'Žensko obsojajo in v njej vidijo lovačo'

Ana Čertanec
10.08.2018, 13:45
0
Mnogokrat sem že slišala stavek: »Ne se spustiti v odnos z mlajšim moškim, ker taka zveza ne more uspeti«. Zakaj je v nas vkoreninjeno tako mišljenje? Ali je mladost moškega res tako negativen dejavnik, da uspešna zveza z njim ni mogoča? Zakaj nikoli ne slišimo, da se moški ne sme spustiti v odnos z mlajšo žensko, ampak je to celo spodbujeno?

Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.
Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.

Pri starosti partnerja še vedno obstajajo dvojna merila. Če je moški starejši od partnerke, je to popolnoma družbeno normalno. Družba odobrava njegovo izbiro in ga podpira. Praviloma celo velja za frajerja, če si izbere občutno mlajšo žensko. Če pa je ženska starejša od partnerja, to v družbi še vedno velja za nekaj nenormalnega. V družbi se porajajo številni dvomi o uspešnosti takega odnosa in tak odnos praviloma ne dobi potrebne podpore. Žensko obsojajo in v njej vidijo lovačo.

Moški naj bi dozoreli kasneje kot ženske, zaradi česar naj bi bilo smotrno, da si ženska izbere starejšega moškega. Le tak naj bi ji bil dorastel in lahko zadovoljil njene potrebe in ustregel njenim željam. Vendar imamo različne osebnosti, zato je nepošteno posploševati. Obstajajo mlajši moški, ki so zelo zreli in starejši moški, ki so popolnoma nezreli. Nekatere še pri 40 letih zanimajo zgolj zabave in neprestano menjavanje deklet, nekateri pa si že pri 22 letih želijo resne zveze in družine. To ni povezano s starostjo, temveč z osebnostjo moškega.

PREBERI ŠE
Ana Čertanec: 'Mar ljudje res tako zelo potrebujemo nekoga, da ne znamo več biti sami?'

Par v postelji - 1
Par v postelji - 1FOTO: iStock

Treba se je znebiti predsodkov glede starosti partnerja. Starost partnerja ni odločilen dejavnik za uspešno zvezo, odločilna je zgolj zrelost partnerja. Če se dve osebi privlačita in se ujemata v željah in osebnostnih lastnostih, starost partnerja ne igra nobene vloge. Ženske ne bi smeli obsojati, če je z mlajšim moškim, tako kot ne obsojamo moškega, če je z mlajšo žensko. Ti dvojni standardi so že preživeti in staromodni.

Heidi Klum je poznana po tem, da rada izbira mlajše moške.
Heidi Klum je poznana po tem, da rada izbira mlajše moške.FOTO: AP

Nihče ne pomisli, da moški v povprečju živijo manj let kot ženske in s tem svojo partnerko hitreje prepustijo samo sebi. Nihče ne pomisli, da moški v povprečju hitreje kot ženske izgubijo vitalnost in s tem svojo partnerko prikrajšajo za številne podvige. V preteklosti so zveze starejšega moškega z mlajšo žensko spodbujali predvsem zato, ker je bil moški tisti, ki je preživljal družino, ženska pa je ostajala doma. Dandanes pa so tudi ženske uspešne in ne potrebujejo več nikogar, da bi jih preskrbel.

PREBERI ŠE
Če tega ni, je nekaj narobe!

Odgovor na v naslovu zastavljeno vprašanje je zato pritrdilen. Ženska ima lahko uspešno zvezo z mlajšim moškim, prav tako kot ima moški lahko uspešno zvezo z mlajšo žensko. Za uspešno zvezo je potrebno, da sta partnerja kompatibilna v željah in osebnih značilnostih, da se imata rada, da drug drugega razvajata in skrbita, da njuna ljubezen nikoli ne umre. Ljubezen se ne ozira na starost, zgolj je ali pa je ni.