Moč misli: Ali vidite kozarec na pol prazen ali na pol poln?

J.V.
04.05.2019, 16:37
0
Vsi se v življenju soočamo s težavami, od nas samih pa je odvisno, kako se bomo z njimi spoprijeli. Ali bomo obupali in se predali, ali pa bomo iz še tako težke situacije poskusili potegniti najboljše. Saj veste, kako pravijo ... Najtežji trenutki v življenju, so ponavadi največje lekcije. In prav o tem, govori tudi naslednja zgodba ...

Če je vreme oblačno in turobno, ne tarnajte. Raje si recite, da bo kmalu posijalo sonce.
Če je vreme oblačno in turobno, ne tarnajte. Raje si recite, da bo kmalu posijalo sonce.FOTO: Dreamstime

Nekoč se je hčerka pritožila očetu, da je njeno življenje polno nesreče in da ne ve, kaj naj stori. Naveličana je bila tega, da se je morala ves čas boriti in vedno, ko je odpravila eno težavo, se je pojavila druga. 

Njen oče, kuharski šef, jo je odpeljal v kuhinjo, kjer je z vodo napolnil tri lonce in jih postavil na štedilnik. Ko je voda v njih začela vreti, je v en lonec položil krompir, v drugega jajca in v tretjega kavna zrna. Nato je pustil, da voda nekaj časa vre, ne da bi hčerki karkoli rekel. 

Hčerka se je ves ta čas pritoževala in neučakano čakala ter se spraševala, kaj njen oče počne. Po dvajsetih minutah je njen oče ugasnil ogenj. Iz prvega lonca je vzel krompir in ga položil v posodo. Iz drugega je vzel jajca in jih položil v posodo. Nato je vzel še kavo in jo natočil v skodelico. 

Ista vrela voda, ki omehča krompir, otrdi jajce.

Obrnil se je k hčerki in jo vprašal: "Hči, kaj vidiš?"

"Krompir, jajca in kavo," mu je odgovorila. 

"Poglej bližje," ji je rekel: "In se dotakni krompirja." Ubogala ga je in opazila, da je krompir mehak. Nato jo je prosil naj olupi jajce. Ko ga je olupila, je opazila, da je trdo kuhano. 

Na koncu jo je prosil še, naj naredi požirek kave. Njena bogata aroma ji je na obraz narisala nasmeh. "Oče, kaj to pomeni?" ga je vprašala. 

Pojasnil ji je, da so se krompir, jajca in kavna zrna soočila z isto stvarjo - vrelo vodo. Toda vsa so na njo reagirala drugače. Krompir, ki je sicer trd in močan, je v vreli vodi postal mehak in šibek. Tekoča notranjost jajca, ki ga ščiti krhka lupina in je sicer šibko, je v vreli vodi postalo trdo. Kavna zrna pa so nekaj posebnega. Ko so stopila v stik z vrelo vodo, so jo spremenila in ta je postala nekaj novega, drugačnega.

"Kateri si ti?" je vprašala hči. 

"Ko na tvoja vrata potrka nesreča, kako se odzoveš? Kot krompir, jajce ali kavno zrno?"

Ali vidite kozarec pol prazen ali pol poln, je zelo pomembno.
Ali vidite kozarec pol prazen ali pol poln, je zelo pomembno.FOTO: Dreamstime

Kaj je moralni nauk zgodbe?

V življenju se okoli nas dogajajo stvari in zgodijo se tudi nam. Toda edina stvar, ki šteje je, kako se odločimo, da se bomo nanje odzvali in kaj bomo iz njih potegnili. Namen življenja je učenje, prilagajanje in pretvarjanje vseh težav, s katerimi se soočamo, v nekaj pozitivnega.

Zgodba na spletni strani wealthygorilla.com je ena tistih, ki si jih je dobro zapomniti in na njih obuditi spomin, kadar nas doleti nesreča. Ko se boste torej naslednjič soočile z negativno izkušnjo, jo poskušajte obrniti v svoj prid. Poskusite v njej poiskati nekaj pozitivnega, saj boste tako zanikale njeno negativno plat.

Na primer, če vidite kozarec, natočen do polovice, ga opišite kot na pol polnega in ne na pol praznega. Če je vreme oblačno in turobno, ne tarnajte. Raje si recite, da bo kmalu posijalo sonce. Se še spomnite, ko ste lovile rok za oddajo poročila? Če ste si ves čas govorile, da vam ne bo uspelo, se je to na koncu verjetno tudi zgodilo. Če pa ste bile prepričane, da vam bo uspelo, pa čeprav boste morale še koga prositi za pomoč, je bila zgodba drugačna. Bolj kot se sprostite in razmišljate pozitivno, več možnosti imate, da gredo stvari v željeni smeri.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.