo in za tiste bolj aktivne še trekinga med plemeni na severu države, pa še kaj bi se našlo. V državo boste najverjetneje vstopili s pristankom v Bangkoku in od tu imate dve možnosti: bodisi v glavnem mestu preživite prvih nekaj dni, da začutite njegov utrio in se privadite na tajsko kulturo, bodisi takoj nadaljujete pot in si najprej ogledate preostale kraje, Bangkok pa si pustite za konec in tam za nakupovanje ter zabavo zapravite še zadnji denar, namenjen za dopust.

V Bangkoku se vsekakor splača ogledati Veliko palačo (Grand Palace), veličasten kompleks, zgrajen konec 18. stoletja, ki še danes velja za uradno rezidenco kraljeve družine.
V Bangkoku se vsekakor splača ogledati Veliko palačo (Grand Palace), veličasten kompleks, zgrajen konec 18. stoletja, ki še danes velja za uradno rezidenco kraljeve družine.FOTO: Shutterstock

♦ Bangkok

V glavnem mestu 24 ur na dan vladata gneča in hrup, na kar se je potrebno navaditi. Prenočišče je najbolje najti v okolici ulice Khao San Road, kjer je veliko zabave, poceni ulične hrane, možnosti nakupovanja in lokalnih turističnih agnecij, ki vam lahko uredijo enodnevne izlete po okoliških krajih ter številnih templjih. Bolj kot si želite miru, daljša naj bo odmaknjenost nastanitve od tega dela mesta – a že 10 minut hoje stran je scena veliko bolj umirjena, tako da vam ni treba iti predaleč. Med znamenitostmi se vsekakor splača ogledati Veliko palačo (Grand Palace), veličasten kompleks, zgrajen konec 18. stoletja, ki še danes velja za uradno rezidenco kraljeve družine. V njem boste našli tudi Tempelj smaragdnega Bude, ki pa ga zaradi gneče lahko preskočite in si raje v miru ogledate katerega izmed pristnejših in mirnejših svetišč; med najbolj priljubljenimi so denimo templji Wat Phra, Wat Arun, Wat Pho, Wat Saket ... Tako ob obisku palače kot templjev spoštujte lokalno kulturo in bodite pozorni na izbiro oblačil: dolge hlače ali krilo, najmanj kratka majica z rokavi čez ramena, nič naj ne bo oprijeto.

Plavajoča tržnica Damnoen saduak
Plavajoča tržnica Damnoen saduakFOTO: Shutterstock

Potem, ko glavno mesto doživite na kopnem, si ga lahko v precej večjem miru ogledate še z ladjico po reki Chao Phraya in njenih kanalih. Na voljo je kup turističnih ponudnikov, a najbolj edinstveno izkušnjo boste doživeli, če se na pot odpravite z javno ladjico, ki služi transportu med deli mesta in je skorajda zastonj. Ponudila vam bo dober vplogled v lokalni utrip mesta in vas popeljala do mnogih znamenitosti, ki bi jih sicer morda celo spregledali. Ustaviti se splača denimo na kateri izmed plavajočih tržnic: bodisi turistično Damnoen saduak, bodisi bolj lokalne Amphawa, Khlong Lat Mayom ter Bang Nam Phueng. Nič manj edinstvena izkušnja ne bo niti tržnica na tirih Maeklong, obisk vikend marketa v Chatuchaku ter šov namiznega tenisa v Pat Pongu.

♦ Ayutthaya

Historične templje in njihove ostanke si lahko ogledate tudi v približno 80 kilometrov oddaljenem mestu Ayutthaya, kamor se lahko iz Bangkoka odpravite na eno- ali večdnevni izlet. V zgodovinskem parku se nahajajo ostanki druge prestolnica Sijamskega kraljestva, ki so bili v 18. stoletju povsem uničeni, do danes pa so jih veliko v dobršni meri uspeli restavrirati. Če imate dovolj časa, bo za raziskovanje najbolj primeren najem kolesa, ki pa se ga splača najeti šele, ko prečkate reko s čolnom – na drugi strani so najemi cenejši. V mestu si splača ogledati mnoge zgodovinske templje ter njihove ostanke (najbolj znani so Wat Chaiwatthanaram, Wat Ratchaburana, Wat Mahathat, Wat Lokayasutharam, Wat Phra si Sanphet, Wat Phu Khao Thong ...), Narodni muzej Chao Sam Phraya, kamp slonov, kjer lahko dejansko jahate slone, poletno palačo Bang Pa-in Palace ter cerkev Sv. Jožefa.

