7 stvari, ki jih samozavestni ljudje, nikoli ne bi naredili

J.V.
24.08.2017, 7:48
0
Samozavest je ena izmed najbolj ključnih stvari za uspeh vsakega posameznika na vseh področjih življenja. Ko ljudje verjamejo sami vase in v svoje sposobnosti, ni stvari, ki je v življenju ne bi morali doseči, so pa stvari, ki jih nikoli ne bi naredili.

Samozavestni ljudje vedo, da je biti to kar si veliko bolj učinkovito, kot dokazovanje tega, da si pomemben.
Samozavestni ljudje vedo, da je biti to kar si veliko bolj učinkovito, kot dokazovanje tega, da si pomemben.FOTO: iStock

Ne poznajo izgovorov

Če je ena stvar, ki je imajo vsi samozavestni ljudje v izobilju, potem je to učinkovitost in zaupanje v to, da lahko uresničijo in naredijo vse kar si zadajo. Zato ne boste nikoli slišali samoazvestne osebe, ki krivi promet za to, da je zamudila ali se pritožuje, da ima nekrivičnega šefa, ki je kriv za to, da niso napredovali. Samozavestni ljudje ne poznajo izgovorov, saj verjamejo v to, da imajo nadzor nad svojim življenjem.

Ne obupajo

Ko se jim nekaj ponesreči, ne vržejo puške v koruzo, ampak vztrajajo naprej. Težave in spodrsljaje ne vidijo kot ovire, ki jih je treba premagati in ne kot nepremostiljive ovire do uspeha. To ne pomeni, da ponavljajo eno in isto stvar vedno znova. Ena prvih stvari, ki jo naredijo, ko se jim nekaj ponesreči je, da poskušajo ugotoviti, zakaj se je to zgodilo in kako lahko to naslednjič preprečijo.

Samozavestni ljudje ne poznajo izgovorov, saj verjamejo v to, da imajo nadzor nad svojim življenjem.
Samozavestni ljudje ne poznajo izgovorov, saj verjamejo v to, da imajo nadzor nad svojim življenjem.FOTO: iStock

Ne čakajo na dovoljenje

Samozavestni ljudje ne potrebujejo, da jim nekdo pove, kaj morajo narediti in kdaj. Ne tratijo časa in se ne sprašujejo, ali lahko nekaj naredijo. Če se že kaj vprašajo je to, zakaj tega ne bi storili. Ko vidijo, da je nekaj potrebno narediti, to tudi naredijo.

Ne iščejo pozornosti

Ljudi odbijajo osebe, ki obupano iščejo pozornost. Samozavestni ljudje vedo, da je biti to kar si veliko bolj učinkovito, kot dokazovanje tega, da si pomemben. Ko jih nekdo pohvali in prejmejo kompliment, samozavestneži hitro odvrnejo pozornost od sebe in jo preumserijo na vse tiste, ki so pomagali pri doseganju cilja. Ne hrepenijo po odobravanju ali hvali, saj svojo vrednost črpajo znotraj sebe.

Ne potrebujejo nenehne hvale

Ste že bili kdaj v družbi nekoga, ki ga je treba ves čas hvaliti? Samozavestni ljudje ne počnejo tega, saj se zavedajo, da njihov uspeh ni odvisen od odobravanja drugih in razumejo, da ne glede na to, kako dobro se bodo izkazali, bo vedno nekdo, ki jih bo kritiziral.

Stvari ne prelagajo

Zakaj ljudje tako radi prelagajo stvari? Včasih je to preprosto zato, ker so leni, večkrat pa se razlog skriva v strahu. Strahu pred spremembo, porazom ali morda celo uspehom. Ljudje, ki so samozavestni tega ne počenjo, ker verjmajo vase in prčakujejo, da jih bodo njihova dejanja vodila bližje k cilju. Zato ne čakajo na pravi trenutek ali prave okoliščine.

Ne bežijo pred konfliktom

Konflikta ne vidijo kot nekaj čemur se je treba za vsako ceno izogniti. Z drugimi se ne razumejo samo zato, da se razumejo, tudi če to pomeni neprijeten pogovor ali sprejemanje neprijetnih odločitev. Zavedajo se, da do konflikti del življenja in da se jim ne morejo izogniti, ne da bi s tem naredili škodo tudi sebi in bili prikrajšani za boljše stvari.

Konflikta ne vidijo kot nekaj čemur se je treba za vsako ceno izogniti.
Konflikta ne vidijo kot nekaj čemur se je treba za vsako ceno izogniti.FOTO: Profimedia

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.