Suho sadje je top, ampak ...

Mag. Nadiža Pleškoprehranska coachinja
01.04.2019, 7:01
Suho sadje je enostavno top. Priročno za na pot, v hribe ali službo. V nadaljevanju razkrivam, zakaj.

Prijave na Sparovo plesno tekmovanje S PLESOM DO ZVEZD so zaključene! Izmed vseh, ki se bodo uvrstili v finale tekmovanja, bo na koncu strokovna komisija pod vodstvom Katarine Venturini izbrala zmagovalca, zmagovalni par ali skupino, ki prejme glavno nagrado - plesno delavnico v Londonu, in sicer v Pineapple Dance Studios. Glasujte TUKAJ in pomagajte svojim favoritom do finala!

Vsebuje ogromno vlaknin, dobre naravne sladkorje in cel kup mikrohranil, predvsem rudnin. Še posebej nam pride prav pozimi, ko svežega sadja v naravi ni veliko. In takrat ga navadno užijemo tudi največ. Ko je svežega sadja v naravi dovolj, pa se raje odločimo za svež sadež. Ni ga čez jabolko, ki je sveže odtrgano z domače, neškropljene jablane, kajne?!

Suho sadje lahko jemo kar tako ali pa obogatimo naš jutranji zajtrk, uporabimo ga namesto navadnega belega sladkorja pri peki slaščic, pripravimo domačo marmelado ali namaz za palačinke.

Mag. Nadiža Pleško, prehranska coachinja
Mag. Nadiža Pleško, prehranska coachinjaFOTO: Aljoša Rebolj

Tudi ko nam torej na hitro zapaše nekaj sladkega, je veliko bolje pogrizljati nekaj suhih krhljev jabolk, marelic, datljev ali manga, kot poseči po kateri koli kupljeni slaščici.

Popazimo le pri nakupu! Tukaj se nadaljuje tisti 'ampak'. Pomembno je, da sušenje poteka na čim bolj naraven način, brez dodajanja kakršnihkoli dodatkov, sladkorja, konzervansov, žvepla itd.

Ker vsebuje veliko vlaknin, je pomembno, da se sproti tudi dovolj hidriramo. Vse suho sadje lahko čez noč ali vsaj za nekaj časa namočimo v malo vode in s tem olajšamo njegovo prebavo.

Spodaj pa vas čaka še recept za slastne presne kroglice, ki jih sama večkrat naredim iz suhih marelic.

RECEPT Presne marelične kroglice

V kategoriji enostavnih, hranil polnih in hitro pripravljenih sladic presne kroglice zasedajo sam vrh. Poznamo ogromno različnih kombinacij in receptov. Meni je najbolj všeč, da recepta niti ne potrebuješ, ampak le zmešaš tebi ljube sestavine in okusna sladica je tu.

Tokrat vam zaupam recept za marelične presne kroglice. Lahko rečem, da so to ene mojih ljubših. Z njimi se najraje sladkam že zjutraj za zajtrk ali v času dopoldanske malice. Zraven si privoščim še skodelico tople limonade z dodatkom ingverja in moj dan se lahko začne.

Potrebovali boste:

-             Suhe marelice – približno 150 g,

-             mandlje – približno 50 g,

-             presni kakav – zvrhana čajna žlica,

-             ščep cimeta in ščep kardamona (po želji lahko izpustite),

-             kokosove kosmiče – za posip,

-             malo tople vode – približno 0,5 dcl.

Suhe marelice razrežite na majhne koščke in jih prelijte z malo vroče vode. Počakajte nekaj minut, da se te malo napojijo, nato jih dobro zmiksajte v mešalniku. Nato dodajte še mandlje, presni kakav in ščep cimeta ter kardamona. Če niste ljubitelji teh dveh začimb, jih lahko brez težav izpustite.

Suho sadje
Suho sadjeFOTO: Dreamstime

Zmes lahko postavite za 20 minut v hladilnik in boste tako lažje oblikovali kroglice. Jih pa lahko oblikujete tudi takoj. Morda boste imeli le malo bolj lepljive roke (pomagajte si z malo hladne vode). Na koncu kroglice povaljajte v kokosovih kosmičih in jih shranite v zaprti posodi na hladnem.

Kroglice predstavljajo tudi odličen posladek za otroke. Pa še radi jih imajo.

***Recept je nastal po navdihu projekta S plesom do zvezd.

Pa še nekaj! Suhe marelice predstavljajo okusen prigrizek in pravo skladišče mineralov in drugih zaščitnih snovi. So odličen prigrizek, ko vas napade lakota ali pa del zimskega zajtrka, ko svežega sadja skoraj da ni. Vsebujejo veliko vlaknin, in če jih prej namočimo, olajšamo njihovo prebavo. Pozorni bodite pri nakupu. Nežveplane so najbolj naravne, prepoznate pa jih po temnorjavi barvi.

Uživajte in dober tek,

vaša Nadiža.