V zgodovinskem parku mesta Ayutthaya se nahajajo ostanki druge prestolnica Sijamskega kraljestva, ki so bili v 18. stoletju povsem uničeni.
V zgodovinskem parku mesta Ayutthaya se nahajajo ostanki druge prestolnica Sijamskega kraljestva, ki so bili v 18. stoletju povsem uničeni.FOTO: Shutterstock

♦ Provinca Kančanaburi

Ob obisku Tajske se vsekakor (vsaj za dan ali dva) splača obiskati tudi provinco Kančanaburi (Kanchanaburi), kjer si lahko ogledate svetovno znani most na reki Kwai, ki so ga leta 1942 v vsega nekaj mesecih zgradili vojni ujetniki in ki naj bi zahteval več kot sto tisoč žrtev. Ob mostu si tako lahko goledate vojno pokopališče, kjer so pokopane žrtve gradnje tega mostu, nato pa se lahko zapeljete na drugo stran, vse do narodnega parka Sai Yok. V bližini se nahajajo tudi slikoviti slapovi Erawan, ki jih povezuje lepa ter urejena pot, v okolici pa je mogoče najti še številne druge slapove, jame in naravne bazene s toplo, vročo in hladno vodo, imenovane 'hot springs'. Včasih so popotniki lahko obiskali tudi Tempelj tigrov, ki so ga pred leti zaradi suma zlorabe živali zaprli, letos pa ga je nadomestil Safari Park Open Zoo, kjer lahko celo delate kot prostovoljec, sprehajate tigre, skrbite za žirafe, slone, opice (...) ali pa ga obiščete kot turist, se zapeljete med živalmi, jih nahranite in se jih dotaknete.

Slikoviti slapovi Erawan v provinci Kančanaburi.
Slikoviti slapovi Erawan v provinci Kančanaburi.FOTO: Shutterstock

♦ Chiang Mai

V kolikor vas bo pot iz prestolnice popeljala proti severu države, se nekaj dni vsekakor splača ostati v šestem največjem tajskem mestu Chiang Mai, ki je pravo nasprotje od hrupnega Bangkoka. Je sicer še vedno veliko, a mnogo bolj sproščeno, obdano z gorami in bujnim podeželjem ter tako odlična iztočnica za treking ture, saj boste na njih lahko srečali gorska tajska plemena in znamenite dolgovratke – pripadnice plemena Padaung, ki okrog vratu in gležnjev že stoletja nosijo debele obroče (nekoč iz zlata, danes iz bakrat) ter z njimi poudarjajo svojo lepoto, bogastvo in položaj. Čeprav je tradicija pred leti skoraj povsem zamrla, so jo zaradi turizma obudili in danes plemenu predstavlja vir preživetja.

Chian Mail
Chian MailFOTO: Shutterstock

Tudi Chiang Mai se lahko pohvali s številnimi templji, med katerimi se splača obiskati predvsem 600 let starega Wat Chedi Luang, ki je bil nekoč dom kipa Smaragdnega Bude, pa Wat Phra That Doi Suthep, do katerega vodi 300 stopnic, Wat Suan Dok, ki je zgrajen na vrtovih monarhov in v zvoniku katerega je shranjen pepel mestne kraljeve družine, ter Wat Umong, ki je zgrajen v notranjosti gore. Obiščete lahko tudi enega najstarejših templjev mesta Wat Pan Tao, zvečer pa uživate ob pogledu na Wat Sri Suphan. Dneve si lahko popestrite še z obiskom 3D umetniškega muzeja, umetnostne galerije Wattana, muzeja starodobnih avtomobilov ali muzeja insektov in naravnih čudes. Oči si lahko spočijete na cvetočih vrtovih parka Royal park Rajapruek, v slonjem parku Maetang pa si lahko ogledate te mogočne živali in jih celo hranite.

