Kdaj je seks brez obveznosti slaba odločitev?

zadovoljna.si
02.06.2019, 9:02
6
Seks brez obveznosti - da ali ne? Mnenje glede tega so deljena, pretekle izkušnje pa so pokazale, da se pri pripadnicah ženskega spola to pogosto konča z zlomljenim srcem. Kar pa ni znak šibkosti. Pravi krivec je oksitocin, ki mu pravijo tudi hormon ljubezni.

Seveda je seks brez obveznosti lahko povsem zadovoljiv in zabaven, lahko pa je pravo nasprotje tega – lahko vam prinese slabo voljo, razočaranje, skrbi … Odvisno pač od tega, kakšna so vaša pričakovanja.

PREBERI ŠE
To je ena stvar o orgazmu, ki zanima vsako žensko

Med spolnim odnosom se pri ženskah sprošča velika količina hormona oksitocina, ki mu pravijo tudi hormon ljubezni. Čeprav ni znano zakaj, pa se pri ženskah med spolnim odnosom sprošča več tega hormona kot pri moških, prav zato se ženske hitreje zaljubijo in navežejo na svojega spolnega partnerja. Tako ni nenavadno, da se dogovori prijateljstva z ugodnostmi najpogosteje zalomijo ravno pri nežnejšem spolu. Težava je predvsem v tem, da žensko telo ne zna ločiti med ljudmi, s katerimi ženska želi imeti le spolne odnose, in med ljudmi, s katerimi si želi ustvariti resno zvezo – oksitocin se sprošča v obeh primerih. Moškim se za razliko od žensk, med seksom v možganih sprošča dopamin, ki spodbuja občutke užitka in ima hkrati potencial, da od njega postanemo odvisni. 

Moškim se za razliko od žensk, med seksom v možganih sprošča dopamin, ki spodbuja občutke užitka in ima hkrati potencial, da od njega postanemo odvisni. 
Moškim se za razliko od žensk, med seksom v možganih sprošča dopamin, ki spodbuja občutke užitka in ima hkrati potencial, da od njega postanemo odvisni. FOTO: iStock

Več možnosti, da boste pri seksu brez obveznosti potegnili ta kratko in da boste na koncu slabe volje, žalostni ali zaskrbljeni, je v naslednjih primerih:

- Ste zelo čustvena oseba in v resnici ne verjamete, da je seks brez kakršnih koli čustev, pričakovanj in obveznosti sploh možen. Zato ste se začeli na osebo, s katero sta se dogovorila za ljubimkanje brez obveznosti, navezovati, vendar pa on/a ne razmišlja tako kot vi in si v resnici želi le zabave brez kakršne koli ljubezni in komplikacij.

- Seks brez nekih poglobljenih čustev vas sicer ne moti, saj vam je na tej točki v življenju pomembno le, da se zabavate in ste spolno potešeni, a moti vas dejstvo, da se vaš spolni izbranec/ka kdaj zabava tudi s kom drugim in ne le z vami. Tudi tukaj lahko tako naletite na težavo, če on/a ni pripravljen na to, da bi ljubimkal brez obveznosti samo z vami in nikomer drugim.

PREBERI ŠE
Zakaj nekateri moški po prvem seksu izginejo?

- Če se po vsaki avanturi brez obveznosti počutite slabo ali celo manjvredno, če imate slabo vest in zaradi takšnega ljubimkanja vse bolj negativno mnenje o sebi, potem verjetno pač niste oseba, ki bi lahko ljubimkala brez obveznosti. Morda je dobro, da se vprašate, ali se je zaradi telesnih užitkov, ki vas ženejo v neobvezen seks, res vredno počutiti slabo v svoji koži.

- Skrbi vas, kaj si bodo o vas mislili prijatelji, pred katerimi tega, da imate nekoga samo za seks, preprosto ne morete skriti. Ste pač taki, da daste veliko na mnenje prijateljev in če bi bili zaradi svojega početja v njihovih očeh nemoralni ali neodgovorni, tega pač ne bi prenesli.

- Ste malo hipohondrični, kar pomeni, da vas je strah številnih bolezni, med drugim tudi spolno prenosljivih. Ker pa niste ravno prepričani, s koliko osebami je pred vami že bil vaš spolni partner/ica in s koliko osebami trenutno prakticira seks brez obveznosti, ste nenehno živčni in pod stresom, ker se bojite, da bi staknili kakšno spolno prenosljivo bolezen.

PREBERI ŠE
Številni se nad tem zgražajo, v resnici pa je seks zaradi tega boljši!

Med spolnim odnosom se pri ženskah sprošča velika količina hormona oksitocina, ki mu pravijo tudi hormon ljubezni.
Med spolnim odnosom se pri ženskah sprošča velika količina hormona oksitocina, ki mu pravijo tudi hormon ljubezni.FOTO: Thinkstock