'Mož me je prevaral s sodelavko. Kaj naj naredim?'

Tina Korošec
11.03.2019, 8:58
1
Mož me je prevaral s sodelavko in ko sem za to izvedela in se z njim soočila, mi je obljubil, da z njo nikoli ni spal. Da je z njo nekaj imel, sem izvedela, ko ga je klical njen fant in mu rekel, naj jo pusti pri miru. Ko sem to slišala, sem se počutila prevarano in izgubila sem vse zaupanje vanj. Zaradi tega mu sedaj težko zaupam in ne vem, ali je najina zveza lahko še kdaj takšna, kot je bila prej. Kako naj grem čez to? Ali sem neumna, če mu verjamem, da tega ne bo več ponovil in mu dam še eno priložnost? Ko sem se hotela o tem z njim pogovoriti, se je začel izmikati in zdi se mi, da sva vse skupaj pometla pod preprogo. Nekaj dni se mi je ves čas opravičeval, se smilil sam sebi in na koncu se je celo meni zasmilil. Imava dva čudovita otroka in najina zveza je bila do sedaj vedno v redu. Nikoli nisva imela večjih težav. Ali najina zveza lahko to preživi?

Pozdravljeni!

Najprej bi vam rada povedala, da je vaše nezaupanje popolnoma razumljivo. Ljudje se v partnerskem odnosu želimo počutiti varne in ravno občutek varnosti je tisti, ki ga vi, zaradi dejanja vašega moža, nimate več.

Da lahko človek po takem dogodku znova vzpostavi zaupanje v svojega partnerja, mora dobiti občutek, da je v odnosu znova varen, za kar pa je potrebno predvsem veliko pogovorov in tudi novih izkušenj s partnerjem, ki govorijo v prid ponovnemu zaupanju.

PREBERI ŠE
Tina Korošec: 'Zaradi tega se konča veliko zvez'

Tina Korošec, socialna pedagoginja, Geštalt izkustvena družinska terapevtka in psihoterapevtka.
Tina Korošec, socialna pedagoginja, Geštalt izkustvena družinska terapevtka in psihoterapevtka.

In poznam mnogo parov, ki jim je to uspelo. Zato ni torej nič narobe s tem, da si želite, da vajin odnos preživi in tudi, da verjamete, da se situacija ne bo ponovila. To nikakor ne pomeni, da ste neumni, temveč da si res iskreno želite ostati v odnosu s svojim partnerjem, ker ga imate radi.

Je pa to, ali bosta uspela ta odnos dejansko pokrpati, odvisno od vaju obeh in predvsem od tega, ali bosta znala vzpostaviti konstruktivno komunikacijo glede samega varanja in tudi glede občutkov, ki so mu sledili.

Pravite namreč, da se o tej temi zaenkrat ne pogovarjata, oz. da sta poskušala, pa ni šlo in sta zato zadevo pometla pod preprogo. To žal ni najboljši znak, ki bi kazal na to, da bo odnos obstal ali celo, da bi lahko postal bolj trden. Je prej recept za začetek krhanja odnosa ali celo ponovitve dogodka. Nekomunikacija o tej temi torej vsekakor ni način, s katerim bi lahko znova vzpostavila izgubljeno zaupanje in postavila boljše temelje vajinemu partnerstvu. Ravno nasprotno.

PREBERI ŠE
21-letna Slovenka: Obsojajo me, ker imam 20 let starejšega fanta

Sprašujta pa se tudi, kje so možni razlogi za varanje, ki se je zgodilo.
Sprašujta pa se tudi, kje so možni razlogi za varanje, ki se je zgodilo.FOTO: iStock

Zato se morata nujno in čim prej začeti pogovarjati o tem, kaj je vašega moža gnalo k varanju ter predvsem o tem, kakšni so bili vajini občutki v odnosu, preden je do varanja prišlo, ter tudi po tem, ko se je zgodilo (in izvedelo). Pri čemer je enako pomembno, da dobite priložnost, da podelite svoja čustva in občutke s svojim možem sami, kot tudi, da to priložnost date njemu.

Pri tem vam polagam na srce, da mora tak pogovor potekati brez obsojanja in obtoževanja (na tak način se tako ali tako vaš mož ne bo želel pogovarjati z vami), raje naj vsak od vaju govori o sebi, svojih čustvih, potrebah in željah ... Poskušajte dati v teh pogovorih zamero do moža (vsaj začasno) na stran in ga poslušajte, kaj vam ima povedati.

Sprašujta pa se tudi, kje so možni razlogi za varanje, ki se je zgodilo. Je možno, da se je v vajinem odnosu pred tem dogodkom dogajalo kaj, kar bi lahko do varanja pripeljalo? Sta morda imela kakšna nesoglasja, je bil odnos za koga od vaju na katerem področju nezadovoljujoč ali sta bila morda pred kakšno veliko in pomembno odločitvijo (npr. odločitev za še enega otroka, novo službo, selitev). Bi lahko bila romanca vašega moža zunaj vajinega odnosa zgolj odgovor na takratno dogajanje?