♦ Bo Sang

Če vam bo čas dopuščal, se lahko iz Chiang Maia z javnim prevozom za drobiž odpravite na enodnevni izlet v mesto Bo Sang, kjer že več kot sto let po posebni obrtniški metodi, ki izhaja iz sosednjega Mjanmara, ročno izdelujejo dežnike. Mesta nikakor ne boste mogli zgrešiti, saj je polno dežnikov – tako na ulicah, kot v trgovinah in celo na avtobusnih postajah, ki jim sendo delajo veliki uliti modeli iz plastike, najbolj zanimivo pa je, da zaradi unikatne izdelave prav noben dežnik ni enak drugemu. So pisanih barv, opremljeni z raznoraznimi poslikavami, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Zaradi razvoja turizma boste težko našli pristno obrniško delavnico, zato se bo treba zadovoljiti z ogledom proizvodnje v kateri izmed večjih delavnic, prilagojenih turistom. Ogledali so boste lahko vse faze proizvodnega procesa: od pridobivanja papirja z namakanjem koščkov murkinega debla v vreli vodi, do rezljanja ročajev, povezovanja ogrodja dežnika, vodoodpornega premazovanja in poslikave. Dežniki so različne velikosti in namembnosti, od tega pa je odvisna tudi uporaba materiala (svila, papir, blago). Na voljo so v najrazličnejših velikostih: od tistih, s katerimi krasimo sadne kupe, do onih, ki nam delajo senco na domači terasi. Najboljše pri vsem pa je, da so kljub unikatnosti cenovno dostopni za tako rekoč vsak žep.

V mestu Bo Sang že več kot sto let po posebni obrtniški metodi ročno izdelujejo dežnike.
V mestu Bo Sang že več kot sto let po posebni obrtniški metodi ročno izdelujejo dežnike.FOTO: Shutterstock

♦ Pattaya

Za vse zabave željne popotnike je Pattaya zagotovo kraj, ki ga nikakor ne gre izpustiti. Nahaja se na vzhodnem delu tajskega zaliva in je posvečeno tako rekoč izključno zabavi. Mesto že desetletja slovi kot 'mesto greha', 'svetovna prestolnica seksa' in spolnega turizma nasploh. Je žurerksa meka, kamor Zahodnjaki prihajajo na mesene užitke, kar skuša vlada v zadnjih letih sicer preprečiti, a pri tem ni najbolj uspešna. Tu ženske oblegajo tujce in jim že za nekaj deset evrov ponujajo vse vrste spolnih storitev. Spet druge so postavljene v vrsto in oštevilčene, da stranke lahko izbirajo kot v mesnici, spregledati pa ne gre niti maserk v oprijetih minikrilih, ponujajo masaže s "srečnim koncem". A Pattaya je obenem tudi sinonim za čudovito morje, sanjske plaže in prelepih bližnjih otočkih, ki se jih vsekakor splača obiskati.

Pattaya že desetletja slovi kot 'mesto zabave', 'svetovna prestolnica seksa' in spolnega turizma nasploh.
Pattaya že desetletja slovi kot 'mesto zabave', 'svetovna prestolnica seksa' in spolnega turizma nasploh.FOTO: Shutterstock

♦ Phuket

Tisti, ki si želijo na Tajskem predvsem počivati, uživati na plažah in se zabavati, pa se bodo zagotovo raje podali bolj proti jugu države. Med otoki se vsekakor splača obiskati Phuket, ki je tako velik, da bi ga lahko skorjda že šteli med celine. Od prestolnice je oddaljen dobro uro leta ali 11 ur vožnje z avtobusom, kar je veliko, a se glede na prostrane plaže ter pestro dogajanje pot vsekakor splača. Prenočišče je najbolje iskati v apartmajih ali hostlih, ki so razvrščeni v različne cenovne razrede glede na zahteve posameznika. Čez dan boste otok najhitreje in najbolj intenzivno lahko doživeli, če za nekaj evrov najamete skuter in ga dodobra prevozite. Vsekakor se splača obiskati središče mesta in se povzpeti do templja, kjer sedi Veliki Buda (Big Budha), kip, visok 45 metrov, ki velja za najvišjega v državi in od koder se odpira čudovit razgled na mesto. Tam lahko za srečo podrgnete gong, v templju darujete vnaprej kupljena darila in če boste imeli srečo, vam bo menih okrog roke zvezal trak za srečo ter vam podali vodo, da se ohladite.

