Zato moški ne morejo brez žensk

Brane Kastelic
15.05.2019, 8:12
1
Je možno, da heteroseksualni moški brez stalne intimne partnerice živi povsem srečno in zadovoljno življenje? Tudi če ima močan libido? Morda. Najbrž. Prav gotovo je bolje biti samski kot živeti z nekom, ki te ovira in zavira, kritizira in iritira, in morda celo zatira. Ne bi vedel iz osebnih izkušenj, ker so bila kratka obdobja, v katerih sem bil brez stalne partnerice, no, kratka in vedno posvečena pištolarskemu cilju, ki ni pomemben za to temo, o kateri pišem na željo urednice, saj tema ni letanje s cveta na cvet, ampak vse lepo, dobro in koristno, kar moškemu prinaša vztrajanje na enem samem cvetu.

Kako prava stalna partnerica oplemeniti in obogati življenje moškega?
Kako prava stalna partnerica oplemeniti in obogati življenje moškega?FOTO: iStock

Tema je iskanje odgovora na vprašanje, kako stalna partnerica, pa naj gre za zakonsko ali kakšno drugo stalno razmerje, vpliva, spremeni, izboljša in tako naprej življenje moškega, ko se oba, moški in ženska, prostovoljno odpovesta svobodi in določenim svoboščinam in začneta deliti ne ravno vsega (bog ne daj!), a zelo velike tega, od postelje do paste za zobe.

PREBERI ŠE
Slovenka iskreno: Postala sem ena tistih oseb, ki jih od nekdaj preziram

Tu in tam doma pri družinski nedeljski večerji, ki jo ponavadi skuham jaz, ker zelo rad kuham, začnem svojo staro šalo “Kaj bi jaz brez vas!”, ki jo približno enako konča ali najdražja (žena) ali eden od treh že velikih otrok: “… ja, ja, ja, to vemo že dolgo, vozil bi ferrarija, ali maseratija quattroporte in preganjal mlade bejbe.”

Brane Kastelic
Brane Kastelic

In kaj bi imel od tega!? Pustimo umazane podrobnosti, ker niso pomembne, saj ne bi tega, kar imam – imam pa tri zdrave, lepe in srečne otroke, ki odraščajo v zelo dobre strpne nesebične ljudi, in njihovo zdravo, lepo, srečno, vedno energije polno mater, ki ji rad rečem, da je “moja najdražja” (ker je res) – nikoli zamenjal za ferrarija ali maseratija (quattroporte ali dueporte) in preganjanje mladih bejb ali za stomilijonski jackpot ali za karkoli na tem svetu. Pa ne zato, ker sem, kot bi rekli Angleži: “Been there, done it (brez ferrarija ali maseratija).”

Zakaj potem? Zato, ker sem tudi sam srečen. Ker sem, kot bi rekli Primorci, kontent. Zelo kontent.

Mislim, da se večina moških in žensk odpove svobodi, ki jo prinaša samskost, zaradi precej različnih razlogov. Moški se, če smo brutalno iskreni, na začetku za skupno življenje ne odločimo zaradi ljubezni, pa naj bo ta še tako velika, ampak predvsem zaradi ne ravno romantičnega praktičnega razloga: da bi več seksali in imeli seks vedno na dosegu … no, roke. Zvečer, ponoči zjutraj, čez dan, kadarkoli si ga pač zaželimo.

PREBERI ŠE
Brane Kastelic iskreno: Prej ko ga boš zapustila, bolje zate!

V idealnih okoliščinah, če imata oba, moški in ženska, močan libido, katerega dejanska moč pride na dan šele, ko zaživita skupaj, je seksa res veliko več, ko zaživita skupaj. Skupno življenje lahko po drugi strani ravno zaradi tega motiva in pričakovanj pa tudi različnih libidov razmeroma hitro prinese razočaranje, ker življenje v dvoje ni neskončen zmenek vedno urejenih, dobrovoljnih in seksa željnih ljudi. Dveh, treh zmenkov na teden, ki se končajo z dolgimi seansami med rjuhami, ne moti logistika vsakdanjega življenja, od dela do položnic, od pospravljanja do kuhanja, od občasne slabe volje in utrujenosti do občasnih košaric v postelji. Vse to se razmeroma hitro uredi. Če se uredi …

