Ali ljubezen zares obstaja ali je vse le iluzija?

Anja Kovačičspecialistka ...
04.07.2019, 8:01
0
Disneyeva več miljard dolarjev vredna industrija uspeva na ideji, ki jo poznamo vsi, in to je: "Srečno sta živela do konca svojih dni." S tem sporočilom se konča večina pravljic, ki jih otroci poslušajo od najranejšega otroštva. Ideja o čakanju na pravega in poroki kot višku ljubezni pa odmeva tudi kasneje, skozi odraščanje. Ljubezen zares obstaja ali je vse skupaj le ideja naše domišljije?

Ljubezen je skupno risanje zemljevida življenja, ki vsak dan znova postreže z novimi izzivi in stranpotmi.
Ljubezen je skupno risanje zemljevida življenja, ki vsak dan znova postreže z novimi izzivi in stranpotmi.FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
5 načinov, kako izražamo ljubezen

Kolikokrat ste že slišali stavek: "Ko bo prišel pravi ..." Ali pa: "Čakam princa na belem konju." Tudi te majhne drobce pričakovanj o popolni ljubezni lahko povežemo s številnimi pravljicami, ki se seveda končajo tam, kjer se šele vse začne. A tega bralci ne vemo, zato raje uživamo v iluziji ljubezni, ki jo ustvarijo filmski ustvarjalci, pisatelji, pesniki ... Lepo je verjeti v nekaj idiličnega in popolnega, vse dokler nas resnično življenje ne sooči s pravimi princi, za katere se izkaže, da to niso. In če smo čisto iskreni – ni niti pravih princes. Ljubezen niso samo vrtnice in sonce. Sta samo dva posameznika, ki drug v drugem iščeta zapolnitev manjkajočih vrzeli in izpolnitev potrebe po varnosti, ljubljenosti, sprejetosti. A vsi vemo, da v tem iskanju mnogokrat naletimo na neposrečene poskuse, ki se končajo klavrno, ki nam vsaj začasno razblinijo upanje o ljubezni.

Če neumorno iščemo luč v drugem, je morda nikoli ne bomo našli.
Če neumorno iščemo luč v drugem, je morda nikoli ne bomo našli.FOTO: Shutterstock

Ni popolnih oseb, s katerimi bi doživljali samo lepo. Vsak partnerski odnos na začetku obljublja vse in še več, skozi čas pa prinese tudi vse tisto, česar nismo pričakovali in še manj želeli. Partner nehote pritisne na naše najbolj boleče točke, ki jih nosimo v sebi in ki so neke vrste ostalina preteklih generacij. Kar ni nujno vedno slabo, saj je ta proces tudi neke vrste obljuba in priložnost končne razrešitve ter ozdravljenje tistega, kar nosimo v sebi. Partnerski odnos v tem pogledu ni nič drugega kot medsebojno zdravljenje ran preteklosti. Seveda pa morata biti za to potrebna dva. Dva posameznika, ki skozi vzpone in padce, umike in hrepenenja skušata preseči nekaj, kar je bilo dotlej močnejše od njiju in ki ju je nenazadnje tudi združilo. Več kot si dovolita ranljivosti, bližje si lahko prideta in lažje si lahko izpolnita čustvene potrebe. To je v resnici pot in namen ljubezni.

Ljubezen je lepa, če jo znamo razumeti takšno, kot v resnici je – neusahljiv vir upanja in hrepenenja. Je nikoli dokončana zgodba, ki jo pišemo z vsakim dnem znova. Je radost, a hkrati tudi nenehno učenje o sebi in drugem. Je vztrajno skakanje čez številne prepreke, preseganje omejujočih prepričanj in iskanje srednjih poti. Ljubezen je odločitev za drugega, tudi takrat, ko ni najlepše. Je skupno risanje zemljevida življenja, ki vsak dan znova postreže z novimi izzivi in stranpotmi. In najlepše je takrat, ko ljubezen znamo videti skozi očala modrih spoznanj, da ni idealov, ki bi nas lahko osrečili. Prav tako, kot se lahko osrečimo sami, moramo tudi smisel najti sami. Ko smo izpopolnjeni, lahko v življenje prikličemo osebo, s katero bomo jadrali skozi vsakdan z manjšimi pretresi kot sicer. Če pa neumorno iščemo luč v drugem, je morda nikoli ne bomo našli. Če želimo zares ljubiti, moramo najprej vzljubiti sebe, in to je tisto, k čemur bi morali stremeti vsi.

PREBERI ŠE
Kako preboleti razhod in ljubezni dati novo možnost?