Domač izotonični napitek, ki vas bo navdušil

Mag. Nadiža Pleškoprehranska coachinja
15.04.2019, 16:13
Dragi moji, tokrat vam zaupam recept za domači izotonični napitek, ki si ga pripravim tudi sama za v hribe ali za daljše kolesarjenje.

Banner - javorjev sirup
Banner - javorjev sirup

Bližajo se toplejši dnevi in s tem tudi nekaj več potenja. Tudi med vadbo oziroma dalj časa trajajočo fizično aktivnostjo izgubimo kar nekaj vode. S tem pa tudi pomembne minerale oziroma elektrolite. Ti so zelo pomembni, saj uravnavajo količino tekočine v telesu, vplivajo na delovanje naših mišic in še celo vrsto drugih pomembnih procesov za naše telo. Elektroliti so prisotni v vodi, veliko jih najdemo tudi v sveži zelenjavi, predvsem v temno-listnati, nekaj pa jih najdemo tudi v svežem sadju in ostalih svežih živilih.

Mag. Nadiža Pleško, prehranska coachinja
Mag. Nadiža Pleško, prehranska coachinjaFOTO: Aljoša Rebolj

Na trgu obstaja tudi veliko tako imenovanih »športnih« napitkov, ki jim rečemo tudi izotonični napitki. Ti pa navadno poleg mineralov dostikrat vsebujejo še rafiniran sladkor, razna barvila in konzervanse (to je tudi razlog, da so ti napitki takšnih pisanih in nenaravnih barv). Prav zato vam svetujem, da si raje pripravite svoj izotonični napitek kar sami doma.

Za moj izotonični napitek, ki si ga pripravim tudi za v hribe ali za daljše kolesarjenje boste potrebovali:

- liter navadne, pitne vode,

- polovico čajne žlice res kvalitetne soli (ne rafinirane),

- sok ene limone,

- čajna žlica melase,

- čajna žlica javorjevega sirupa.

Vse skupaj zelo dobro premešam in med samo aktivnostjo večkrat po malem zaužijem. Zraven večinoma posebej pijem še vodo.

Sčasoma, ko začnemo poslušati svoje telo, prav začutimo, kdaj le to potrebuje le požirek ali dva navadne, pitne vode ali pa domač izotonični napitek.

Uživajte v njem, kot tudi v vseh ostalih aktivnostih v vašem življenju,

Vaša Nadiža

NAGRADNA IGRA 'S PLESOM DO ZVEZD': Prijave na Sparovo plesno tekmovanje S PLESOM DO ZVEZD so zaključene! Izmed vseh, ki se bodo uvrstili v finale tekmovanja, bo na koncu strokovna komisija pod vodstvom Katarine Venturini izbrala zmagovalca, zmagovalni par ali skupino, ki prejme glavno nagrado - plesno delavnico v Londonu, in sicer v Pineapple Dance Studios. Glasujte TUKAJ in pomagajte svojim favoritom do finala!