Kako prava stalna partnerica oplemeniti in obogati življenje moškega? Moja ga je najbolj z najinimi tremi otroki, z veliko energije za vse, kar sva počela in še počneva ločeno ali skupaj, s tem, da me je spodbujala, kadar sem potreboval spodbudo, in me bremzala, kadar sem tu in tam potreboval bremze, da se nisem odločal samo zaradi hitrih čustvenih odzivov ali mačističnih instinktov, ampak tudi po pameti, in s tem, da sem imel tudi znotraj zveze in zakona toliko prostora pod soncem, kolikor sem ga potreboval (kot ga ima tudi ona). In s tem, da me ni hotela spremeniti. In s tem, da nikoli ni stavkov začenjala: “Midva misliva …” Midva misliva … vsak po svoje. Pogosto se strinjava, tu in tam se ne. Nikoli nama ni dolgčas.

PREBERI ŠE
Seks prijatelji niso od včeraj, jih je pa danes veliko več in vse več!

Mislim, da se večina moških in žensk odpove svobodi, ki jo prinaša samskost, zaradi precej različnih razlogov.
Mislim, da se večina moških in žensk odpove svobodi, ki jo prinaša samskost, zaradi precej različnih razlogov.FOTO: iStock

Priznam, da imam zaradi najdražje veliko več časa zase, za svoje delo in svoje konjičke, od pisanja knjig do slikanja, od tenisa do fitnesa, pa tudi za dela po hiši in okrog nje, ker je nase prevzela vse, za kar se počutim nezainteresiranega, nesposobnega in neorganiziranega. Ni se mi treba na primer ukvarjati z razporejanjem denarja, in s, kot temu rečem, papirji in družinsko birokracijo. Pojma na primer nimam, komu, kaj, kdaj in koliko plačujemo, od plina do različnih zavarovanj. Kupuje mi vse, kar potrebujem, od oblačil do letalskih vozovnic in vsega drugega, povezanega z delom.

“Včasih imam občutek, da sem tvoja tajnica,” mi reče.

“Zato ne potrebujem ljubice,” ji odgovorim in previdno čakam, ali bo kaj priletelo vame. Prileti samo vprašanje.

“Kaj boš nocoj kuhal?”

To me spomni na to, da najdražja nima nobenega problema s tem, da sem jo zadnje čase izrinil iz kuhinje, ker vse raje kuham. Kako prijazno od nje!

“Če bi še tako rad kot kuhaš rad tudi …” reče, pa jo ustavim s pogledom.

PREBERI ŠE
Ostanite samske, dokler ne ...

“Ne, likal pa ne bom …”

Ja, je že tako, prava stalna partnerica oplemeniti in obogati življenje moškega z veliko rečmi, od velikih, kot sta seks in z njim povezana posebna višja intimna, ki je s prehodnimi partnericami ne moreš imeti, razumevanje brez besed ali brez veliko izrečenih besed in zaupanje, ki je ključnega pomena (so reči, ki jih moški ne more zaupati nobenemu drugemu človeku kot dolgoletni stalni partnerici), do številnih majhnih, a pomembnih reči. So na primer določeni deli hrbta, ki jih ne moreš popraskati sam v trenutku, ko si to nepopisno zaželiš ali potrebuješ. Seveda lahko posnemaš medveda, ki se drgne ob deblo, vendar ni boljšega kot so nohti tvoje najdražje, ki natančno ve, kje in kako te mora popraskati, da si zadovoljen.

Velja tudi za vse druge vrste srbenja in praskanja, za katere so naše najdražje najboljše.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

soncarica84
15.05.2019, 9:56:25
01
-1
Njegova zenska mu pedini kot njegova mama. Se letalske vozovnice si ni sposoben sam nabaviti? Razen kuhe ji nic ne pomaga. Pa se ko skuha, ga mora zena obvezno pohvaliti kot otroka, da ga ne mine volja do kuhe.