Strokovnjaki trdijo: to je najboljši način, kako vzljubiti svoje telo

J.V.
13.03.2018, 8:09
3
Nobena skrivnost ni, da se številne pripadnice nežnejšega spola soočajo s slabo samopodobo. Danes bolj kot kdaj koli prej. Težave imajo s sprejemanjem svojega telesa in prepričane so, da niso dovolj lepe. Obkroženi smo z nerealnimi lepotnimi ideali, rezultat teh pa je pomanjkanje samozavesti in ljubezni do samega sebe. Kljub temu pa obstajajo različni načini, ki nam pomagajo to spremeniti in s pomočjo katerih boste začele bolj ceniti in spoštovati svoje telo.

Zapeljiva ženska v postelji - 1
Zapeljiva ženska v postelji - 1FOTO: iStock

Če bi vas prosili, da dokončate stavek 'Moje telo je ...', na kaj bi najprej pomislile? Vzemite si trenutek in razmislite, s katero besedo bi dokončale stavek in kaj ta pomeni o odnosu, ki ga imate s svojim telesom. Če ste tako kot večina žensk, se bodo vaše prve misli vrtele okoli njegovega videza in velika verjetnost je, da te misli ne bodo pozitivne. Kaj pa, če vas prosimo, da dokončate stavek 'Moje telo lahko ...'. Na kaj najprej pomislite v tem primeru? V zadnjih šestih letih so številni strokovnjaki raziskovali, kako se lahko ljudje zaradi ene tako majhne spremembe v perspektivi, v svoji koži nemudoma počutijo bolje.

Fotografija, ki je osvojila svet! Ko jo vidite, vam bo jasno, zakaj!

Ženska
ŽenskaFOTO: Profimedia

Dejstvo je, da živimo v kulturi, obesedeni z videzom, raziskave pa so pokazale, da če se preveč osredotočamo na naš videz, postanemo nezadovoljni s svojim telesom. Zato se je treba bolj kot na to, kako je naše telo videti, osredtočati na to, kaj vse naše telo zmore. Če bodo vaše misli 'Moje telo lahko objame moje otroke in jim ponudi ramo, ko so žalostni. S tem lahko izrazim svojo ljubezen do družine', boste bolj cenile stvari, ki jih vaše telo lahko naredi in ki jih pogosto jemljemo kot samoumevne.

Kako vaditi razmišljanje o delovanju telesa, da bo to postalo navada?

- Raziskave so pokazale, da k takšnemu načinu razmišljanja veliko pripomore, da vsak dan zapišete eno stvar, ki jo vaše telo lahko naredi in zakaj vam to veliko pomeni.

- Naredite načrt, da kadar vam ne bo všeč vaš videz, boste poimenovale eno stvar, ki jo cenite pri delovanju vašega telesa. Raziskave kažejo, da nam takšni načrti pomagajo pri tem, da se držimo naših ciljev.

Razkrila resnico in požela val navdušenja

- Na svoj urnik uvrstite telesne aktivnosti, zaradi katerih bolj cenite svoje telo in vse kar to zmore, ne zaradi tega, kako je videti. Raziskave so pokazale, da nas fizične aktivnosti spodbujajo, da se osredotočamo na zdravje, užitek in sprostitev, namesto na fizični videz. Zaradi tega je razmišljanje o našem telesu bolj pozitivno naravnano in pri aktivnosti vztrajamo dalj časa.

- Skozi dan se bolj zavedajte same sebe in pomislite na to, kaj vaše telo tisti trenutek dela. Na primer, če ste sredi kuhanja, pomislite: 'Cenim, da mi moje telo omogoča pripraviti ta obrok in vonjati vse arome in sestavine.'

Diete vsekakor niso rešitev za boljšo samopodobo, medtem ko pozitivno razmišljanje je.

Pokazala strije
Pokazala strijeFOTO: Instagram

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Frane Šajn
13.03.2018, 12:59:44
60
+6
Čimprej se je treba sprijazniti s tem kar nam je usoda namenila in to je to!
ČrniSokol
13.03.2018, 10:44:40
60
+6
Mene ne zanimajo tvoje napake, ko zagledam te srce ponori.
Frane Šajn
13.03.2018, 13:00:26
60
+6
Ali pa tista všeč mi je tvoja rita polna celulita!