Ob obisku Phuketa se splača povzpeti do templja, kjer sedi Veliki Buda (Big Budha), kip, visok 45 metrov,
Ob obisku Phuketa se splača povzpeti do templja, kjer sedi Veliki Buda (Big Budha), kip, visok 45 metrov,FOTO: Shutterstock

Preostale dni lahko izkoristite za odkrivanje in obiske številnih drugih, manj znanih templjev, se z ladjico odpravite na otoka Coral ali Racha, snorkljate in se potapljate, se odpravite v vasico Rawai Village med domača plemena, obiščete narodni park Sirinat, raziskujete središče mesta s številnimi trgovinicami, obiščete Trickeye muzej, zvečer pa se vsekakor splača oditi do rta Promthep Cape ter občudovati slikovit sončni zahod, nato pa obiskati nočni market in poskusiti tipične lokalne specialitete. Prav tako lahko cele dneve enostavno uživate na številnih rajskih plažah. Za tiste, ki si želijo nekoliko več miru, so na Puketu najbolj primerne plaže Nai Harn, Rawai, Kata in Karon, privrženci divjih nočnih zabav, pa bodo zagotovo uživali na plaži Patong z znamenito ulico razvrata Bangla. Poleg tega lahko na Phuketu jahate slone, obiščete safari in se predajate obilici športnih aktivnosti.

Če vam čas dopušča, se Phuket vsekakor splača obiskati v času njihovega vegetarijanskega festivala, ki poteka v starem delu mesta v času devetega lunarnega meseca kutajskega koledarja (previloma v drugi polovici oktobra). Festival naj bi nastal potem, ko je pred 150 leti kitajska operna skupina, ki je gostovala v mestu, hudo zbolela za malarijo in jo širila na domačine, zato so se v opravičilo domnevno jeznim bogovom zatekli k strogi vegetarijanski dieti in molitvi devetim cesarskim bogovom. Bolezni so čudežno izginile, v zahvalo pa je sledil festival, ki se je ohranil vse do današnjih dni. V devetih dneh, kolikor traja, so obiskovalci deležni številnih nenavadnih procesij: verniki hodijo po žerjavici, bosi plezajo po lestvah iz mečev in si prebadajo obraz z najrazličnejšimi predmeti. Čeprav gre za nenavadno doživetje, pa je zabava povsem lokalne narave in večina popotnikov niti ne ve, da se odvija.

V času vegetarijanskega festivala si domačini prebadajo obraz z najrazličnejšimi predmeti.
V času vegetarijanskega festivala si domačini prebadajo obraz z najrazličnejšimi predmeti.FOTO: Shutterstock

♦ Koh Samui in drugi otoki na jugu

Poleg Phuketa tudi drugi otoki na jugu Tajske vsak zase ponujajo neverjetno doživetje. Drugi najbolj priljubljen je denimo Koh Samui, ki leži v Tajskem zalivu in kjer si lahko ogledate pomorski park Angthong, se odpravite na nočni ribolov, izlet z ladjo okoli otoka ali pa preživite dan z delfini. Bolj proti jugu lahko obiščete tudi manjše otočke, kot so Koh Lante, Koh Kradana in Koh Lipe, ki se nahaja čisto pri malezijski meji in je povsem neturističen, ali pa se 'zasidrate na bolj znanih otokih, kot so Koh Tao, ki slovi kot raj za potapljače, Koh Phi Phi, kjer se splača povzpeti na znamenito razgledno točko in občudovati sončni zahod ali pa se predajati vodnim užitkom, si ogledati koralni greben ter obiskati plažo opic, ter Krabi, ki je znan predvsem po belih apnenčastih klifih in kjer lahko najamete kajak ali brezmejno raziskujete podvodni svet. Za tiste, ki pa si želite žur do jutranjih ur, bo poleg Phuketa prava izbira še Koh Phangan, ki slovi zlasti po nepozabnih 'full moon partyjih'.

Koh Samui, Tajska
Koh Samui, TajskaFOTO: Shutterstock

Viri, uporabljeni pri raziskovanju: Lonely Planet, Tripadvisor.com, Theculturetrip.com, Travelbook.de, Wikipedia, Mzz.gov.si, Thecrazytourist.com, Touropia.com, Tourmyindia.com, Tripsavvy.com, Bangkok.com, Phuket.com, Expedia.com, Thailocalguide.com