PREBERI ŠE
56-letna bralka: Intimna nisva bila že 10 let. Zakaj?

Par ima težave
Par ima težaveFOTO: iStock

Ne pravim, da je njegovo dejanje opravičeno. Želim zgolj osvetliti dejstvo, da obstaja nek tako imenovan "dober" razlog, da je do varanja prišlo in da je pomembno, da ga skupaj s partnerjem čim prej poiščeta ter začneta delati na njem, saj sicer obstaja velika verjetnost, da bo do varanja prišlo znova, kar bi lahko pomenilo začetek konca vajine veze.

Bi pa rekla, glede na to, kar pravite, torej, da vama pogovarjanje o tej temi ne gre najbolje, da morda za vaju ni slaba ideja, da bi ta pogovor opravila pri strokovnjaku za partnerstvo (zakonski ali družinski terapevt). Ta vama bo pomagal pogledati, kaj se je v resnici dogajalo v vajinem odnosu pred varanjem in kje so lahko morebitni razlogi za nastalo situacijo. Predvsem pa vama bo pomagal ubesediti in izmenjati občutke, do katerih je prišlo zaradi dogodka, kar je ključno za nadaljevanje vajinega odnosa.

S takim načinom reševanja vajinega problema bosta imela veliko večje možnosti, da uspešno premagata izziv, pred katerim stojita. In iz svojih terapevtskih izkušenj vam lahko povem, da je samo s takim načinom to zares mogoče.

Obstaja mnogo primerov parov, pri katerih je varanje, ravno zaradi zrele in iskrene komunikacije ter želje po reševanju odnosa, postala najboljša možna stvar, ki se je zgodila njihovem odnosu (kakor se to hecno sliši). Saj je pokazalo na ključni problem v njihovem partnerskem odnosu, ki so ga nato uspešno naslovili in tudi rešili ter posledično vzpostavili bolj trdne temelje svoji zvezi in s tem tudi bolj spoštljiv in lepši partnerski odnos.

Seveda pa na drugi strani tak pristop k težavam, torej z iskreno komunikacijo, lahko pokaže tudi na nepremostljive razlike med partnerjema ali celo nezrelost enega izmed partnerjev. Zato se mnogi bojijo iskrenega pogovora, saj jih je strah, da bi izvedeli kaj, česar nočejo, ker bi to lahko pomenilo razhod.

PREBERI ŠE
44-letna bralka iskreno: 'Mislim, da me vara s 25-letnico'

Mnogi se bojijo iskrenega pogovora.
Mnogi se bojijo iskrenega pogovora.FOTO: iStock

Ampak sama pravim, da je več vredna resnica, kot življenje v laži ali iluziji. Informacija, da s partnerjem nismo kompatibilni, ali da ne zmore biti v partnerskem odnosu, je namreč izredno dragocena, saj nam daje možnost izbire. Šele, ko vemo, pri čem smo, se lahko odločimo, ali si želimo biti v takem partnerskem odnosu ter predvsem, ali si želimo biti v odnosu s takšnim partnerjem, ali si od življenja in odnosov morda želimo več in bomo svojo srečo raje poiskali s kom drugim.

Zato bi rekla, da je najbolje, kar lahko naredite za sebe in za odnos s svojim možem, iskrena komunikacija. Ta vam bo namreč razkrila to, kar sprašujete mene: ali vajin odnos lahko preživi.

Držim pesti za vas, da čim prej pridete do svojih odgovorov!

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

kekec_horhe
25.03.2019, 7:32:51
50
+5
Gospa prevarana. Tudi jaz imam podobno izkušnjo ampak iz nasprotne smeri, se pravi, da sem jaz bil tisti fant, ki je klical. Moja izkušnja se ni dobro končala oz. se je končal oz ločitvijo. Poizkušala sva vse, tudi partnersko svetovanje, pogovore... a če z nasprotne strani ni želje, da bi se kaj spremenilo oz. se varanje nadaljuje, kar se v veliki večini primerov potem vse skupaj nima smisla zato sem spakiral in šel. Mi je kdaj žal za to, da sem šel? Ne nikoli. Mi je težko, zaradi ljubezni, ki sem jo gojil/jo gojim do svoje bivše soproge a vem, da tako nebi šlo naprej in bi se zadeve samo še poslabšale. Včasih je res boljše biti sam in na čistem, kot pa v vezi in nesrečen ter občutiti tisto zavrženost, ničvrednost, ki ti jo je partner z dejanjem varanja dal vedeti, koliko mu pomeniš. Vse besede, ki jih po takšnem dejanju izgovori so polne dvomov in moje mnenje je, da popolnega zaupanja nikoli več ni možno vzpostaviti-